Жељезнице РС: Непажња возача узрок несреће

“Жељезнице Републике Српске” саопштиле су да је непажња возача аутомобила узрок несреће у бањалучком насељу Дервиши у којој је женска особа погинула, а мушкарац тешко повријеђен, те апеловале да сви учесници у саобраћају буду максимално одговорни и опрезни да би сачували своју и безбједност осталих.

Република Српска 12.01.2020 | 16:48
Жељезнице РС: Непажња возача узрок несреће

“Жељезнице Републике Српске” упутиле су најискреније саучешће породици због трагичног исхода на путном прелазу између Бањалуке и Рамића у насељу Дервиши, када је на пругу испред воза Жељезница Федерације БиХ, како су навеле, излетио путнички аутомобил.

– Након завршетка увиђаја утврђено је да је узрок овог ванредног догађаја непажња возача друмског возила – навели су из “Жељезнице Републике Српске”.

У саопштењу подсјећају да ни у једном ванредном догађају није утврђена одговорност “Жељезница Републике Српске” већ других учесника у саобраћају.

Из “Жељезница” напомињу да је путни прелаз у Дервишима обезбијеђен Андрејевим крстом, знаком стоп и троуглом прегледности, те подсјећају да на њиховим пругама нема необезбијеђених путних прелаза.

У саопштењу наводе да ни оне, као и било које друге жељезнице у свијету, нису у обавези да сваки путни прелаз обезбиједе браницима или полубраницима.

– Према прописаним законским одредбама, начин и ниво осигурања путног прелаза одређен је на основу категорије пута, допуштене брзине на прузи и густине друмског саобраћаја, што је дефинисано законом и прописима који уређују област жељезница – напомињу у саопштењу.

На пругама нормалног колосијека “Жељезница Републике Српске” је 248 путних прелаза, од којих су 23 осигурана свјетлосно-звучном сигнализацијом, са или без полубраника, 13 путних прелаза је осигурано механичким браницима, којима рукује чувар прелаза, а преостали саобраћајним знаковима и “троуглом прегледности”.

“Жељезнице” подсјећају да су окренуле активности на смањењу укупног броја путних прелаза, те додају да је, поред три путна прелаза затворена 2018. године, планирано трајно затварање за још 73, за шта је неопходна и подршка локалних заједница.

Бањалучанка Јелена Миловац (24) је погинула, а њен суграђанин Жељко Станић (49) тешко провријеђен када је синоћ брзи воз ударио у аутомобил на пружном прелазу у насељу Дервиши.

Милетићева је навела да је Станић возио аутомобил “мерцедес” у који је ударио “талго” брзи воз Жељезница Федерације БиХ.

Тешко повријеђени је у стању дубоке коме, прикључен на апарате за механичку вентилацију и његово здравствено стање за сада је неизвјесно, навели су из Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

(Срна)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

МРМ

12.01.2020 16:19

Чуј непажња возача, а није проблем необезбијеђен пружни прелаз? Битно је да жељезнице РС исплаћују плате много већем броју радника него што им заиста треба, зато немамо обезбијеђене пружне прелазе са рампама и покривене видео надзором, као и надзорни центар из којег се управља жељезничким саобраћајем. Људи до кад ћемо губити животе и кривити некога другог? Када ће и да ли ће се ико сјетити у Српској да на правилан начин управља безбједношћу на путевима и пругама? Кад неко изгуби живот, касно је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жрс

12.01.2020 16:37

Наравно да је до непапжње возача, ако је знак СТОП поставље и Андријин криж онда мораш стати на прелазу погледати имали воза и наставити даље вожњу.

Name

Ддд

12.01.2020 17:17

Немас ти појма.... Ста ти је крива зељезница сто возац није гледао

Name

Xxx

12.01.2020 17:49

Слазем се са тобом у потпуности, осим да возац није крив. Имао је знак стоп, мора стати и погледати....

Name

Рале

12.01.2020 18:06

Који бједници, то тамо неко други гине па никог брига. Срби висе не постују ни мртве, вец их окривљују да би заститили хајдуке.

Name

МРМ

12.01.2020 18:07

Андријин крст и знак стоп су давно превазиђени, јер су небезбједни и не осигуравају 100% сигурност. Пруге се обезбјеђују на много савременији начин, рампама, свјетлосном сигнализацијом, видео надзором. Уколико постоје услови градити сваке године на неколико мјеста надвожњаке и подвожњаке. Треба системски ући у рјешавање овог проблема. Жељезнице РС требају бити предузеће које је профитабилно и у успону, а не гласачка машина СНСД-а која тавори и пропада.

Name

вида

12.01.2020 19:11

Засто масиноводје не укљуце сире када наилазе на необезбједјен прелаз то би им била обавеза.

Name

Нострадамус

12.01.2020 22:35

Одлицно Рале и овом првом коментару МПБ

Name

Бањалуцанин

12.01.2020 18:02

Није крив возац вец дрзава! Некакав знак и без рампе у по ноци без освјетљења није ни цудо да се овако несто десава. Наравно да се дрзава вец оградила како није крива и имају знакови... Јесу ли ти знакови бар свјетлеци, јели тај дио пруге бар освијетљен да се види љево и десно довољно... Неказу дзаба банана од дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.01.2020 19:23

Све може бити небезбиједно јер људи пролазе кроц црвено, возе пребрзо, возе под утицајем алкохола, претичу на пуној... Овдје се долазак воза може видјети, јер нема растиња... Станеш, ако ниси сигуран, изађеш из аута, па погледаш... Зато, није крива држава...

Name

Дервиси

13.01.2020 07:40

Људи ту зивим.цесто пролазим преко пруге тацно је да имају знакови.сто посто морас погледати имали воза.па није то масиноводја намјерно урадијо.покој дусе.али будимо нормални

Name

Саша

12.01.2020 18:08

И гдје постоји рампа, више вјерујем својим очима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мјештанин.

12.01.2020 19:18

Код кобног прелаза нема расвете,и налазе се 2 ријеке.Кад је магла то је хорор !Много је људи ту страдало,и никад ништа паметно нису урадили.