Zdravstvo: Fond će da finansira 33 nove usluge

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u ovoj godini počinje da finansira 33 nove usluge koje do sada nisu bile dio zdravstvenog sistema Srpske i zbog kojih su se pacijenti slali na liječenje izvan Republike Srpske.

Republika Srpska 12.01.2020 | 11:07
Zdravstvo: Fond će da finansira 33 nove usluge

Tako da će od početka ove godine u zdravstvenom sistemu Srpske biti dostupna usluga KSAFA aparatom( Kostićev selektivni auditorni filtarski aplikator).

"Riječ je  dijagnostici sluha i habilitaciji i rehabilitaciji govora i jezika kod djece sa različitim stepenima razvijenosti sluha, djece sa patologijom razvoja govorne jezičke komunikacije, te djece sa poremećajima ponašanja i učenja sa akcentom na period od rođenja do sedme godine", navedeno je u saopštenju Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Ova usluga biće dostupna u Centru za specijalističke socijalne usluge "Za majku i dijete" o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja RS, dok su ranije osiguranici koji su imali ove zdravstvene probleme morali da odlaze na liječenje van Republike Srpske.

"Takođe, ovu uslugu će Fond u potpunosti finansirati, dakle, bez ličnog učešća osiguranika, jer su djeca do 15 godina starosti oslobođenja plaćanja participacije", navode iz Fonda.

Osim toga, u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske u ovoj godini uvodi se,  takođe, nove zdravstvene usluge iz oblasti radiologije, onkologije, intezivne medicine, dermatovenorologije i slično.

"Primjera radi, u UKC RS u ovoj godini dostupna je nova dijagnostička usluga „ABUS“ (Automated breast sound) zahvaljujući kojoj se može otkriti karcinom dojke u početnom fazi, što bi trebalo da omogući i veću uspješnost liječenja od ove bolesti, jer je za potpuno izlečenje jako važno otkrivanje maligne bolesti u ranoj fazi", kažu u Fondu.

Takođe, iz oblasti dermatovenorologije se uvode nove dijagnostičke usluge uz pomoću kojih se na brži način mogu otkritit maligniteti kože, dok se iz oblasti intezivne medicine  uvodi nova usluga "tromboelastometrija"  značajna za smanjenje broja komplikacija zbog liječenja derivata krvi.

"Kada su u pitanju oblasti biohemijska laboratorijska dijagnostika, mikrobiologija i patologije uvode se  27 novih usluga koje bi trebalo da znatno poboljšaju dostupnost zdravstvene zaštite u RS", ističu u Fondu te dodaju da će Fond i dalje da podržava bolnice kada je u pitanju uvođenje novih zdravstvenih usluga, jer im je cilj da se sredstva koja se sada izdvajaju za liječenje izvan RS usmjere u naš zdravsteni sistem, tačnije u zdravstvene ustanove u Srpskoj.

"Fond i u 2020. godini  nastavlja sa trendom izdvajanja većeg iznosa sredstava za bolničku zdravstvenu zaštitu i to za 10,5 miliona KM  u odnosu na plan iz 2019., što jasno ukazuje da je opredeljenje Fonda očuvanje zdravstvenog sistema, između ostalog, uvođenjem novih procedura, odnosno zdravstvenih usluga, lijekova i slično", navode iz Fonda.

Podsjećamo da se u zdravstveni sistem RS kontinuirano uvode nove usluge zahvaljujući edukaciji kadrova i opremanju zdravstvenih ustanova novom medicinskom opremom, a sve u cilju poboljšanja dostupnosti zdravstvene zaštite i da se smanji potreba za liječenjem izvan granica RS.

Sve ove nove usluge uvrštene su u Cjenovnik Fonda koji se počeo primjenjivati od 1. januara 2020. godine.

(Nezavisne novine)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Jaffa

12.01.2020 11:14

Koliko za Prointer ide ove godine?

ODGOVORITE
Name

Mile

12.01.2020 11:43

Koliko bude trebalo....

Name

Pzd

12.01.2020 11:31

Fond zdravstva odlučuje kog ¢e poslati na liječenje mišljenje doktora ne pije vode .Meni su odgovorili da sam "funkcionalna "i nisu mi odobrili banjsko liječenje .

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

12.01.2020 15:07

Te 33 nove usluge su samo za par porodica na vlasti .

ODGOVORITE
Name

Ljuta guja mico moj

12.01.2020 17:43

Ako se i na ovaj novi aparat za rano otkrivanje karcinoma dojke bude cekalo po godinu dana kao na ultrazvuk dojke,pitam se koliko ce nas biti pokojnih! U Oktobru mjesecu sam primjetila promijenu na dojci,da bih se odmah javila doktoru gdje sam dobila uputnicu da mi se HITNO uradi ultrazvuk! Kad sam sutradan otisla u Centar za dojku u BL rekli su mi da me mogu naruciti tek sredinom Septembra 2020! To im je prvi slobodan termin! Ima li ko na ovo cekanje komentar?

ODGOVORITE