Pogledajte koja su najčešća imena za bebe u 2019.

Ime koje dobijemo po rođenju predstavlja naš identitet, a roditelji svojoj djeci žele dati lijepo i simbolično ime koje će ih pratiti kroz cijeli život.

Vijesti 13.01.2020 | 09:10
Pogledajte koja su najčešća imena za bebe u 2019.

Prema podacima banjalučkog Odjeljenja za opštu upravu, od 3.751 djeteta koje je prošle godine upisano u matičnu knjigu rođenih, najveći broj djevojčica dobio je ime Sofija i Tara, a dječaka Aleksej i Vasilije.

Dodaju da su roditelji najčešće svoje mališane krstili i imenima Una, Kalina, Katarina, Anastasija, Emilija, Jana, Mila, Dunja, Ana i Helena.

"Najčešće upisana muška imena prošle godine su bila i Mihajlo, Pavle, Matej, Dimitrije, Nikola, Marko i Luka", kazali su u ovom odjeljenju.

Da roditeljima ne nedostaje maštovitosti te da svoje mališane žele nazivati i unikatnim imenima pokazuje podatak da su neka od najneobičnijih imena prošle godine bila Varja za djevojčicu i Isa za dječaka.

"Osim tih, neobična ženska imena koja su roditelji davali su i Hristina, Anuška, Simeona, Evgenija, Katja, Mikaela i Nastja", rekli su u nadležnom odjeljenju.

Roditelji su dječacima davali i jedinstvena imena kao što su Andrej Martin, Dominik, Krsman, Anastas, Julijan, Lav i Ignjat.

Danijela B., majka jednoipogodišnjeg dječaka Strahinje, kaže da je ime sinu dao njen muž, koji se odlučio za to ime jer je tradicionalno.

"Znali smo da ćemo dobiti dječaka, tako da o ženskim imenima nismo ni razmišljali, a dvoumili smo se između Rastko i Strahinja", kazala je ova majka.

Olja M., majka trogodišnje Ane, kaže da je dugo razmišljala koje ime da da kćerki, te da je u opticaju bilo i nesvakidašnje ime Mišel.

"Selena, Zvjezdana i Valentina samo su neka od imena koja su nam padala na pamet. Iako su nam članovi porodice sugerisali neka staromodnija imena, ipak smo se odlučili za Ana, jer je lijepo i kratko i uvijek će biti aktuelno", objasnila je ova majka.

Nikola V., budući otac, kazao je da još ne zna pol djeteta, ali da on i supruga aktivno razmišljaju o imenu.

"Dogovor je da ja odlučujem o imenu ako bude dječak, a ako bude djevojčica supruga daje ime. Iako se još nisam odlučio, sviđaju mi se imena Dimitrije i Nemanja", rekao je Nikola V.

(Nezavisne)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Rade

13.01.2020 16:32

Sve ruska imena , tako ćemo brzo postati sastavni dio Rusije , moj komso dao djeci imena Lada i Kalina xaxaxaaa

ODGOVORITE