Робне резерве судски побиједиле ''Фармланд''

Робне резерве Републике Српске добиле су спор против ''Фармланда''.

Република Српска 12.01.2020 | 17:38
Робне резерве судски побиједиле ''Фармланд''

Некада највећа говедарска фарма у Српској мора Републици Српској да надокнади штету од 1, 6 милиона марака. Уз то обрачунава се и затезна камата почев од септембра 2016. године.

Из Окружног привредног суда данас није било одговора, за Цапитал су недавно рекли:

"Окружни привредни суд у Бањој Луци, поступајући у правној ствари тужиоца ЈП `Робне резерве Републике Српске` Бања Лука у стечају против туженог  „Фармланд" Нова Топола, ради накнаде штете, донио је пресуду којом је тужени у обавези да тужиоцу на име накнаде штете исплати износ од 1,6 милиона КМ, са законском затезном каматом почев од 22. септембра 2016. године до коначне исплате" - рекли су за ЦАПИТАЛ из Окружног привредног суда Бањалука.

Робне резерве у стечају тужиле су ''Фармланд'' ради накнаде штете због кршења права и обавеза на основу уговора о складиштењу, чувању, обнављању пшенице и кукуруза. Осим хиљаде тона државних житарица, на фарми нема ни јуница, а све је то било повјерено ''Фармланду'' на чување.

Из Робних резерви су поручили да ће одмах по правоснажности пресуде кренути у извршење и наплату. Међутим, наплата је упитна, јер је земљиште под концесијом, машине су продате, а од фарме није остало ништа.

''Никада Робне резерве то неће наплатити, јер `Фармланд` не постоји. `Фармланд` је опрао 83 милиона државних пара и тај што је опрао те паре са Милом се појављује у јавности и ради за институције РС у Београду. То је врхунски организовани криминал за који нико неће одговарати'' – каже за БН ТВ посланик СДС у НС РС Миладин Станић који је добро упућен у ранија дешавања у ''Фармланду''.

''Фармланд'' одавно не ради. Директор је постављен за шефа у ''Електрокрајини''. Ранији директор и већински власник је Драган Васиљевић. Јавно се годинама хвалио блиским пријатељским везама са Милорадом Додиком, са којим се састајао на путовањима у иностранство, посебно у Кини.

У априлу прошле године виђен је на састанку тада предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика са предсједником Кинеске банке и делегације из Кине. Управо из ове земље су требали доћи наводно нови власници „Фармланда" које никад нико није видио.

Дуговања фарме из Тополе према Пореској управи премашила су 4,83 милиона КМ, закључно са новембром 2019. године. Упркос томе, Пореска управа Републике Српске не подноси захтјев за стечај тог предузећа. 

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

дудук

12.01.2020 17:01

исто као што су државни милиони покрадени преко пропалих банака, исти режисер! а други актери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Говедаревић

12.01.2020 21:44

Е, сад ће из тих резерви имати шта да чувају.

Name

Апокалипса данас

12.01.2020 18:01

"Робне резерве РС" у стацају,"Бирац" у стецају ("Алумина" на издисају),"Рафинерија" Брод не ради вец висе од годину дана а велико је питање хоце ли икад висе и прорадити,слицно је и у "Рафинерији" Модрица-НИРС пропала,дуг Здравста пресао двије милијарде КМ,на есцороw рацуну некад било милијарду и по КМ а сад остало само 20 милиона КМ (цуди ме да је и то остало),Влада РС пуни Будзет станцањем обвезница и задузивањем код комерцијалних банака на мјесецној бази...........,итд,итд.....нигдје краја,слика апокалипсе.Све цега се Баја дохватио је пропало и осусило се.Јбг,па сад нек свако за себе изведе неке закљуцке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постхумно и Аветињски

12.01.2020 22:14

Знаци Фармланд јос послује?

ОДГОВОРИТЕ