"До краја марта БиХ може имати Изборни закон"

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић вјерује да БиХ до краја марта може имати изборни закон који ће обезбиједити, не само спровођење локалних избора на најбољи могући начин, укључујући и Мостар, већ и општих избора 2022. године.

Босна и Херцеговина 16.01.2020 | 10:44
"До краја марта БиХ може имати Изборни закон"

– Изузетно је важно да у међувремену у ФБиХ нормално функционише и извршна и законодавна власт – истакао је Човић и додао да, што се њега тиче, федерална Влада може бити формирана одмах.

Према његовим ријечима, у ФБиХ је потребно ријешити два питања – реорганизацију федералне Владе, на чему ХДЗ ради заједно са СДА и СББ-ом, као и измјене Изборног закона.

– Ако смо то у стању урадити за два-три мјесеца, а мислим да јесмо, онда у међувремену можемо промијенити и Изборни закон. Разумијем поруке из фебруара прошле године да се Изборни закон не може промијенити преко ноћи, али ево, прошло је 12 мјесеци – рекао је Човић за Вечерњи лист, издање за БиХ.

Говорећи о питањима која Хрвати морају ријешити са Бошњацима, осим измјене Изборног закона који је број један и којим се треба ријешити да један конститутивни народ треба да бира властите политичке представнике, предсједник ХДЗ је рекао да ова два народа морају заједно радити на томе да БиХ буде функционална земља.

– Друга ствар на којој морамо заједнички радити односи се на то како преуредити БиХ да би била функционална земља, да нам се не би дешавала реприза са Савјетом министара да се након 14 мјесеци направи договор, а све је било јасно дан након избора – сматра Човић.

Он је додао да се треће питање односи на евроатлантски пут БиХ, нагласивши да су Хрвати једини који су заинтересовани и за европски пут и за пут у НАТО.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Милутин

16.01.2020 09:50

Овак кад несто казе сав се оспем...доста више...

ОДГОВОРИТЕ
Name

прави закон

16.01.2020 10:38

А засто он и миле не подрзе закон против крадја на изборима тј скенирање листица и надзорне камере

Name

Само ја

16.01.2020 09:54

Па ја тотално заборавио на тебе откуд сад ти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааа

16.01.2020 10:20

Које године?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минцхен,Дортмунд

16.01.2020 10:56

Дај да се направи неки закон да се гласа,ал да овај буде увијек обавезно изабран.Тај би му изборни закон највисе пасо..

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

16.01.2020 10:59

Измене изборног закона да, али не само по питању хрвата, него и око електронског гласања, па и затворених листи, све да нам се више никад не десе прелетачевићи. Велико је понижење за гласаче и за правну државу овакво гласање. Да би неко добио мандат народа мора понудити јасан програм и своју листу која гарантује провођење тог програма, па коме се не свиђа, нека напусти партију и врати мандат. Тако је у најдемократскијим и најразвијенијим земљама Европе, зашто не би било тако и у БиХ? Ако не буде такав пакет, онда је то доказ да тзв.велике партије нису за поштене изборе, а да им ментори то одобравају, тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лејкерс

16.01.2020 11:56

Изборни закон али по твом укусу.Неце ици тако госп. Цова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скуторе јадни

16.01.2020 16:18

Бези бре , и ти и изборни закон.Ако ти није овде лепо ,гони се у три п....(одакле си вец досао) ,дзукело бедна.ФУЈ БАГРО КАМЕЊАРСКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

16.01.2020 16:41

Уведите онлине гласање, спојите опстинске изборе са парламентарним и уведите могуцност расписивања ванредних избора.

ОДГОВОРИТЕ