Заказана хитна сједница Дома народа БиХ

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине требали би на сједници која је најављена за сриједу, 15. јануара, именовати чланове у заједничке комисије ПСБиХ као и чланове делегација за међународне институције.

Босна и Херцеговина 13.01.2020 | 11:00
Заказана хитна сједница Дома народа БиХ

Потребно је именовати, између осталога, чланове делегације у Парламентарној скупштини Савјета Европе (ПСВЕ), а управо то питање проблематизирано је већ дуже вријеме због чега је било онемогућено да БиХ учествује на засједању тог тијела.

Према Правилнику ПСВЕ Босна и Херцеговина треба предати акредитиве нове парламентарне делегације најкасније седам дана прије сједнице ПСВЕ која је заказана за 27. јануара.

- Ипак, у Правилнику стоји и да тај рок треба испоштовати ако је то могуће, што значи да се акредитиви могу предати и нешто мало касније, односно до самог почетка сједнице - потврђено је раније Фени из сједишта Савјета Европе у Страсбоургу.

Босна и Херцеговина због блокаде рада државног парламента у протеклих годину дана није била представљена у Парламентарној скупштини Савјета Европе и пријетила је опасност да тако остане и у 2020. години уколико до јануара не именује нову делегацију.

Тако је БиХ постала једина од 47 држава чланица Савјета Европе која нема своју делегацију у Парламентарној скупштини те организације, будући да због блокада рада Парламентарне скупштине БиХ након општих избора 2018. године нису формиране парламентарне делегације.

Рад бх. парламента одблокиран је након што су лидери доставили у сједиште Сјеверноатлантског савеза (НАТО) документ назван Програма реформи БиХ и именовали нови сазив Савјета министара с предсједавајућим Зорана Тегелтије на челу.

Делегати би на сједници у сриједу требали именовати и бх. делегације у Парламентарној скупштини Организације за сигурност и сарадњу у Европи (ПСОСЦЕ), у Парламентарној скупштини Сјеверноатлантског савеза (ПСНАТО), у Централноевропској иницијативи (ЦЕИ), у Парламентарној скупштини Медитерана (ПАМ), у Парламентарној скупштини Уније за Медитеран (ПСУзМ), у Парламентарној скупштини Процеса сарадње у Југоисточној Европи (ПССЕЕЦП) те Парламентарној скупштини франкофонског говорног подручја (ПСФ).

На дневном реду је и избор чланова шест заједничких комисија оба дома Парламентарне скупштине БиХ из Дома народа и то за заједничке комисије за одбрану и сигурност БиХ, за надзор над радом Обавјештајно-сигурносне агенције БиХ, за економске реформе и развој, за европске интеграције, за административне послове те за људска права.

(Вијести)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ста це они

13.01.2020 11:39

А ста це и дје це. Нико енглески не зна. Будале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проблем

13.01.2020 19:30

Е то се немозе купити, па зато!