ФБиХ се противи руским лијековима на тржишту БиХ

Чланови Комисије за лијекове из ФБиХ, њих седам, против су тога да лијекови произведени у Руској Федерацији дођу на тржиште БиХ, иако, како тврде упућени, не постоји ниједан медицински разлог за то.

Босна и Херцеговина 14.01.2020 | 12:40
ФБиХ се противи руским лијековима на тржишту БиХ

Ипак, судећи по гласању са посљедње сједнице Комисије за лијекове која дјелује при Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ, одлука да руски лијекови дођу на тржиште БиХ могла би бити донесена већ на фебруарском засједању.

- Посљедње гласање било је осам гласова за, и седам против. Сви чланови из Републике Српске, њих седам, били су за, као и члан из Брчко дистрикта, док је осталих седам чланова, сви из ФБиХ, било против тога. Тада је донесена одлука да се тражи додатни елаборат који ће урадити неко са листе експерата и то би требало да буде завршено до фебруарске сједнице, када би требало да буде донесена коначна одлука да лијекови из Руске Федерације могу у промет на тржиште БиХ. Ако је судити по посљедњем гласању, лијекови из Русије ускоро би могли доћи на тржиште БиХ - испричао је извор Независних.

Захтјев за стављање два лијека из Руске Федерације на тржиште БиХ тражила је фирма из Бијељине, а занимљиво је да је елаборат који тражи Комисија за лијекове практично био доведен до краја, али је стручњак који је радио на њему при самом крају израде одустао.

Како незванично сазнају Независне, неки стручњаци са листе експерата нису жељели да раде на том елаборату, а многи то тумаче као притисак појединих, тачније, једне фармацеутске компаније из Европе. Такође, занимљиво је и то да међу члановима Комисије за лијекове из ФБиХ има и ХДЗ-ових људи, али да политичко партнерство у овом случају и не игра велику улогу.

О притисцима и лобију фармацеута недавно је говорио и Радован Вишковић, предсједник Владе Српске, који је раније рекао да је тај лоби изузетно јак те да фармацеутске куће имају своје прсте по дубини.

Лазар Продановић, члан Стручног савјета Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, каже да би, према информацијама које има, уштеда у Фонду здравственог осигурања Републике Српске са руским лијековима била око шест милиона КМ.

- Што се тиче квалитета, ти лијекови су урађени по свим европским стандардима, али, на крају крајева, БиХ није чланица ЕУ и нема обавезу да поштује одлуке Европске агенције за фармакологију. И сада на тржишту БиХ има лијекова који немају дозволу Европске агенције за фармакологију, а један од њих је и инсулин произведен у Пољској, као и Цимаваx вакцина (кубанска вакцина) - рекао је Продановић.

У Фонду здравственог осигурања Републике Српске кажу да је од изузетног значаја то што руске фармацеутске компаније показују заинтересованост за тржиште Републике Српске те да у том смислу очекују и сарадњу од Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ да са своје стране учине све да релевантне фармацеутске куће из Русије добију дозволу за промет на тржишту БиХ.

- Увођење фармацеутских компанија на тржиште БиХ и Српске подразумијеваће и бољу снабдјевеност тржишта лијековима и могућност да Фонд на овај начин за своје осигуранике проширује листе лијекова које финансира. Такође, са већом понудом лијекова отвара се могућност креирање нових цијена које иду у прилог, како нашим осигураницима тако и Фонду, посебно у смислу рационализације трошкова - рекли су у Фонду здравственог осигурања Републике Српске.

(Независне)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Миле

14.01.2020 11:52

То да ста ваља куповали би руси...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

14.01.2020 14:40

"Миле" А циме се лијеце Руси, паметњаковицу? Нама је вазно да је лијек исправан и јефтин, треце нема.

Name

Министар

14.01.2020 14:42

Купују то и Руси и многи други али уопсте није битно да ли су најбољи. Ако нема медицинских разлога а посто БиХ није увела санкције Русији не постоји разлог да се ти лијекови не надју у продаји у БиХ. Онај ко купује лијек нека одлуци који це купити, пацијент и доктор. Многи лијекови који се продају на слободно у Европској Унији, Америци и Русији нису доступни градјанима БиХ па их сверцери купају. Све треба дозволити да се продаје. Забрана одговара само црном трзисту.

Name

ре оља

14.01.2020 15:25

Па ето онда им нетребамо ми нек продају по Русији...

Name

Ре Оља

14.01.2020 15:36

Руси се лијече по ЕУ док бједе у Русији узма ове лијекове и лијечи се по болницама које више личе на старачки домове, неуредне и хигијенски нехумано. Љекари никакви и неодговорни знам тачно шта је зато што сам био у тим болницама док нисам пребачен у Њемачку гдје су хотели болнице а љекари врх знања и приватности. Хвала њемцима

Name

Фармацеут

14.01.2020 13:46

Руска фармација је јос боља од западне. Али насљедје СССР-а и његова затвореност према западу се не дају лако одагнати. Треба радити са цињеницама, а не са предрасудама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мане

14.01.2020 14:46

Имам добар приједлог.Босналијек највисе љекова извози у Руску федерацију некаим само забране па да видите како мозе и Руски љекови дасе продају у БиХ.

Name

Нормалан

14.01.2020 15:04

Мане, ако процитас до краја видјети цес да је ХДЗ против, дакле какве везе има сарајевски босналијек? Или само не волис сарајлије???

Name

Ре Фармацеут

14.01.2020 15:53

Засто онда Руси имају најкраци зивотни вијек у Еуропи?

Name

Емпирија историја

14.01.2020 15:15

Русија има широку лепезу лијекова, разгранату производњу. Широк спектар. Врло квалитетних и врло неквалитетних. Како за кога и како коме. Русија је принципијелна у томе. Они квалитетни нису за широку употребу, за гурнути у народ. Нема их толико, а и зашто би било. За богате, познате, за славне, за политичаре оне горе што су и фамилије њихове, за тајкуне и тајкунлук, пробране и одабране, оне који би да плате, е то је већ нешто друго. Има за њих. А за осталу фукару јок море. Њет, одбиј, шибе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

кортексин

14.01.2020 15:32

Инекције и семакс капи много помажу жртвама можданог удара.нису штетне и цена им ника око 10 кутија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Максо

14.01.2020 15:33

Ово је још један доказ да се о људима, у овом случају онима којима су потребни лијекови, уопште не води рачуна.Лидери странака које су на власти не обазиру се на народ који их је изабрао на функције, немају ни обрата ни душе према обичном човјеку који је немоћан да било шта учини у своју корист, већ може само да проклиње дан када је дао свој глас за такве бездушнике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кортексин

14.01.2020 15:56

Подизе на Ноге зртве мозданог удара које је медицине отписала а лост а само 10 евра.и семакс капи помазу.подрзавам предлог ако латини И муслимани не допусте да Русија уведе реципроцне мере

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.01.2020 20:40

А ко казе да це се бас ти лијекови увозити, ја то нигдје не видјех.

Name

цупс

14.01.2020 17:17

Фармацеутска "организација" це поново да се опари

ОДГОВОРИТЕ
Name

Збиља

14.01.2020 18:55

Засто сте против Руских лијекова, свеједно, и истоцни и западни лијекови ницему не вриједе, осим плацебо ефекта. Ја себи нарезем домаце сланине,лука, куваних јаја, сира, кајмака,домаца ракија, послије три-цетири пива, какви лијекови, осјецам се као младиц од 80 година.

ОДГОВОРИТЕ