Затварају се 73 пружна прелаза у Српској

У плану је да још 73 путна прелаза преко пруга у Српској буду трајно затворена, потврђено је из ресорног министарства.

Република Српска 14.01.2020 | 08:21
Затварају се 73 пружна прелаза у Српској

Након посљедње трагедије, која се догодила протеклог викенда, када је у бањалучком насељу Дервиши погинула дјевојка, распитали смо се шта је узрок ових несрећа, а надлежни тврде да се на побољшању безбједности континуирано ради.

"На пругама којима управљају 'Жељезнице Републике Српске' нема необезбијеђених путних прелаза и сви они су обезбијеђени у складу са законским прописима", рекли су за "Независне" из Министарства саобраћаја и веза РС.

Како су додали, на пругама нормалног колосијека које су у експлоатацији налази се 248 путних прелаза и сви они су обезбијеђени адекватним нивоима осигурања.

"Од 248 прелаза, 13 је осигурано браницима, 23 сигнално-сигурносним уређајима и 212 саобраћајним знаковима на путу и троуглом прегледности", наводе из ресорног министарства.

Додају да је неопходно стање на терену ускладити са чланом 49 Закона о жељезницама Републике Српске, а који прописује да размак између два укрштања жељезничке инфраструктуре и јавног пута не може бити мањи од 2.000 метара.

"Самим усклађивањем дошло би до смањења броја путних прелаза, а на овим активностима континуирано раде 'Жељезнице Републике Српске' и јединице локалне самоуправе, чија је сагласност неопходна приликом укидања сваког путног прелаза. У склопу ових активности у 2018. години затворена су три путна прелаза, а планирано је трајно затварање још 73 путна прелаза", прецизирају из Министарства.

Наглашавају и то да се сам овај процес у пракси показао као тешко спроводив због отпора становништва мјесних заједница или насеља у близини путних прелаза чије се укидање разматра.

"Напомињемо да су пројекти осигурања путних прелаза на вишем степену осигурања јако скупи и да, на примјер, увођење осигурања свјетлосном и звучном сигнализацијом са полубраницима кошта око 250.000 КМ", кажу из Министарства.

И из "Жељезница Републике Српске" такође потврђују да су покренули активности на смањењу укупног броја путних прелаза.

"За те активности неопходна је и подршка локалних заједница, које морају дати сагласност приликом укидања сваког путног прелаза, као и сагласност управљача пута", наводе из "Жељезница Републике Српске".

У том јавном предузећу кажу да се током прошле године десио један удес на путним прелазима "Жељезница Републике Српске". У тој несрећи, односно судару воза и аутомобила, једно лице је погинуло.

Иначе, од 2014. до прошле године на пругама "Жељезница Републике Српске" укупно се десило 12 удеса на прелазима.

"Сви путни прелази на пругама 'Жељезница Републике Српске' обезбијеђени су у складу са законским прописима, а начин и ниво осигурања путног прелаза зависе од категорије пута, допуштене брзине на прузи и густине друмског саобраћаја, што је дефинисано законом и прописима који уређују област жељезница", кажу за "Независне новине" из "Жељезница Републике Српске".

Додају да је чињеница да до трагичних посљедица не би долазило да други учесници у саобраћају поштују саобраћајне прописе.

Савјет бањалучке мјесне заједнице Залужани поново је од "Жељезница Републике Српске" затражио да размотре захтјеве мјештана за побољшање безбједности на сва три прелаза на подручју Залужана.

"Предлажемо да у најкраћем могућем времену буду предузете мјере и активности да би безбједност грађана била подигнута на највиши ниво", наведено је у саопштењу из тог савјета мјесне заједнице, одакле су осудили политизацију саобраћајне несреће на пружном прелазу у бањалучком насељу Дервиши.

(Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ухх

14.01.2020 10:09

Колико су дали за исламски центар у Бања луцу. Могли су два прелаза обезбедити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!??

14.01.2020 10:47

Не разумијемо ми, изгледа, додикове приоритете!!??

Name

ИмеНемам

14.01.2020 14:30

Не морају пружне прелазе обезбиједити сигнализацијом, нека одређени појас само очисте од корова да неморамо извиривати и прелазити "валда не иде".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Погрешна Адреса

14.01.2020 16:13

Закон о безбједности саобраћаја каже да је то питање у надлежности управљача пута, односно локалне заједнице! Хм, то мало мијења ствар, зар не?

Name

Жељезничар

14.01.2020 16:55

Лаже багра.Осигурање путног прелаза са,браницима или полу браницима уз свјетлосну и звучну сигнализацију кошта око 100 хиљада км. А не 250 хиљада па мора те ли баш са сваког пројекта украсти више веч дупло.У Србији такви прелази коштају око 50,000 еура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аца_Информација

14.01.2020 19:08

Не буди неозбиљан! ЗФБиХ су просле године расписале тендер за набавку и уградњу сест путних прелаза. Процијењена вриједност набавке износила је 2 милиона КМ без ПДВ! У Србији се цијена прелаза креце, у зависности од велицине пројекта, око 150 000 евра!

Name

цупс

14.01.2020 17:21

Имали сте прелаз који није био обезбједјен. Сад сте безбједни. Немате прелаз.

ОДГОВОРИТЕ