Ко ће плаћати осигурање за незапослене?

У наредном периоду у Српској ће бити предложене измјене и допуне Закона о доприносима, које ће у оквиру тог закона бити терминолошки усклађене са недавним измјенама Закона о здравственом осигурању, а због раздвајања права на здравствено осигурање од статуса незапосленог лица од Нове године, најављују из Министарства финансија РС.

Република Српска 13.01.2020 | 07:28
Ко ће плаћати осигурање за незапослене?

Како истичу, начин плаћања за остваривање обавезног здравственог осигурања се, међутим, неће мијењати.

– И даље остаје обавеза Републике и јединица локалне самоуправе да обезбјеђују, односно уплаћују обавезно здравствено осигурање за лица без прихода – наводе у Министарству, те подсјећају да су особе које остварују здравствену заштиту, односно обавезно су здравствено осигуране, а нису обвезници доприноса, већ им то право обезбјеђује Република и јединица локалне самоуправе, нормирана у члану 8. Закона о доприносима.

Њима Република, односно општине, истичу, обезбјеђује обавезно здравствено осигурање само у случају да по другом основу нису обавезно пријављени на здравствено осигурање.

Обвезници доприноса у РС су лица која су дужна платити допринос, међутим код одређених врста прихода то у њихово име и за њихов рачун чини уплатилац доприноса.

– Обвезници доприноса за здравствено осигурање су побројани у члановима 3, 5. и 7. Закона о доприносима – истичу из овог Министарства.

Израда новог закона, којим ће бити уређено ово усаглашавање са новим прописима за здравствено осигурање незапослених особа у РС, али и остала питања у вези са економском политиком у области доприноса, планирана је у оквиру програма рада Владе РС и Народне скупштине РС за ову годину.

(Српскаинфо)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милан

13.01.2020 07:20

По ком закону о здравственом осигурању и по ком основу инострани пензионери плацају здр. осигурање 12 % од пензије?

ОДГОВОРИТЕ