Iz poznatog austrijskog sela Halštata mole turiste da ne dolaze?!

Selo Halštat u Austriji je na UNESCO listi svetske baštine od 1997. godine, ali je ogromnu popularnost steklo tek 2013, zbog toga što je poslužilo kao inspiracija za crtani film Zaleđeno kraljevstvo (Frozen).

Zanimljivosti 11.01.2020 | 18:18
Iz poznatog austrijskog sela Halštata mole turiste da ne dolaze?!

Od tada je ovo selo bukvalno preplavljeno turistima, kojih dnevno dolazi oko 10.000, uglavnom iz Azije, ali i iz svih drugih delova sveta. Meštani se plaše da će sada, nakon prikazivanja drugog dela popularnog crtanog filma situacija biti još gora.

Stvari su se očigledno do te mere otele kontroli da je načelnik Halštata apelovao na turiste da ne dolaze više tako masovno, a čak je i zatvorio neke puteve zbog toga.

"Halštat je važan deo kulturne istorije, a ne muzej. Želimo da smanjimo broj turista za najmanje trećinu, ali za sada ne vidimo način da to uradimo", poručio je načelnik Aleksander Šojc.

Zaleđeno kraljevstvo je Halštat vinulo u zvezde kada je reč o turizmu, pa tako ovo selo sada privlači šest puta više turista po glavi stanovnika nego Venecija, a cene hotelskih soba su znatno porasle – koštaju od 295 do 410 evra za jedno noćenje.

Dok tamošnji ugostitelji trljaju ruke, lokalno stanovništvo se žali da od turista ne može da živi – na sve strane su turisti koji fotkaju selfije, lete dronovi, pa čak i kucaju na vrata stanovnika sa molbom da ih puste da idu u toalet.

Ovo prelepo selo koje ima samo 780 stanovnika, nekada je važilo za mirno, a stanovnici su uživali u prirodi pored jezera, dok je danas "najfotkanije mesto na svetu".

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar