За пољопривреду гориво без акциза и путарина?

Фармери из БиХ траже да дизел гориво за пољопривредну производњу буде ослобођено од плаћања акциза и путарина, као што је то случај у земљама ЕУ и ЦЕФТА. Захтјев је почетком године послат свим надлежним институцијама и очекују позитиван исход како би се смањила нелојална конкуренција.

Босна и Херцеговина 12.01.2020 | 20:19
За пољопривреду гориво без акциза и путарина?

Од почетка примјене Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом и споразума ЦЕФТА, пољопривредни произвођачи тврде да се налазе у неповољној конкурентској позицији. Истичу да се приликом потписивања поменутих споразума морало водити рачуна да се произвођачима у БиХ обезбиједе исти услови за производњу као што имају произвођачи у ЕУ и земљама ЦЕФТА. Зато траже од надлежних да дизел гориво, које се троши у сврху пољопривредне производње, буде ослобођено плаћања путарине и акцизе, по угледу на земље Европске уније. 

 „Једини ми у Европи немамо плави дизел и не можемо да остваримо право на плави дизел. Што се тиче количине које требају наша је процјена по хектару и по говечету да ти подстицаји буду у висини 20 милиона марака. На државним органима је да донесу одлуке и уклопе количине које ми тражимо“, тврди Владимир Усорац, Удружење пољопривредних произвођача БиХ.

У БиХ су једино авиосаобраћај, жељезнице и каменолом ослобођени плаћања акциза и путарина на дизел гориво које користе за своје потребе. Економисти сматрају да је ипак те намете потребније укинути за пољопривреду јер је то дјелатност која је далеко профитабилнија.

 „И ту имамо небригу државе према ономе за шта се стално говори да је наша шанса, а то је пољопривреда. Конкуренција је сурова из ЕУ која опстаје на бази субвенција. ЕУ највише субвенционише своју пољопривреду и истина је да наши произвођачи не могу с тим да се такмиче али је истина и да њима треба пуно више од тога него што би било смањење цијене тог енергента“, сматра Јелена Тривић, економиста.

Да постоје проблеми у пољопривреди, недавно је признао и ресорни министар. Свјестан је, тврди, да 75 милиона марака, колико је предвиђено за пољопривреду из буџета Српске за ову годину, није довољно али да ће се побринути да свако добије износ који ће му бити довољан за одржавање производње.

„Ми смо рачунали да само на основу оног што нам је дошло у претходним данима нама би требало 200 милиона и нама не преостаје ништа друго него да на најправичнији начин та средства распоредимо. Свјесни смо да не можемо свима да изађемо у сусрет и да има незадовојства, али очекујемо разумијевање“, истиче Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Из ресорног министарства је раније обећано да ће се ове године интензивније радити на заштити домаће производње, на закону о подстицајима, доношењу основног правилника о подстицајима и на повећању капиталних инвестиција. 

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вук

12.01.2020 20:51

Нека ору воловима и коњима и ријешили су проблем са регресираним горивом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

12.01.2020 22:01

Буду ли и даље подрзавали мафију на власти није искљуцено да поцну и воловима да обрадјују земљу.Надам се да це ова власт успјети да се снадје и удовољит це овим условима.Али це онда дици цијену сецера соли воде струје уведу повецају порез на имовину дигну јос који кредит и купе јос који хеликоптер за потребу прелетава ткз.папака.