У институцијама БиХ за корупцију казна 20.000 КМ

Комисија за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву подржала принципе Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о финансирању институција БиХ, којим се уводи инспекцијски надзор у случају постојања сумње на корупцију и неправилности у раду институција БиХ.

Босна и Херцеговина 15.01.2020 | 12:11
У институцијама БиХ за корупцију казна 20.000 КМ

Инспекцијски надзор вршит ће буџетски инспекторат у оквиру Министарства финансија и трезора на основу пријава правних и физичких лица, а законом се уводе новчане казне за руководиоце институција БиХ.

Предсједавајући Комисије Предраг Кожул оцијенио је да су предложене казне у износу од 5.000 до 20.000 КМ превисоке и да ће спутавати инспекторе да их изричу.

Образложење је Министарства финансија да није намјера кажњавање, већ отклањање уочених неправилности, а тек у случају да неправилности након издатог налога не буду отклоњене, издаје се прекршајни налог или пријава, односно тражи се изрицање казне.

Из Министарства је речено и да су предложена законска рјешења и казне усаглашене са Законом о прекршајима.

Комисија је данас скинула са дневног реда разматрање Приједлога закона о допуни Закона о акцизама у БиХ, који се односи на акцизе на духан и духанске производе у 2019. годину, уз закључак да се Вијеће министара и Управа за индиректно опорезивање БиХ усагласе у вези с предложеним законом.

Констатовано је да је у времену од предлагања овог закона до отпочињања његовог разматрања у парламенту УО УИО донио двије одлуке у вези са висином акциза на духан и духанске производе.

Комисија је разматрала у првој комисијској фази и Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ који је предложила посланик Аида Баручија, а којим се предлаже издвајање пет посто износа од прикупљених акциза на духан и духанске производе за фондове солидарности у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Прецизирајући да би средства која би била издвојена за фондове солидарности била кориштена за лијечење тешко обољеле дјеце, Баручија је навела податак да је у 2018. години од акциза на духан и духанске производе у БиХ прикупљено 840 милиона КМ, а да је процјена да је у 2019. години прикупљено око 900 милиона.

Кожул је истакао да се ради о парцијалној измјени системског закона и да би о томе требало да се изјасни и УО УИО, те је Комисија усвојила закључак да се изјашњавање о предложеном закону одгоди како би УО УИО дала своје мишљење о њему.

Изјашњавање је одгођено и о Приједлогу закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, који су предложили посланици Мирјана Маринковић Лепић и Предраг Којовић, а којим се предвиђа да сва примања и накнаде посланицима буду регулисана законом, без остављања могућности да се она одређују у парламентарним комисијама.

У случају овог приједлога закона закључено је да се затражи мишљење Министарства финансија и трезора о предложеној измјени.

Данас је расправљано и о Нацрту буџета Канцеларије за ревизију институција БиХ за 2020. годину, при чему је члан Комисије Драган Богданић оцијенио је да износи предвиђени за набавку намјештаја и опреме од 471.000 КМ, те 70.000 КМ за прославу 20 година постојања ове институције могу бити нижи.

Закључено је да Колегијум Комисије заједно са представницима Канцеларије за ревизију институција БиХ и Министарства за финансије усагласи буџет Канцеларије за ревизију и његово уклапање у буџет институција БиХ за 2020. годину.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ФЦУК

15.01.2020 14:26

Узмес милион, платис 2о миља. Супер рацуница...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

15.01.2020 15:03

Тај закон не вриједи за неколико хиљада или милиона марака.То вази за корупцију у износу од 50 до 100 марака.То знаци поткивање Тегелтији од неколико хиљада не вази нема доказа.А мозда тај закон ступа на снагу тек следеце године тако да це ове године бити велика гузва за поткивање.Ове године ко успије да поткује добро следеце године неце моци ако се ступање тог закона не продузи.

Name

Борац рс

15.01.2020 14:35

Да бог да цери да те бези воде око куце цигани одају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Досадасња корупција

15.01.2020 15:34

Без последица. Озакоњена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако је то сва казна

15.01.2020 15:37

Дјеловат це као подстицај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

15.01.2020 16:17

Па логицно када има подстицај за пољопривреда засто не би било и подстицај за корупцију.