Из познатог аустријског села Халштата моле туристе да не долазе?!

Село Халштат у Аустрији је на УНЕСЦО листи светске баштине од 1997. године, али је огромну популарност стекло тек 2013, због тога што је послужило као инспирација за цртани филм Залеђено краљевство (Фрозен).

Занимљивости 11.01.2020 | 18:18
Из познатог аустријског села Халштата моле туристе да не долазе?!

Од тада је ово село буквално преплављено туристима, којих дневно долази око 10.000, углавном из Азије, али и из свих других делова света. Мештани се плаше да ће сада, након приказивања другог дела популарног цртаног филма ситуација бити још гора.

Ствари су се очигледно до те мере отеле контроли да је начелник Халштата апеловао на туристе да не долазе више тако масовно, а чак је и затворио неке путеве због тога.

"Халштат је важан део културне историје, а не музеј. Желимо да смањимо број туриста за најмање трећину, али за сада не видимо начин да то урадимо", поручио је начелник Александер Шојц.

Залеђено краљевство је Халштат винуло у звезде када је реч о туризму, па тако ово село сада привлачи шест пута више туриста по глави становника него Венеција, а цене хотелских соба су знатно порасле – коштају од 295 до 410 евра за једно ноћење.

Док тамошњи угоститељи трљају руке, локално становништво се жали да од туриста не може да живи – на све стране су туристи који фоткају селфије, лете дронови, па чак и куцају на врата становника са молбом да их пусте да иду у тоалет.

Ово прелепо село које има само 780 становника, некада је важило за мирно, а становници су уживали у природи поред језера, док је данас "најфотканије место на свету".

Извор: Мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар