"SDA će ozbiljno razmotriti izbor Božovića"

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) ozbiljno će razmatrati pitanje potvrđivanja imenovanja Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zakazane za 16. januar.

Bosna i Hercegovina 13.01.2020 | 12:45
"SDA će ozbiljno razmotriti izbor Božovića"

Potvrdio je to Feni danas predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu PSBiH Adil Osmanović govoreći o tom kandidatu kojeg je predložio Demokratski narodni savez (DNS) te je napomenuo da će se Klub poslanika SDA u Domu ponašati u skladu s preporukama Kolegija stranke zbog čega sada nije mogao reći kako će se izjasniti na sjednici.

Za SDA najviše je sporno, kaže Osmanović, činjenica što nije ispoštovan dogovor koalicionih partnera koji SDA ima sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podsjećajući da je dogovoreno da bi na tu poziciju trebao doći nestranački kadar budući da je u pitanju osjetljiv resor.

- Na tu poziciju je trebala doći osoba bez bilo kakvih mrlja što je spornija činjenica za SDA jer se Božoviću na teret stavlja prvostepena presuda za mobing, ali i veliki broj natpisa u kojima se ozbiljno optužuje za određene koruptivne djelatnosti - pojasnio je Osmanović.

Osmanović smatra da je trebalo sačekati s imenovanjem Savjeta ministara BiH dok ne budu poznati svi kandidati koji će proći neophodne provjere, dodajući da su ostali ministri u Savjetu ministara imali podršku koalicionih stranaka što bi trebalo osigurati i za Božovića.

- Ne vidim zašto bi bilo problema ukoliko neka politička stranaka smatra da taj kadar koji je ponuđen nije u skladu s dogovorom i principima koje očekujemo da ispunjava ministra za ljudska prava i izbjeglice - zaključio je Osmanović.

Inače, Komisija Predstavničkog doma PSBiH za pripremu izbora Savjeta ministra BiH nije dala preporuku za potvrđivanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, ali ta preporuka nije obavezujuća za Predstavnički dom.

Deset članova prisustvovalo je sjednici od kojih su četiri su bila protiv iz Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke (NS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i Partije demokratskog progresa (PDP), četiri člana su glasala ZA iz Pokreta demokratske akcije (PDA), Demokratskog narodnog saveza (DNS), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Socijalističke partije (SP), dok su dva člana bila suzdržana i to iz SDA i Saveza za bolju budućnost (SBB). 

Član komisije Branislav Borenović (PDP) naveo je da je glasao protiv jer je vrlo nezadovoljan kvalitetom odgovora koje je čuo od Božovića, dok je Saša Magazinović (SDP) naglasio da kandidat nije pokazao znanje za oblast za koju je kandidiran što je za njega bio razlog da glasa protiv.

Nenad Nešić, član komisije iz DNS-a koji je kandidirao Božovića, nakon sjednice kazao je da nije očekivao da SDA i SBB-u budu suzdržani od glasanja, ali je, kaže, konačna riječ na Predstavničkom domu PSBiH.

Centralna izborna komisija (CIK) saopćila je 18. decembra da je utvrđeno da Božović ispunjava sve potrebne uvjete za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH, a Božović je prošao i potrebne provjere Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Predstavnički dom potvrdio je 23. decembra imenovanje ostalih ministara u Savjetu ministara, a Božovićevo potvrđivanje prolongirano je jer do sjednice nisu bile završene neophodne provjere u SIPA-i.

(Vijesti)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bozovicu

13.01.2020 12:45

Samo napred .

ODGOVORITE
Name

!!!

13.01.2020 14:36

To sto je pred komisijom pokazao bledunjavo znanje o poslu kojim bi se trebao baviti u boljem entitetu i nije neka novost. Vjerujem da u vladi RS pola ministara se ne mijesaju u svoj posao, to jest rade ono sto od njih stranacki sefovi zahtijevaju. Dokaz ovome je tipican primjer ministar za sve i svasta Perica Djokic na celu resora energetike, rudarstva i industrije, a prije toga je covjek radio u policiji. Da ne budem pogresno shvacen, ne krivim za ovo Londonskog diplomca, krivim one koji ga postave na mjesto gdje cirkulisu silni milioni budzeta RS, pa se onda cudom cudimo kako to da smo preko 5 milijardi u minusu?

Name

MITKO S

13.01.2020 14:44

KAKO SDA ZAVCE USI DODIKU I NESICU LOPOVI

ODGOVORITE
Name

Xl

13.01.2020 16:46

Izgleda da cemo opet ostati bez savjeta ministara. Samo je za Nato bilo vazno da ga smuvaju.ha,ha,ha

ODGOVORITE
Name

David

13.01.2020 17:00

Božović je provjereni Montenegrin.

ODGOVORITE