FBiH se protivi ruskim lijekovima na tržištu BiH

Članovi Komisije za lijekove iz FBiH, njih sedam, protiv su toga da lijekovi proizvedeni u Ruskoj Federaciji dođu na tržište BiH, iako, kako tvrde upućeni, ne postoji nijedan medicinski razlog za to.

Bosna i Hercegovina 14.01.2020 | 12:40
FBiH se protivi ruskim lijekovima na tržištu BiH

Ipak, sudeći po glasanju sa posljednje sjednice Komisije za lijekove koja djeluje pri Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, odluka da ruski lijekovi dođu na tržište BiH mogla bi biti donesena već na februarskom zasjedanju.

- Posljednje glasanje bilo je osam glasova za, i sedam protiv. Svi članovi iz Republike Srpske, njih sedam, bili su za, kao i član iz Brčko distrikta, dok je ostalih sedam članova, svi iz FBiH, bilo protiv toga. Tada je donesena odluka da se traži dodatni elaborat koji će uraditi neko sa liste eksperata i to bi trebalo da bude završeno do februarske sjednice, kada bi trebalo da bude donesena konačna odluka da lijekovi iz Ruske Federacije mogu u promet na tržište BiH. Ako je suditi po posljednjem glasanju, lijekovi iz Rusije uskoro bi mogli doći na tržište BiH - ispričao je izvor Nezavisnih.

Zahtjev za stavljanje dva lijeka iz Ruske Federacije na tržište BiH tražila je firma iz Bijeljine, a zanimljivo je da je elaborat koji traži Komisija za lijekove praktično bio doveden do kraja, ali je stručnjak koji je radio na njemu pri samom kraju izrade odustao.

Kako nezvanično saznaju Nezavisne, neki stručnjaci sa liste eksperata nisu željeli da rade na tom elaboratu, a mnogi to tumače kao pritisak pojedinih, tačnije, jedne farmaceutske kompanije iz Evrope. Takođe, zanimljivo je i to da među članovima Komisije za lijekove iz FBiH ima i HDZ-ovih ljudi, ali da političko partnerstvo u ovom slučaju i ne igra veliku ulogu.

O pritiscima i lobiju farmaceuta nedavno je govorio i Radovan Višković, predsjednik Vlade Srpske, koji je ranije rekao da je taj lobi izuzetno jak te da farmaceutske kuće imaju svoje prste po dubini.

Lazar Prodanović, član Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kaže da bi, prema informacijama koje ima, ušteda u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske sa ruskim lijekovima bila oko šest miliona KM.

- Što se tiče kvaliteta, ti lijekovi su urađeni po svim evropskim standardima, ali, na kraju krajeva, BiH nije članica EU i nema obavezu da poštuje odluke Evropske agencije za farmakologiju. I sada na tržištu BiH ima lijekova koji nemaju dozvolu Evropske agencije za farmakologiju, a jedan od njih je i insulin proizveden u Poljskoj, kao i Cimavax vakcina (kubanska vakcina) - rekao je Prodanović.

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kažu da je od izuzetnog značaja to što ruske farmaceutske kompanije pokazuju zainteresovanost za tržište Republike Srpske te da u tom smislu očekuju i saradnju od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da sa svoje strane učine sve da relevantne farmaceutske kuće iz Rusije dobiju dozvolu za promet na tržištu BiH.

- Uvođenje farmaceutskih kompanija na tržište BiH i Srpske podrazumijevaće i bolju snabdjevenost tržišta lijekovima i mogućnost da Fond na ovaj način za svoje osiguranike proširuje liste lijekova koje finansira. Takođe, sa većom ponudom lijekova otvara se mogućnost kreiranje novih cijena koje idu u prilog, kako našim osiguranicima tako i Fondu, posebno u smislu racionalizacije troškova - rekli su u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

(Nezavisne)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Mile

14.01.2020 11:52

To da sta valja kupovali bi rusi...

ODGOVORITE
Name

Olja

14.01.2020 14:40

"Mile" A cime se lijece Rusi, pametnjakovicu? Nama je vazno da je lijek ispravan i jeftin, trece nema.

Name

Ministar

14.01.2020 14:42

Kupuju to i Rusi i mnogi drugi ali uopste nije bitno da li su najbolji. Ako nema medicinskih razloga a posto BiH nije uvela sankcije Rusiji ne postoji razlog da se ti lijekovi ne nadju u prodaji u BiH. Onaj ko kupuje lijek neka odluci koji ce kupiti, pacijent i doktor. Mnogi lijekovi koji se prodaju na slobodno u Evropskoj Uniji, Americi i Rusiji nisu dostupni gradjanima BiH pa ih sverceri kupaju. Sve treba dozvoliti da se prodaje. Zabrana odgovara samo crnom trzistu.

Name

re olja

14.01.2020 15:25

Pa eto onda im netrebamo mi nek prodaju po Rusiji...

Name

Re Olja

14.01.2020 15:36

Rusi se liječe po EU dok bjede u Rusiji uzma ove lijekove i liječi se po bolnicama koje više liče na starački domove, neuredne i higijenski nehumano. Ljekari nikakvi i neodgovorni znam tačno šta je zato što sam bio u tim bolnicama dok nisam prebačen u Njemačku gdje su hoteli bolnice a ljekari vrh znanja i privatnosti. Hvala njemcima

Name

Farmaceut

14.01.2020 13:46

Ruska farmacija je jos bolja od zapadne. Ali nasljedje SSSR-a i njegova zatvorenost prema zapadu se ne daju lako odagnati. Treba raditi sa cinjenicama, a ne sa predrasudama.

ODGOVORITE
Name

Mane

14.01.2020 14:46

Imam dobar prijedlog.Bosnalijek najvise ljekova izvozi u Rusku federaciju nekaim samo zabrane pa da vidite kako moze i Ruski ljekovi dase prodaju u BiH.

Name

Normalan

14.01.2020 15:04

Mane, ako procitas do kraja vidjeti ces da je HDZ protiv, dakle kakve veze ima sarajevski bosnalijek? Ili samo ne volis sarajlije???

Name

Re Farmaceut

14.01.2020 15:53

Zasto onda Rusi imaju najkraci zivotni vijek u Europi?

Name

Empirija istorija

14.01.2020 15:15

Rusija ima široku lepezu lijekova, razgranatu proizvodnju. Širok spektar. Vrlo kvalitetnih i vrlo nekvalitetnih. Kako za koga i kako kome. Rusija je principijelna u tome. Oni kvalitetni nisu za široku upotrebu, za gurnuti u narod. Nema ih toliko, a i zašto bi bilo. Za bogate, poznate, za slavne, za političare one gore što su i familije njihove, za tajkune i tajkunluk, probrane i odabrane, one koji bi da plate, e to je već nešto drugo. Ima za njih. A za ostalu fukaru jok more. Njet, odbij, šibe..

ODGOVORITE
Name

кортексин

14.01.2020 15:32

Инекциje и семакс капи много помажу жртвама можданог удара.нису штетне и цена им ника око 10 кутиjа

ODGOVORITE
Name

Makso

14.01.2020 15:33

Ovo je još jedan dokaz da se o ljudima, u ovom slučaju onima kojima su potrebni lijekovi, uopšte ne vodi računa.Lideri stranaka koje su na vlasti ne obaziru se na narod koji ih je izabrao na funkcije, nemaju ni obrata ni duše prema običnom čovjeku koji je nemoćan da bilo šta učini u svoju korist, već može samo da proklinje dan kada je dao svoj glas za takve bezdušnike.

ODGOVORITE
Name

Korteksin

14.01.2020 15:56

Podize na Noge zrtve mozdanog udara koje je medicine otpisala a lost a samo 10 evra.i semaks kapi pomazu.podrzavam predlog ako latini I muslimani ne dopuste da Rusija uvede reciprocne mere

ODGOVORITE
Name

re

14.01.2020 20:40

A ko kaze da ce se bas ti lijekovi uvoziti, ja to nigdje ne vidjeh.

Name

cups

14.01.2020 17:17

Farmaceutska "organizacija" ce ponovo da se opari

ODGOVORITE
Name

Zbilja

14.01.2020 18:55

Zasto ste protiv Ruskih lijekova, svejedno, i istocni i zapadni lijekovi nicemu ne vrijede, osim placebo efekta. Ja sebi narezem domace slanine,luka, kuvanih jaja, sira, kajmaka,domaca rakija, poslije tri-cetiri piva, kakvi lijekovi, osjecam se kao mladic od 80 godina.

ODGOVORITE