Za poljoprivredu gorivo bez akciza i putarina?

Farmeri iz BiH traže da dizel gorivo za poljoprivrednu proizvodnju bude oslobođeno od plaćanja akciza i putarina, kao što je to slučaj u zemljama EU i CEFTA. Zahtjev je početkom godine poslat svim nadležnim institucijama i očekuju pozitivan ishod kako bi se smanjila nelojalna konkurencija.

Bosna i Hercegovina 12.01.2020 | 20:19
Za poljoprivredu gorivo bez akciza i putarina?

Od početka primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom i sporazuma CEFTA, poljoprivredni proizvođači tvrde da se nalaze u nepovoljnoj konkurentskoj poziciji. Ističu da se prilikom potpisivanja pomenutih sporazuma moralo voditi računa da se proizvođačima u BiH obezbijede isti uslovi za proizvodnju kao što imaju proizvođači u EU i zemljama CEFTA. Zato traže od nadležnih da dizel gorivo, koje se troši u svrhu poljoprivredne proizvodnje, bude oslobođeno plaćanja putarine i akcize, po ugledu na zemlje Evropske unije. 

 „Jedini mi u Evropi nemamo plavi dizel i ne možemo da ostvarimo pravo na plavi dizel. Što se tiče količine koje trebaju naša je procjena po hektaru i po govečetu da ti podsticaji budu u visini 20 miliona maraka. Na državnim organima je da donesu odluke i uklope količine koje mi tražimo“, tvrdi Vladimir Usorac, Udruženje poljoprivrednih proizvođača BiH.

U BiH su jedino aviosaobraćaj, željeznice i kamenolom oslobođeni plaćanja akciza i putarina na dizel gorivo koje koriste za svoje potrebe. Ekonomisti smatraju da je ipak te namete potrebnije ukinuti za poljoprivredu jer je to djelatnost koja je daleko profitabilnija.

 „I tu imamo nebrigu države prema onome za šta se stalno govori da je naša šansa, a to je poljoprivreda. Konkurencija je surova iz EU koja opstaje na bazi subvencija. EU najviše subvencioniše svoju poljoprivredu i istina je da naši proizvođači ne mogu s tim da se takmiče ali je istina i da njima treba puno više od toga nego što bi bilo smanjenje cijene tog energenta“, smatra Jelena Trivić, ekonomista.

Da postoje problemi u poljoprivredi, nedavno je priznao i resorni ministar. Svjestan je, tvrdi, da 75 miliona maraka, koliko je predviđeno za poljoprivredu iz budžeta Srpske za ovu godinu, nije dovoljno ali da će se pobrinuti da svako dobije iznos koji će mu biti dovoljan za održavanje proizvodnje.

„Mi smo računali da samo na osnovu onog što nam je došlo u prethodnim danima nama bi trebalo 200 miliona i nama ne preostaje ništa drugo nego da na najpravičniji način ta sredstva rasporedimo. Svjesni smo da ne možemo svima da izađemo u susret i da ima nezadovojstva, ali očekujemo razumijevanje“, ističe Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva je ranije obećano da će se ove godine intenzivnije raditi na zaštiti domaće proizvodnje, na zakonu o podsticajima, donošenju osnovnog pravilnika o podsticajima i na povećanju kapitalnih investicija. 

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Vuk

12.01.2020 20:51

Neka oru volovima i konjima i riješili su problem sa regresiranim gorivom.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

12.01.2020 22:01

Budu li i dalje podrzavali mafiju na vlasti nije iskljuceno da pocnu i volovima da obradjuju zemlju.Nadam se da ce ova vlast uspjeti da se snadje i udovoljit ce ovim uslovima.Ali ce onda dici cijenu secera soli vode struje uvedu povecaju porez na imovinu dignu jos koji kredit i kupe jos koji helikopter za potrebu preletava tkz.papaka.