Иванић: НАТО ће ћутати јер је остварио циљ

"Ако регион остане изван Европске уније, то значи да ће бити изолован и препуштен сам себи, што може довести до даљих тензија", истиче у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ) Младен Иванић, бх. политичар, бивши члан Предсједништва Босне и Херцеговине те универзитетски професор.

Република Српска 11.01.2020 | 16:21
Иванић: НАТО ће ћутати јер је остварио циљ

Што се БиХ тиче, Иванић сматра да је један од кључних проблема недостатак било какве позитивне политичке визије будућности, што је истовремено разлог за све већи одлазак, посебно младих људи.

РСЕ: Како оцјењујете односе у региону, имајући у виду ситуацију у Црној Гори  и рефлексије тих догађаја у Србији, резултате избора у Хрватској, спорења о Годишњем националном програму за НАТО (АНП) у БиХ, као и друге догађаје у земљама Западног Балкана?

Иванић: Евидентно је да је дошло до одређених значајних турбуленција у посљедњем периоду. Мислим да ту постоји једна ствар, коју можемо оцијенити релативно позитивно, а то су резултати избора у Хрватској.

У Хрватској се показало да, ако неко има власт не мора побиједити, за разлику од већине других земаља, у којима, лидер који је на власти, прије свега, захваљујући манипулацијама, побјеђује.

Мислим да је то изузетно позитивна порука, без обзира што мислим да суштинске промјене у политици Хрватске, посебно према региону, неће бити. Порука да нема вјечитих, је изузетно значајна. То је снажна демократска порука свим гласачима у региону.

Што се тиче Црне Горе, евидентно је да је тамо дошло до озбиљне турбуленције. То је врло озбиљан друштвени процес, за који је врло тешко предвидјети, како ће се завршити. Мислим да никоме ово није требало, али једнако тако мислим да ту тему не треба превише злоупотребљавати и трудити се да се она користи за неке друге циљеве.

Надам се да ће власт у Црној Гори, заједно са Српском православном црквом, доћи до рјешења, које ће смирити тензије. Све то није у интересу ни једне, ни друге стране. Овакво тренутно стање никоме не користи. Даље тензије не би биле добре. Чим се у региону нешто догађа, посљедице су евидентне у свим земљама региона.

Босна и Херцеговина унутар тога је у стандардној, већ годинама непромијењеној ситуацији. Евидентно је да је прошлу годину обиљежила прича о НАТО-у и Акционом плану, о његовој активацији.

Евидентно је да су на крају Додик (Милорад, предсједник Савеза независних социјалдемократа - СНСД - и члан Предсједништва БиХ) и Савез независних социјалдемократа, пристали на захтјеве НАТО-а. Мислим да је свима сада јасно да је Програм реформи који је прослијеђен у Брисел, у ствари, документ којим се активира МАП (Акциони план за чланство у НАТО, прим. аут.).

Сви играчи ће причати своју причу, НАТО ће ћутати јер је остварио свој циљ, добио је први Програм реформи и има се чиме бавити. Босна и Херцеговина је практично у МАП-у. Сви ће настојати да ту тему, што је прије могуће, склоне са дневног реда, али мислим да ће она обиљежити то што је СНСД радио. Додик је почео, Додик је и завршио активацију Акционог плана. То можда јесте политички праведно.

РСЕ: Свака од земаља регије је у одређеном статусу у процесу интегрисања - Србија и Црна Гора су отвориле преговоре, Сјеверна Македонија и Албанија су привремено заустављене, БиХ и Косово су без кандидатскога статуса. Колико би интегрисање ових земаља у ЕУ донијело просперитет, посебно грађанима?

Иванић: Мислим да би донијело просперитет, јер не видим шта је друга алтернатива. Ако регион остане изван Европске уније, то значи да ће бити изолован и препуштен сам себи. То ће само довести до даљих тензија. У условима изолације, унутрашњих разлика и тензија међу појединим народима, све остало постаје релевантно. Чим се уђе у неку ширу заједницу, те разлике постају мање важне, мање битне. Самим тим, за нас је изузетно значајно да се приближимо Еуропској унији.

Ту постоје два проблема. Један је унутрашњи односи у земљама. Много је лидера који говоре о Европској унији, а у ствари немају намјеру да уђу у Европску унију јер у тој заједници не би могли да раде то што сада раде: манипулишу јавним медијима, злоупотребљавају јавна средства и буџет за политичке промоције.

С друге стране, постоји проблем негативног става Еуропске уније према земљама Западног Балкана. Мислим да је дата врло негативна порука, поготово када је у питању Сјеверна Македонија и када се њој, након тако озбиљног подухвата, као што је промјена имена, није дао датум почетка преговора.

И са једне и са друге стране - Европске уније, али и земаља у региону, треба пуно више искрености и мање формализма у разговорима о прикључењу Европској унији.

РСЕ: Шта је тренутно, према Вашем мишљењу, најакутнији проблем у БиХ, да ли политичка или економска ситуација?

Иванић: Једно је с другим повезано. Објективно, главни проблем јесте недостатак развоја, недостатак перспективе, недостатак било какве позитивне визије будућности, што је, по мени, главни разлог што толико људи напушта Босну и Херцеговину. Актуална је нека врста песимизма, негативна визија будућности. То је главни разлог одласка људи.

Немогуће је очекивати економске инвестиције и развој у условима овакве политичке ситуације. Док год трају овакви сукоби, које имамо често, који немају никаквог смисла, који су до краја бесмислени, нико озбиљан неће овдје инвестирати. Чак и домаћи инвеститори, који су стекли овдје богатство, или неки капитал, настоје да одавде извуку капитал и да га инвестирају у земљама вам Босне и Херцеговине. Није реално да неко са стране, у оваквим условима, дође и инвестира.

Предуслов да би се ријешио акутни проблем економске кризе, јесте и политичка стабилност. Са оваквим структурама, које имамо, политичку стабилност није реално очекивати, сигуран сам, најмање до наредних општих избора јер ће све ово, што смо имали прилику да видимо, бити виђено и у будућности. Исти односи у таквим условима, бојим се да неће донијети нове инвестиције и да ће онда бити економска стагнација, а то значи даљи одлазак људи са овог простора.

РСЕ: Како видите нови састав Савјета министара Босне и Херцеговине?

Иванић: Када бих говорио генерално, моје је мишљење да то није неки спектакуларни састав Савјета министара. Ту има неколико појединаца, који имају снагу и ауторитет, а сви остали су мање-више послушници својих партијских шефова. Они нису у министарском Савјету да сами осмишљавају политику и да је воде. Они су тамо да извршавају жеље својих партијских шефова. Мислим да овај Савјет министара неће сам по себи нешто направити. Далеко већи значај ће имати односи између политичких лидера. Ту не видим неког великог разлога за оптимизам.

Што се тиче дијела Савјета из Републике Српске и онога што је Додик назвао репрезентацијом, то је врло лоша репрезентација. Ако ћемо говорити фудбалским рјечником, то је друга лига запад. Нема ту никога озбиљног, ко би имао неко искуство у тим пословима. Нема ту никога озбиљног ко даје свој ауторитет.

Пошто долазим из Републике Српске, мене посебно забрињава то олако давање обећања, које је предсједавајући Савјета министара већ дао, а то је да ће доћи до повећања ПДВ-а, што сматрам катастрофалним. Чим су дошли на власт, повећали су и буџет институција Босне и Херцеговине и тиме потпуно поништили све оно што су раније причали.

Једно ће Савез независних социјалдемократа (СНДС) причати у Бања Луци, а сасвим друго ће радити у Сарајеву. У Бањалуци ће пуно србовати, у Сарајеву ће правити све компромисе јер то је једини начин да Додик и СНДС покушају поправити своју слику о себи у свијету. Видљиво је, након потписа на Програм реформи, да њима до тога није посебно стало.

РСЕ: С обзиром на мишљење Европске комисије, које је дато у децембру, да Босна и Херцеговина не испуњава довољно политичке критеријуме из Копенхагена, шта мислите, колико ова држава у периоду, до наредних општих избора, може учинити у приближавању Европској унији?

Иванић: Могло би се пуно тога урадити, кад би било воље, јер ту нема неке велике памети. Треба примијенити праксу и законодавство, које постоји у Европској унији, у бх. условима.

Ми имамо много закона, који су добри, али се не примјењују - Закон о сукобу интереса, закони који онемогућавају корупцију, закони о именовању кључних људи који треба да обављају чеоне функције у независним институцијама. Код нас се све то злоупотребљава.

Земља, која једно прича, а друго ради, никада није добродошла у Европску унију. То јесте један од кључних разлога зашто је став Европске уније према Босни и Херцеговини, за сада, доста негативан.

(РСЕ)

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Дића

11.01.2020 19:41

Мој драги је мени најбољи...!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пацов

12.01.2020 06:10

Који је то пацов од цовјека??!¡!

Name

Напредак?

12.01.2020 09:31

Бананама на Балкану нема друге него да вуку колица властодрзаца.

Name

Т Б

11.01.2020 19:57

Један од ријетких поштених политичара у БИХ. А што се тиче памети неможе му нико примаћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б Т

11.01.2020 23:00

Иваниц је природни господин.

Name

Маx

12.01.2020 00:03

Јој куку леле...а ти као немас удјела у том МАП-у ни мало...ма дај не баљезгај...сви сте ви исти само лајете једни на друге а за биједу вас заболе...

Name

Име

11.01.2020 23:08

Сасвим јасно све рецено, сва бам цаст господине Иваницу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕРГИЈЕ

12.01.2020 08:44

Професоре шта кажу у Лондону?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Очекивања

12.01.2020 15:32

Очекивања су од опозиције да из скупштинских клупа јавно говоре да је позиција та која намјерно, или по нецијем налогу, ствара услове да градјани напустају РС и БиХ. Не треба ту прицу увијати у целофан, вец једноставним ријечником казати истину: да се ти услови НАМЈЕРНО (плански) стварају.

ОДГОВОРИТЕ