Zakazana hitna sjednica Doma naroda BiH

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebali bi na sjednici koja je najavljena za srijedu, 15. januara, imenovati članove u zajedničke komisije PSBiH kao i članove delegacija za međunarodne institucije.

Bosna i Hercegovina 13.01.2020 | 11:00
Zakazana hitna sjednica Doma naroda BiH

Potrebno je imenovati, između ostaloga, članove delegacije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSVE), a upravo to pitanje problematizirano je već duže vrijeme zbog čega je bilo onemogućeno da BiH učestvuje na zasjedanju tog tijela.

Prema Pravilniku PSVE Bosna i Hercegovina treba predati akreditive nove parlamentarne delegacije najkasnije sedam dana prije sjednice PSVE koja je zakazana za 27. januara.

- Ipak, u Pravilniku stoji i da taj rok treba ispoštovati ako je to moguće, što znači da se akreditivi mogu predati i nešto malo kasnije, odnosno do samog početka sjednice - potvrđeno je ranije Feni iz sjedišta Savjeta Evrope u Strasbourgu.

Bosna i Hercegovina zbog blokade rada državnog parlamenta u proteklih godinu dana nije bila predstavljena u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i prijetila je opasnost da tako ostane i u 2020. godini ukoliko do januara ne imenuje novu delegaciju.

Tako je BiH postala jedina od 47 država članica Savjeta Evrope koja nema svoju delegaciju u Parlamentarnoj skupštini te organizacije, budući da zbog blokada rada Parlamentarne skupštine BiH nakon opštih izbora 2018. godine nisu formirane parlamentarne delegacije.

Rad bh. parlamenta odblokiran je nakon što su lideri dostavili u sjedište Sjevernoatlantskog saveza (NATO) dokument nazvan Programa reformi BiH i imenovali novi saziv Savjeta ministara s predsjedavajućim Zorana Tegeltije na čelu.

Delegati bi na sjednici u srijedu trebali imenovati i bh. delegacije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (PSOSCE), u Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO), u Centralnoevropskoj inicijativi (CEI), u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM), u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM), u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) te Parlamentarnoj skupštini frankofonskog govornog područja (PSF).

Na dnevnom redu je i izbor članova šest zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz Doma naroda i to za zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, za ekonomske reforme i razvoj, za evropske integracije, za administrativne poslove te za ljudska prava.

(Vijesti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sta ce oni

13.01.2020 11:39

A sta ce i dje ce. Niko engleski ne zna. Budale

ODGOVORITE
Name

Problem

13.01.2020 19:30

E to se nemoze kupiti, pa zato!