U institucijama BiH za korupciju kazna 20.000 KM

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, kojim se uvodi inspekcijski nadzor u slučaju postojanja sumnje na korupciju i nepravilnosti u radu institucija BiH.

Bosna i Hercegovina 15.01.2020 | 12:11
U institucijama BiH za korupciju kazna 20.000 KM

Inspekcijski nadzor vršit će budžetski inspektorat u okviru Ministarstva finansija i trezora na osnovu prijava pravnih i fizičkih lica, a zakonom se uvode novčane kazne za rukovodioce institucija BiH.

Predsjedavajući Komisije Predrag Kožul ocijenio je da su predložene kazne u iznosu od 5.000 do 20.000 KM previsoke i da će sputavati inspektore da ih izriču.

Obrazloženje je Ministarstva finansija da nije namjera kažnjavanje, već otklanjanje uočenih nepravilnosti, a tek u slučaju da nepravilnosti nakon izdatog naloga ne budu otklonjene, izdaje se prekršajni nalog ili prijava, odnosno traži se izricanje kazne.

Iz Ministarstva je rečeno i da su predložena zakonska rješenja i kazne usaglašene sa Zakonom o prekršajima.

Komisija je danas skinula sa dnevnog reda razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji se odnosi na akcize na duhan i duhanske proizvode u 2019. godinu, uz zaključak da se Vijeće ministara i Uprava za indirektno oporezivanje BiH usaglase u vezi s predloženim zakonom.

Konstatovano je da je u vremenu od predlaganja ovog zakona do otpočinjanja njegovog razmatranja u parlamentu UO UIO donio dvije odluke u vezi sa visinom akciza na duhan i duhanske proizvode.

Komisija je razmatrala u prvoj komisijskoj fazi i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koji je predložila poslanik Aida Baručija, a kojim se predlaže izdvajanje pet posto iznosa od prikupljenih akciza na duhan i duhanske proizvode za fondove solidarnosti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Precizirajući da bi sredstva koja bi bila izdvojena za fondove solidarnosti bila korištena za liječenje teško oboljele djece, Baručija je navela podatak da je u 2018. godini od akciza na duhan i duhanske proizvode u BiH prikupljeno 840 miliona KM, a da je procjena da je u 2019. godini prikupljeno oko 900 miliona.

Kožul je istakao da se radi o parcijalnoj izmjeni sistemskog zakona i da bi o tome trebalo da se izjasni i UO UIO, te je Komisija usvojila zaključak da se izjašnjavanje o predloženom zakonu odgodi kako bi UO UIO dala svoje mišljenje o njemu.

Izjašnjavanje je odgođeno i o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji su predložili poslanici Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, a kojim se predviđa da sva primanja i naknade poslanicima budu regulisana zakonom, bez ostavljanja mogućnosti da se ona određuju u parlamentarnim komisijama.

U slučaju ovog prijedloga zakona zaključeno je da se zatraži mišljenje Ministarstva finansija i trezora o predloženoj izmjeni.

Danas je raspravljano i o Nacrtu budžeta Kancelarije za reviziju institucija BiH za 2020. godinu, pri čemu je član Komisije Dragan Bogdanić ocijenio je da iznosi predviđeni za nabavku namještaja i opreme od 471.000 KM, te 70.000 KM za proslavu 20 godina postojanja ove institucije mogu biti niži.

Zaključeno je da Kolegijum Komisije zajedno sa predstavnicima Kancelarije za reviziju institucija BiH i Ministarstva za finansije usaglasi budžet Kancelarije za reviziju i njegovo uklapanje u budžet institucija BiH za 2020. godinu.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

FCUK

15.01.2020 14:26

Uzmes milion, platis 2o milja. Super racunica...

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

15.01.2020 15:03

Taj zakon ne vrijedi za nekoliko hiljada ili miliona maraka.To vazi za korupciju u iznosu od 50 do 100 maraka.To znaci potkivanje Tegeltiji od nekoliko hiljada ne vazi nema dokaza.A mozda taj zakon stupa na snagu tek sledece godine tako da ce ove godine biti velika guzva za potkivanje.Ove godine ko uspije da potkuje dobro sledece godine nece moci ako se stupanje tog zakona ne produzi.

Name

Borac rs

15.01.2020 14:35

Da bog da ceri da te bezi vode oko kuce cigani odaju

ODGOVORITE
Name

Dosadasnja korupcija

15.01.2020 15:34

Bez posledica. Ozakonjena.

ODGOVORITE
Name

Ako je to sva kazna

15.01.2020 15:37

Djelovat ce kao podsticaj.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

15.01.2020 16:17

Pa logicno kada ima podsticaj za poljoprivreda zasto ne bi bilo i podsticaj za korupciju.