Šta je Putin rekao pre ostavke Medvedeva?

Ustav treba da ima prednost nad međunarodnim pravom ako ono krši prava ruskih državljana ili krši ustavna načela Rusije, predložio je predsednik Vladimir Putin.

Svijet 15.01.2020 | 15:55
Šta je Putin rekao pre ostavke Medvedeva?

Izmene ustava mogu se staviti na narodno glasanje da bi se osigurao “razvoj Rusije kao države blagostanja i vladavine zakona”, rekao je ruski lider u svom godišnjem obraćanju naciji.

Usvajanje potpuno novog ustava nije neophodno jer će sadašnji biti relevantan još mnogo godina, objasnio je Putin. Ali je predložio neke promene koje bi voleo da vidi.

Domaće protiv međunarodnog prava u Rusiji

Jedno od ključnih pitanja koje je Putin naglasio je bilo da se Rusija treba pridržavati međunarodnog prava samo ako nije u sukobu sa ustavom. Usvojen 1993. godine, trebao bi služiti kao primarni izvor "u našem pravnom okruženju", izjavio je.

Međunarodni sporazumi i ugovori, kao i odluke međunarodnih tela, mogu se primeniti u Rusiji "samo u onoj meri u kojoj ne podrazumevaju ograničenja prava i sloboda ljudi i građana i ne suprotstavljaju se našem ustavu".

Stroži zahtevi za najviše zvaničnike

Predsednik je tada predložio strože profiliranje najvišeg političkog rukovodstva počevši od predsedničkih kandidata.

Izmenjeni ustav bi uključivao obavezne zahteve za "lica koja imaju ključne položaje za osiguranje bezbednosti i suvereniteta zemlje", uključujući premijera, članove kabineta, guvernere, šefove saveznih agencija, poslanike i sudije.

Trebalo bi im zabraniti da imaju strano državljanstvo ili dozvole boravka drugih država, predložio je Putin.

Svako ko je spreman da se kandiduje za predsednika biće podvrgnut "još strožim zahtevima",

Pored odsustva stranog državljanstva "ne samo tokom izbora, već i bilo kada ranije", kandidat bi morao da živi u Rusiji najmanje 25 godina za razliku od trenutnih 10.

Ograničenja predsjedničkih mandata ostaju na snazi

"Znam da se u našem društvu aktivno priča o tome da je Ustavom garantovano da predsednik ne može da obavlja tu funkciju više od dva mandata zaredom. Ne mislim da je to pitanje od principijelne važnosti, ali sam saglasan sa time", rekao je Putin tokom obraćanja pred poslanicima Federalne skupštine.

Takođe je predložio i da se Ustavom omogući Državnoj dumi da odobrava kandidaturu premijera države, budući da trenutno to čini predsednik na osnovu saglasnosti donjeg doma ruskog parlamenta.

"Predlažem da se to promeni i da Državna duma samostalno odobrava kandidaturu šefa Vlade Ruske Federacije, a zatim i svih njegovih zamenika i federalnih ministara. Pritom, predsednik će biti u obavezi da ih imenuje na tu funkciju i neće više imati pravo da odbija kandidaturu koju je usvojila Duma", istakao je Putin.

Nakon Putinovog govora u kojem je ruski predsednik predložio izmenu ruskog ustava Medvedev je podneo ostavku, jer bi izmena donela povećanje ovlašćenja parlamenta i vlade, potez koji bi mogao da naglasi njegovu nameru da pređe na novo mesto, a da ostane na čelu vlasti nakon isteka njegovog aktuelnog mandata.

Medvedev je objasnio da se vlada raspušta u skladu sa članom 117 ruskog ustava u kojem stoji da ruska vlada može da podnese ostavku predsedniku, koji potom može da je prihvati ili odbije.

"U ovom kontekstu potpuno je jasno da mi, kao vlada, moramo omogućiti predsedniku da donosi sve odluke kako bi ostvario predloženi plan", rekao je Medvedev.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Svaka cast

15.01.2020 16:27

Uostalom, neki su u nekoj mjeri prilagodili medjunarodno pravo svojim interesima, a ako nisu uspjeli u tome tretiraju ga kao da i nepostoji.

ODGOVORITE
Name

lopi

15.01.2020 16:58

Čuj, de nam malo primjera!

Name

Ba

15.01.2020 18:39

Medjunarodno pravo obavezuje sve clanove potpisnice da se istog i pridrzavaju. Ako nekome ne odgovara on ili izadje iz te organizacije ili ga krsi dok ga ne sankcionisu ostali. U prevodu ako si jak nije te briga za zakon,a kad si slab pozivas se da se postuje.