Robne rezerve sudski pobijedile ''Farmland''

Robne rezerve Republike Srpske dobile su spor protiv ''Farmlanda''.

Republika Srpska 12.01.2020 | 17:38
Robne rezerve sudski pobijedile ''Farmland''

Nekada najveća govedarska farma u Srpskoj mora Republici Srpskoj da nadoknadi štetu od 1, 6 miliona maraka. Uz to obračunava se i zatezna kamata počev od septembra 2016. godine.

Iz Okružnog privrednog suda danas nije bilo odgovora, za Capital su nedavno rekli:

"Okružni privredni sud u Banjoj Luci, postupajući u pravnoj stvari tužioca JP `Robne rezerve Republike Srpske` Banja Luka u stečaju protiv tuženog  „Farmland" Nova Topola, radi naknade štete, donio je presudu kojom je tuženi u obavezi da tužiocu na ime naknade štete isplati iznos od 1,6 miliona KM, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 22. septembra 2016. godine do konačne isplate" - rekli su za CAPITAL iz Okružnog privrednog suda Banjaluka.

Robne rezerve u stečaju tužile su ''Farmland'' radi naknade štete zbog kršenja prava i obaveza na osnovu ugovora o skladištenju, čuvanju, obnavljanju pšenice i kukuruza. Osim hiljade tona državnih žitarica, na farmi nema ni junica, a sve je to bilo povjereno ''Farmlandu'' na čuvanje.

Iz Robnih rezervi su poručili da će odmah po pravosnažnosti presude krenuti u izvršenje i naplatu. Međutim, naplata je upitna, jer je zemljište pod koncesijom, mašine su prodate, a od farme nije ostalo ništa.

''Nikada Robne rezerve to neće naplatiti, jer `Farmland` ne postoji. `Farmland` je oprao 83 miliona državnih para i taj što je oprao te pare sa Milom se pojavljuje u javnosti i radi za institucije RS u Beogradu. To je vrhunski organizovani kriminal za koji niko neće odgovarati'' – kaže za BN TV poslanik SDS u NS RS Miladin Stanić koji je dobro upućen u ranija dešavanja u ''Farmlandu''.

''Farmland'' odavno ne radi. Direktor je postavljen za šefa u ''Elektrokrajini''. Raniji direktor i većinski vlasnik je Dragan Vasiljević. Javno se godinama hvalio bliskim prijateljskim vezama sa Miloradom Dodikom, sa kojim se sastajao na putovanjima u inostranstvo, posebno u Kini.

U aprilu prošle godine viđen je na sastanku tada predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predsjednikom Kineske banke i delegacije iz Kine. Upravo iz ove zemlje su trebali doći navodno novi vlasnici „Farmlanda" koje nikad niko nije vidio.

Dugovanja farme iz Topole prema Poreskoj upravi premašila su 4,83 miliona KM, zaključno sa novembrom 2019. godine. Uprkos tome, Poreska uprava Republike Srpske ne podnosi zahtjev za stečaj tog preduzeća. 

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

duduk

12.01.2020 18:01

isto kao što su državni milioni pokradeni preko propalih banaka, isti režiser! a drugi akteri.

ODGOVORITE
Name

Govedarević

12.01.2020 22:44

E, sad će iz tih rezervi imati šta da čuvaju.

Name

Apokalipsa danas

12.01.2020 19:01

"Robne rezerve RS" u stacaju,"Birac" u stecaju ("Alumina" na izdisaju),"Rafinerija" Brod ne radi vec vise od godinu dana a veliko je pitanje hoce li ikad vise i proraditi,slicno je i u "Rafineriji" Modrica-NIRS propala,dug Zdravsta presao dvije milijarde KM,na escorow racunu nekad bilo milijardu i po KM a sad ostalo samo 20 miliona KM (cudi me da je i to ostalo),Vlada RS puni Budzet stancanjem obveznica i zaduzivanjem kod komercijalnih banaka na mjesecnoj bazi...........,itd,itd.....nigdje kraja,slika apokalipse.Sve cega se Baja dohvatio je propalo i osusilo se.Jbg,pa sad nek svako za sebe izvede neke zakljucke.

ODGOVORITE
Name

Posthumno i Avetinjski

12.01.2020 23:14

Znaci Farmland jos posluje?

ODGOVORITE