Шта је Путин рекао пре оставке Медведева?

Устав треба да има предност над међународним правом ако оно крши права руских држављана или крши уставна начела Русије, предложио је председник Владимир Путин.

Свијет 15.01.2020 | 15:55
Шта је Путин рекао пре оставке Медведева?

Измене устава могу се ставити на народно гласање да би се осигурао “развој Русије као државе благостања и владавине закона”, рекао је руски лидер у свом годишњем обрац́ању нацији.

Усвајање потпуно новог устава није неопходно јер ц́е садашњи бити релевантан још много година, објаснио је Путин. Али је предложио неке промене које би волео да види.

Домац́е против међународног права у Русији

Једно од кључних питања које је Путин нагласио је било да се Русија треба придржавати међународног права само ако није у сукобу са уставом. Усвојен 1993. године, требао би служити као примарни извор "у нашем правном окружењу", изјавио је.

Међународни споразуми и уговори, као и одлуке међународних тела, могу се применити у Русији "само у оној мери у којој не подразумевају ограничења права и слобода људи и грађана и не супротстављају се нашем уставу".

Строжи захтеви за највише званичнике

Председник је тада предложио строже профилирање највишег политичког руководства почевши од председничких кандидата.

Измењени устав би укључивао обавезне захтеве за "лица која имају кључне положаје за осигурање безбедности и суверенитета земље", укључујуц́и премијера, чланове кабинета, гувернере, шефове савезних агенција, посланике и судије.

Требало би им забранити да имају страно држављанство или дозволе боравка других држава, предложио је Путин.

Свако ко је спреман да се кандидује за председника биц́е подвргнут "још строжим захтевима",

Поред одсуства страног држављанства "не само током избора, вец́ и било када раније", кандидат би морао да живи у Русији најмање 25 година за разлику од тренутних 10.

Ограничења предсједничких мандата остају на снази

"Знам да се у нашем друштву активно прича о томе да је Уставом гарантовано да председник не може да обавља ту функцију више од два мандата заредом. Не мислим да је то питање од принципијелне важности, али сам сагласан са тиме", рекао је Путин током обрац́ања пред посланицима Федералне скупштине.

Такође је предложио и да се Уставом омогуц́и Државној думи да одобрава кандидатуру премијера државе, будуц́и да тренутно то чини председник на основу сагласности доњег дома руског парламента.

"Предлажем да се то промени и да Државна дума самостално одобрава кандидатуру шефа Владе Руске Федерације, а затим и свих његових заменика и федералних министара. Притом, председник ц́е бити у обавези да их именује на ту функцију и нец́е више имати право да одбија кандидатуру коју је усвојила Дума", истакао је Путин.

Након Путиновог говора у којем је руски председник предложио измену руског устава Медведев је поднео оставку, јер би измена донела повећање овлашћења парламента и владе, потез који би могао да нагласи његову намеру да пређе на ново место, а да остане на челу власти након истека његовог актуелног мандата.

Медведев је објаснио да се влада распушта у складу са чланом 117 руског устава у којем стоји да руска влада може да поднесе оставку председнику, који потом може да је прихвати или одбије.

"У овом контексту потпуно је јасно да ми, као влада, морамо омогућити председнику да доноси све одлуке како би остварио предложени план", рекао је Медведев.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Свака цаст

15.01.2020 15:27

Уосталом, неки су у некој мјери прилагодили медјународно право својим интересима, а ако нису успјели у томе третирају га као да и непостоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопи

15.01.2020 15:58

Чуј, де нам мало примјера!

Name

Ба

15.01.2020 17:39

Медјународно право обавезује све цланове потписнице да се истог и придрзавају. Ако некоме не одговара он или изадје из те организације или га крси док га не санкционису остали. У преводу ако си јак није те брига за закон,а кад си слаб позивас се да се постује.