"СДА ће озбиљно размотрити избор Божовића"

Колегиј Странке демократске акције (СДА) озбиљно ће разматрати питање потврђивања именовања Млађена Божовића за министра за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине уочи сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ заказане за 16. јануар.

Босна и Херцеговина 13.01.2020 | 12:45
"СДА ће озбиљно размотрити избор Божовића"

Потврдио је то Фени данас предсједавајући Клуба СДА у Представничком дому ПСБиХ Адил Османовић говорећи о том кандидату којег је предложио Демократски народни савез (ДНС) те је напоменуо да ће се Клуб посланика СДА у Дому понашати у складу с препорукама Колегија странке због чега сада није могао рећи како ће се изјаснити на сједници.

За СДА највише је спорно, каже Османовић, чињеница што није испоштован договор коалиционих партнера који СДА има са Савезом независних социјалдемократа (СНСД) подсјећајући да је договорено да би на ту позицију требао доћи нестраначки кадар будући да је у питању осјетљив ресор.

- На ту позицију је требала доћи особа без било каквих мрља што је спорнија чињеница за СДА јер се Божовићу на терет ставља првостепена пресуда за мобинг, али и велики број натписа у којима се озбиљно оптужује за одређене коруптивне дјелатности - појаснио је Османовић.

Османовић сматра да је требало сачекати с именовањем Савјета министара БиХ док не буду познати сви кандидати који ће проћи неопходне провјере, додајући да су остали министри у Савјету министара имали подршку коалиционих странака што би требало осигурати и за Божовића.

- Не видим зашто би било проблема уколико нека политичка странака сматра да тај кадар који је понуђен није у складу с договором и принципима које очекујемо да испуњава министра за људска права и избјеглице - закључио је Османовић.

Иначе, Комисија Представничког дома ПСБиХ за припрему избора Савјета министра БиХ није дала препоруку за потврђивање Млађена Божовића за министра за људска права и избјеглице БиХ, али та препорука није обавезујућа за Представнички дом.

Десет чланова присуствовало је сједници од којих су четири су била против из Социјалдемократске партије (СДП), Наше странке (НС), Странке демократске активности (А-СДА) и Партије демократског прогреса (ПДП), четири члана су гласала ЗА из Покрета демократске акције (ПДА), Демократског народног савеза (ДНС), Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и Социјалистичке партије (СП), док су два члана била суздржана и то из СДА и Савеза за бољу будућност (СББ). 

Члан комисије Бранислав Бореновић (ПДП) навео је да је гласао против јер је врло незадовољан квалитетом одговора које је чуо од Божовића, док је Саша Магазиновић (СДП) нагласио да кандидат није показао знање за област за коју је кандидиран што је за њега био разлог да гласа против.

Ненад Нешић, члан комисије из ДНС-а који је кандидирао Божовића, након сједнице казао је да није очекивао да СДА и СББ-у буду суздржани од гласања, али је, каже, коначна ријеч на Представничком дому ПСБиХ.

Централна изборна комисија (ЦИК) саопћила је 18. децембра да је утврђено да Божовић испуњава све потребне увјете за именовање прописане Изборним законом БиХ, а Божовић је прошао и потребне провјере Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА).

Представнички дом потврдио је 23. децембра именовање осталих министара у Савјету министара, а Божовићево потврђивање пролонгирано је јер до сједнице нису биле завршене неопходне провјере у СИПА-и.

(Вијести)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бозовицу

13.01.2020 12:45

Само напред .

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

13.01.2020 14:36

То сто је пред комисијом показао бледуњаво знање о послу којим би се требао бавити у бољем ентитету и није нека новост. Вјерујем да у влади РС пола министара се не мијесају у свој посао, то јест раде оно сто од њих странацки сефови захтијевају. Доказ овоме је типицан примјер министар за све и сваста Перица Дјокиц на целу ресора енергетике, рударства и индустрије, а прије тога је цовјек радио у полицији. Да не будем погресно схвацен, не кривим за ово Лондонског дипломца, кривим оне који га поставе на мјесто гдје циркулису силни милиони будзета РС, па се онда цудом цудимо како то да смо преко 5 милијарди у минусу?

Name

МИТКО С

13.01.2020 14:44

КАКО СДА ЗАВЦЕ УСИ ДОДИКУ И НЕСИЦУ ЛОПОВИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

13.01.2020 16:46

Изгледа да цемо опет остати без савјета министара. Само је за Нато било вазно да га смувају.ха,ха,ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид

13.01.2020 17:00

Божовић је провјерени Монтенегрин.

ОДГОВОРИТЕ