Здравство: Фонд ће да финансира 33 нове услуге

Фонд здравственог осигурања Републике Српске у овој години почиње да финансира 33 нове услуге које до сада нису биле дио здравственог система Српске и због којих су се пацијенти слали на лијечење изван Републике Српске.

Република Српска 12.01.2020 | 11:07
Здравство: Фонд ће да финансира 33 нове услуге

Тако да ће од почетка ове године у здравственом систему Српске бити доступна услуга КСАФА апаратом( Костићев селективни аудиторни филтарски апликатор).

"Ријеч је  дијагностици слуха и хабилитацији и рехабилитацији говора и језика код дјеце са различитим степенима развијености слуха, дјеце са патологијом развоја говорне језичке комуникације, те дјеце са поремећајима понашања и учења са акцентом на период од рођења до седме године", наведено је у саопштењу Фонда здравственог осигурања РС.

Ова услуга биће доступна у Центру за специјалистичке социјалне услуге "За мајку и дијете" о трошку Фонда здравственог осигурања РС, док су раније осигураници који су имали ове здравствене проблеме морали да одлазе на лијечење ван Републике Српске.

"Такође, ову услугу ће Фонд у потпуности финансирати, дакле, без личног учешћа осигураника, јер су дјеца до 15 година старости ослобођења плаћања партиципације", наводе из Фонда.

Осим тога, у Универзитетско-клиничком центру Републике Српске у овој години уводи се,  такође, нове здравствене услуге из области радиологије, онкологије, интезивне медицине, дерматовенорологије и слично.

"Примјера ради, у УКЦ РС у овој години доступна је нова дијагностичка услуга „АБУС“ (Аутоматед бреаст соунд) захваљујући којој се може открити карцином дојке у почетном фази, што би требало да омогући и већу успјешност лијечења од ове болести, јер је за потпуно излечење јако важно откривање малигне болести у раној фази", кажу у Фонду.

Такође, из области дерматовенорологије се уводе нове дијагностичке услуге уз помоћу којих се на бржи начин могу откритит малигнитети коже, док се из области интезивне медицине  уводи нова услуга "тромбоеластометрија"  значајна за смањење броја компликација због лијечења деривата крви.

"Када су у питању области биохемијска лабораторијска дијагностика, микробиологија и патологије уводе се  27 нових услуга које би требало да знатно побољшају доступност здравствене заштите у РС", истичу у Фонду те додају да ће Фонд и даље да подржава болнице када је у питању увођење нових здравствених услуга, јер им је циљ да се средства која се сада издвајају за лијечење изван РС усмјере у наш здравстени систем, тачније у здравствене установе у Српској.

"Фонд и у 2020. години  наставља са трендом издвајања већег износа средстава за болничку здравствену заштиту и то за 10,5 милиона КМ  у односу на план из 2019., што јасно указује да је опредељење Фонда очување здравственог система, између осталог, увођењем нових процедура, односно здравствених услуга, лијекова и слично", наводе из Фонда.

Подсјећамо да се у здравствени систем РС континуирано уводе нове услуге захваљујући едукацији кадрова и опремању здравствених установа новом медицинском опремом, а све у циљу побољшања доступности здравствене заштите и да се смањи потреба за лијечењем изван граница РС.

Све ове нове услуге уврштене су у Цјеновник Фонда који се почео примјењивати од 1. јануара 2020. године.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јаффа

12.01.2020 10:14

Колико за Проинтер иде ове године?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

12.01.2020 10:43

Колико буде требало....

Name

Пзд

12.01.2020 10:31

Фонд здравства одлучује ког ¢е послати на лијечење мишљење доктора не пије воде .Мени су одговорили да сам "функционална "и нису ми одобрили бањско лијечење .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

12.01.2020 14:07

Те 33 нове услуге су само за пар породица на власти .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љута гуја мицо мој

12.01.2020 16:43

Ако се и на овај нови апарат за рано откривање карцинома дојке буде цекало по годину дана као на ултразвук дојке,питам се колико це нас бити покојних! У Октобру мјесецу сам примјетила промијену на дојци,да бих се одмах јавила доктору гдје сам добила упутницу да ми се ХИТНО уради ултразвук! Кад сам сутрадан отисла у Центар за дојку у БЛ рекли су ми да ме могу наруцити тек средином Септембра 2020! То им је први слободан термин! Има ли ко на ово цекање коментар?

ОДГОВОРИТЕ