"Do kraja marta BiH može imati Izborni zakon"

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović vjeruje da BiH do kraja marta može imati izborni zakon koji će obezbijediti, ne samo sprovođenje lokalnih izbora na najbolji mogući način, uključujući i Mostar, već i opštih izbora 2022. godine.

Bosna i Hercegovina 16.01.2020 | 10:44
"Do kraja marta BiH može imati Izborni zakon"

– Izuzetno je važno da u međuvremenu u FBiH normalno funkcioniše i izvršna i zakonodavna vlast – istakao je Čović i dodao da, što se njega tiče, federalna Vlada može biti formirana odmah.

Prema njegovim riječima, u FBiH je potrebno riješiti dva pitanja – reorganizaciju federalne Vlade, na čemu HDZ radi zajedno sa SDA i SBB-om, kao i izmjene Izbornog zakona.

– Ako smo to u stanju uraditi za dva-tri mjeseca, a mislim da jesmo, onda u međuvremenu možemo promijeniti i Izborni zakon. Razumijem poruke iz februara prošle godine da se Izborni zakon ne može promijeniti preko noći, ali evo, prošlo je 12 mjeseci – rekao je Čović za Večernji list, izdanje za BiH.

Govoreći o pitanjima koja Hrvati moraju riješiti sa Bošnjacima, osim izmjene Izbornog zakona koji je broj jedan i kojim se treba riješiti da jedan konstitutivni narod treba da bira vlastite političke predstavnike, predsjednik HDZ je rekao da ova dva naroda moraju zajedno raditi na tome da BiH bude funkcionalna zemlja.

– Druga stvar na kojoj moramo zajednički raditi odnosi se na to kako preurediti BiH da bi bila funkcionalna zemlja, da nam se ne bi dešavala repriza sa Savjetom ministara da se nakon 14 mjeseci napravi dogovor, a sve je bilo jasno dan nakon izbora – smatra Čović.

On je dodao da se treće pitanje odnosi na evroatlantski put BiH, naglasivši da su Hrvati jedini koji su zainteresovani i za evropski put i za put u NATO.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Milutin

16.01.2020 09:50

Ovak kad nesto kaze sav se ospem...dosta više...

ODGOVORITE
Name

pravi zakon

16.01.2020 10:38

A zasto on i mile ne podrze zakon protiv kradja na izborima tj skeniranje listica i nadzorne kamere

Name

Samo ja

16.01.2020 09:54

Pa ja totalno zaboravio na tebe otkud sad ti?

ODGOVORITE
Name

Aaa

16.01.2020 10:20

Koje godine?

ODGOVORITE
Name

Minchen,Dortmund

16.01.2020 10:56

Daj da se napravi neki zakon da se glasa,al da ovaj bude uvijek obavezno izabran.Taj bi mu izborni zakon najvise paso..

ODGOVORITE
Name

рибар

16.01.2020 10:59

Измене изборног закона да, али не само по питању хрвата, него и око електронског гласања, па и затворених листи, све да нам се више никад не десе прелетачевићи. Велико је понижење за гласаче и за правну државу овакво гласање. Да би неко добио мандат народа мора понудити јасан програм и своју листу која гарантује провођење тог програма, па коме се не свиђа, нека напусти партију и врати мандат. Тако је у најдемократскијим и најразвијенијим земљама Европе, зашто не би било тако и у БиХ? Ако не буде такав пакет, онда је то доказ да тзв.велике партије нису за поштене изборе, а да им ментори то одобравају, тачка.

ODGOVORITE
Name

Lejkers

16.01.2020 11:56

Izborni zakon ali po tvom ukusu.Nece ici tako gosp. Cova

ODGOVORITE
Name

Skutore jadni

16.01.2020 16:18

Bezi bre , i ti i izborni zakon.Ako ti nije ovde lepo ,goni se u tri p....(odakle si vec dosao) ,dzukelo bedna.FUJ BAGRO KAMENJARSKA

ODGOVORITE
Name

Direkt

16.01.2020 16:41

Uvedite online glasanje, spojite opstinske izbore sa parlamentarnim i uvedite mogucnost raspisivanja vanrednih izbora.

ODGOVORITE