Погледајте која су најчешћа имена за бебе у 2019.

Име које добијемо по рођењу представља наш идентитет, а родитељи својој дјеци желе дати лијепо и симболично име које ће их пратити кроз цијели живот.

Вијести 13.01.2020 | 09:10
Погледајте која су најчешћа имена за бебе у 2019.

Према подацима бањалучког Одјељења за општу управу, од 3.751 дјетета које је прошле године уписано у матичну књигу рођених, највећи број дјевојчица добио је име Софија и Тара, а дјечака Алексеј и Василије.

Додају да су родитељи најчешће своје малишане крстили и именима Уна, Калина, Катарина, Анастасија, Емилија, Јана, Мила, Дуња, Ана и Хелена.

"Најчешће уписана мушка имена прошле године су била и Михајло, Павле, Матеј, Димитрије, Никола, Марко и Лука", казали су у овом одјељењу.

Да родитељима не недостаје маштовитости те да своје малишане желе називати и уникатним именима показује податак да су нека од најнеобичнијих имена прошле године била Варја за дјевојчицу и Иса за дјечака.

"Осим тих, необична женска имена која су родитељи давали су и Христина, Анушка, Симеона, Евгенија, Катја, Микаела и Настја", рекли су у надлежном одјељењу.

Родитељи су дјечацима давали и јединствена имена као што су Андреј Мартин, Доминик, Крсман, Анастас, Јулијан, Лав и Игњат.

Данијела Б., мајка једноипогодишњег дјечака Страхиње, каже да је име сину дао њен муж, који се одлучио за то име јер је традиционално.

"Знали смо да ћемо добити дјечака, тако да о женским именима нисмо ни размишљали, а двоумили смо се између Растко и Страхиња", казала је ова мајка.

Оља М., мајка трогодишње Ане, каже да је дуго размишљала које име да да кћерки, те да је у оптицају било и несвакидашње име Мишел.

"Селена, Звјездана и Валентина само су нека од имена која су нам падала на памет. Иако су нам чланови породице сугерисали нека старомоднија имена, ипак смо се одлучили за Ана, јер је лијепо и кратко и увијек ће бити актуелно", објаснила је ова мајка.

Никола В., будући отац, казао је да још не зна пол дјетета, али да он и супруга активно размишљају о имену.

"Договор је да ја одлучујем о имену ако буде дјечак, а ако буде дјевојчица супруга даје име. Иако се још нисам одлучио, свиђају ми се имена Димитрије и Немања", рекао је Никола В.

(Независне)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Раде

13.01.2020 15:32

Све руска имена , тако ћемо брзо постати саставни дио Русије , мој комсо дао дјеци имена Лада и Калина xаxаxааа

ОДГОВОРИТЕ