Zatvaraju se 73 pružna prelaza u Srpskoj

U planu je da još 73 putna prelaza preko pruga u Srpskoj budu trajno zatvorena, potvrđeno je iz resornog ministarstva.

Republika Srpska 14.01.2020 | 08:21
Zatvaraju se 73 pružna prelaza u Srpskoj

Nakon posljednje tragedije, koja se dogodila proteklog vikenda, kada je u banjalučkom naselju Derviši poginula djevojka, raspitali smo se šta je uzrok ovih nesreća, a nadležni tvrde da se na poboljšanju bezbjednosti kontinuirano radi.

"Na prugama kojima upravljaju 'Željeznice Republike Srpske' nema neobezbijeđenih putnih prelaza i svi oni su obezbijeđeni u skladu sa zakonskim propisima", rekli su za "Nezavisne" iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Kako su dodali, na prugama normalnog kolosijeka koje su u eksploataciji nalazi se 248 putnih prelaza i svi oni su obezbijeđeni adekvatnim nivoima osiguranja.

"Od 248 prelaza, 13 je osigurano branicima, 23 signalno-sigurnosnim uređajima i 212 saobraćajnim znakovima na putu i trouglom preglednosti", navode iz resornog ministarstva.

Dodaju da je neophodno stanje na terenu uskladiti sa članom 49 Zakona o željeznicama Republike Srpske, a koji propisuje da razmak između dva ukrštanja željezničke infrastrukture i javnog puta ne može biti manji od 2.000 metara.

"Samim usklađivanjem došlo bi do smanjenja broja putnih prelaza, a na ovim aktivnostima kontinuirano rade 'Željeznice Republike Srpske' i jedinice lokalne samouprave, čija je saglasnost neophodna prilikom ukidanja svakog putnog prelaza. U sklopu ovih aktivnosti u 2018. godini zatvorena su tri putna prelaza, a planirano je trajno zatvaranje još 73 putna prelaza", preciziraju iz Ministarstva.

Naglašavaju i to da se sam ovaj proces u praksi pokazao kao teško sprovodiv zbog otpora stanovništva mjesnih zajednica ili naselja u blizini putnih prelaza čije se ukidanje razmatra.

"Napominjemo da su projekti osiguranja putnih prelaza na višem stepenu osiguranja jako skupi i da, na primjer, uvođenje osiguranja svjetlosnom i zvučnom signalizacijom sa polubranicima košta oko 250.000 KM", kažu iz Ministarstva.

I iz "Željeznica Republike Srpske" takođe potvrđuju da su pokrenuli aktivnosti na smanjenju ukupnog broja putnih prelaza.

"Za te aktivnosti neophodna je i podrška lokalnih zajednica, koje moraju dati saglasnost prilikom ukidanja svakog putnog prelaza, kao i saglasnost upravljača puta", navode iz "Željeznica Republike Srpske".

U tom javnom preduzeću kažu da se tokom prošle godine desio jedan udes na putnim prelazima "Željeznica Republike Srpske". U toj nesreći, odnosno sudaru voza i automobila, jedno lice je poginulo.

Inače, od 2014. do prošle godine na prugama "Željeznica Republike Srpske" ukupno se desilo 12 udesa na prelazima.

"Svi putni prelazi na prugama 'Željeznica Republike Srpske' obezbijeđeni su u skladu sa zakonskim propisima, a način i nivo osiguranja putnog prelaza zavise od kategorije puta, dopuštene brzine na pruzi i gustine drumskog saobraćaja, što je definisano zakonom i propisima koji uređuju oblast željeznica", kažu za "Nezavisne novine" iz "Željeznica Republike Srpske".

Dodaju da je činjenica da do tragičnih posljedica ne bi dolazilo da drugi učesnici u saobraćaju poštuju saobraćajne propise.

Savjet banjalučke mjesne zajednice Zalužani ponovo je od "Željeznica Republike Srpske" zatražio da razmotre zahtjeve mještana za poboljšanje bezbjednosti na sva tri prelaza na području Zalužana.

"Predlažemo da u najkraćem mogućem vremenu budu preduzete mjere i aktivnosti da bi bezbjednost građana bila podignuta na najviši nivo", navedeno je u saopštenju iz tog savjeta mjesne zajednice, odakle su osudili politizaciju saobraćajne nesreće na pružnom prelazu u banjalučkom naselju Derviši.

(Nezavisne)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Uhh

14.01.2020 11:09

Koliko su dali za islamski centar u Banja lucu. Mogli su dva prelaza obezbediti.

ODGOVORITE
Name

!!??

14.01.2020 11:47

Ne razumijemo mi, izgleda, dodikove prioritete!!??

Name

ImeNemam

14.01.2020 15:30

Ne moraju pružne prelaze obezbijediti signalizacijom, neka određeni pojas samo očiste od korova da nemoramo izvirivati i prelaziti "valda ne ide".

ODGOVORITE
Name

Pogrešna Adresa

14.01.2020 17:13

Zakon o bezbjednosti saobraćaja kaže da je to pitanje u nadležnosti upravljača puta, odnosno lokalne zajednice! Hm, to malo mijenja stvar, zar ne?

Name

Željezničar

14.01.2020 17:55

Laže bagra.Osiguranje putnog prelaza sa,branicima ili polu branicima uz svjetlosnu i zvučnu signalizaciju košta oko 100 hiljada km. A ne 250 hiljada pa mora te li baš sa svakog projekta ukrasti više več duplo.U Srbiji takvi prelazi koštaju oko 50,000 eura.

ODGOVORITE
Name

Aca_Informacija

14.01.2020 20:08

Ne budi neozbiljan! ZFBiH su prosle godine raspisale tender za nabavku i ugradnju sest putnih prelaza. Procijenjena vrijednost nabavke iznosila je 2 miliona KM bez PDV! U Srbiji se cijena prelaza krece, u zavisnosti od velicine projekta, oko 150 000 evra!

Name

cups

14.01.2020 18:21

Imali ste prelaz koji nije bio obezbjedjen. Sad ste bezbjedni. Nemate prelaz.

ODGOVORITE