Писмо епископа Иринеја о ЦГ стигло до Трампа

Писмо епископа источноамеричког Иринеја председнику САД поводом Закона о слободи вероисповести у Црној Гори и дешавања у тој земљи стигло је до Трампа.

Свијет 14.01.2020 | 12:25
Писмо епископа Иринеја о ЦГ стигло до Трампа

„Примио сам повратну информацију из Беле куц́е да је писмо пренето председнику Трампу, тако да знам да је дошло до њега“, потврдио је за Спутњик епископ Иринеј.

Он је позвао америчког председника да код Владе Црне Горе интервенише да „под хитно престану и одустану од прогонства које чине по верској основи и од одузимања вековима старих богомоља“ СПЦ-а у тој земљи.

„Желимо приволети Вашу хитну пажњу на оштру злоупотребу верских слобода и права на посед имовине у Републици Црној Гори. Након што је Скупштина Црне Горе усвојила Закон о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница, дошло је до бруталног сукоба са мирољубивим хришц́анским православним демонстрантима који су само желели да заштите своје светиње од насилног отимања“, рекао је епископ Иринеј у писму председнику САД.

Писмо стигло до Трампа

Политички аналитичар из Вашингтона Обрад Кесиц́ за Спутњик објашњава да је ово само први корак српске заједнице и СПЦ.

„Писмо епископа Иринеја треба ставити управо у контекст онога што се дешава у САД, а дешава се велика мобилизација српске заједнице поводом угрожавања права верника и СПЦ у Црној Гори. Ово је једна од првих акција српске заједнице и СПЦ у САД, а уверен сам да ц́е уследити и други потези“, каже он за Спутњик.

Он је подсетио да су и млади људи из Чикага недавно организовали своју акцију и да су за петицију, коју су такође послали председнику Трампу, за само пар дана сакупили више од 5.000 потписа.

Српска православна црква је увек показивала солидарност када су била угрожена права верника и српског народа, као што је на пример био случај на Косову и Метохији, подсец́а Кесиц́.

„Ово је наставак њихове бриге за сопствени народ, за вернике. У припреми су даљи кораци, владике ц́е тражити састанке са представницима америчке администрације, укључујуц́и и сенатора Сема Браунбека, који се бави питањима верских слобода“, додаје Кесиц́.

Следе контакти с Конгресом

Како каже, српска заједница је вец́ почела кампању како би чланови Конгреса и америчке администрације били информисани о томе како нови Закон угрожава права СПЦ, али и других верских заједница у Црној Гори.

„Ово писмо је један од потеза који се сада предузимају у САД“, истакао је он.

Саговорник Спутњика указује на то да потенцијални одговор америчке стране зависи од тога колико ц́е то постати важно питање да би се америчка администрација бавила њиме.

„Балкан је, као што знате, на периферији интереса америчке администрације, али у новонасталој ситуацији, када у јавности то питање привлачи све више пажње, може се очекивати да се у Конгресу покрене питање шта се дешава у Црној Гори“, каже он.

Неке струје у Стејт департменту све ово стављају у контекст онога како они гледају на свет, а гледају тако де је „увек проблем када Срби траже нека права“, додаје Кесиц́.

Има више струја, једна која уопште не жели да доводи у питање то што раде црногорске власти, али и друга која схвата да тамо има све више проблема и да морају да се баве оним што се дешава у Подгорици, наводи Кесиц́.

„Они који желе да заштите власт у Подгорици су у великој мери они исти људи који су противници председника Трампа, јер он представља неку другу спољну политику, која је у супротности са политиком спровођеном у последње две деценије“, објашњава Кесиц́.

Они све тумаче у контексту питања да ли се Америка повлачи и ако се повлачи коме отвара простор, посебно у вези са Балканом, а власти у Подгорици желе да то искористе и протест народа представљају као страно мешање у унутрашња питања Црне Горе, сматра вашингтонски аналитичар.

(Спутник)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ЗМиљенкоЕ

14.01.2020 11:41

Ех ако је Кесић то узео у руке, благо нама с нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.01.2020 15:25

Неретко се црква буни против дрзавних закона у стилу да се отимају имовине цркве. А оно сто црква отме то оправдавају низ таквих отимачина имамо а најсигурнија је она са оном бабом сто јој у дворишту направише цркву на њеној земљи.

Name

Прољев

14.01.2020 15:41

Е оце Крамп сад добити прољев. Како се и он сметно хоце неког Сулејманија клепнути и овде. Само ко је тај. А зато се нас Клептоман усуткао несто. Не кукурице како зна.

Name

Поп лл

14.01.2020 11:46

Види ме да није тразио помоц од путина. За серБски народ Путин је најмоцнији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оштри

14.01.2020 13:07

Кесиц ако каже да је писмо дошло до Трампа, онда је сигурно негдје залутало...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.01.2020 16:04

Онолики Теxас...

Name

ПРАВДА

14.01.2020 14:15

СТА ГОД КЕСИЦ КАЗЕ САМО СМАТРАЈТЕ ПОТПУНО СУПРОТНО И ТО ЈЕ ТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуле

14.01.2020 18:37

Тај Кесић је прави шарлатан, продаје у Бања Луци муда за бубреге.

Name

клокан

14.01.2020 14:46

тгеско нама није цудо стасе ово десава србском народу даје блазе поцивси патријар павле зив свеби било другације али посто имамо три иринеја а каквису недо бог ником

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драско

14.01.2020 15:07

То це Кесиц ријестити као сто је скинуо Додика са црне листе. Писи пропало. Кад смо нејединствени, подијељени, кад наса СПЦ дијели ордене НАТО лобистима зато нама Србима ниста и не иде. Слаби смо. Отели су нам територије, отели писмо, отјерали цирилицу, протјерали Србе, сад је досло на рад отимање храмова које је православни српски народ градио. И опет цутимо, гледамо свој посла, а наси отпадници, папци и друго смеце раде свој посао. Геноцид над нама не престаје, само поприма другацију форму. А ми се правимо луди као да се ниста не десава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цекај

14.01.2020 15:51

Ни срби кад немамо ским ми са собом али мора бити е сад је врхунац дигла се црква.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

14.01.2020 17:04

БОЛИ ТРУМПА ЗА СРБИЈОМ И ЦРНОМ ГОРОМ ГЛЕДА ЦОВЕК ДЈЕ ДА ИСПАЛИ КОЈУ РАКЕТУ ЊЕГА БРИГА ЗА ЦРКВЕ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

14.01.2020 18:42

И опет це умријети

Name

Ниx

14.01.2020 21:47

Какав Трамп и које писмо? Па он незна гдје је Француска..

ОДГОВОРИТЕ