Украјина очекују пуну истрагу и компензацију

Украјина очекује пуну истрагу и признање кривице, као и компензацију од Ирана због обарања украјинског путничког авиона, поручио је председник Зеленски.

Свијет 11.01.2020 | 09:59
Украјина очекују пуну истрагу и компензацију

"Иран се изјаснио кривим за обарање украјинског авиона, али ми инсистирамо на пуном признању кривице", навео је Зеленски у саопштењу, након што је иранска војска објавила да је ненерно оборила летелицу.

Зеленски је навео да Украјина очекује да се Иран обавеже да је спреман да спроведе потпуну и отворену истрагу и приведе одговорне правде, врати тела погинулих, исплати компензацију и званично се извини путем дипломатских канала, преноси Ројтерс.

Иран је претходно објавио да је војска те земље "ненамерно оборила" украјински путнички авион, наводећи да је у питању била људска грешка.

У саопштењу иранске војске се наводи да је грешком процењено да је авион "непријатељска мета" пошто се летелица окренула ка "осетљивом војном центру" Револуционарне гарде.

"У тим условима, због људске грешке, авион је ненамерно погођен", наводи се у саопштењу и истиче да ће одговорни бити процесуирани, преноси АП.

Иранска војска је упутила извињење, наводећи да ће усавршити своје системе да би се спречило да се овакве трагедије више не понове.

Признање је уследило након што су амерички и канадски званичници навели да је "врло вероватно" да је иранска противавионска ракета оборила авион, што је Техеран у почетку негирао, називајући те наводе "великим лажима".

Авион је оборен у среду, неколико сати након иранског ракетирања две војне базе у Ираку које користе америчке снаге, што је била одмазда за убиство најмоћнијег иранског генерала Касема Сулејманија.

У несрећи је погинуло 176 путника и чланова посаде, већином држављана Ирана или Канађана иранског порекла, који су се преко Украјине враћали у Канаду након празника проведених у Ирану.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Иста прица

11.01.2020 09:23

Није ли пре пар година оборен један украински авион?Тада се одмах знало да су га Руси оборили. Сад се некако прица понавља. Коме ли је овог пута, главна улога намењена?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А генерал

11.01.2020 11:59

А и генерал је убијен по налогу ајатолаха да не би био идуци предсједним Ирака. Сметао им. Популаран. Цуј. Одрадила ЦИА за ајатолахе посао. Само будалетине то не виде јасно.

Name

Каква истрага

11.01.2020 10:13

Каква истрага. Глупи азијати су здрмали ракету у тај авион. Па ваљда имамо јос и оци и уси. Само они то могу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрекавац

11.01.2020 10:15

А Швеђани, Британци и Нијемци? Јесу ли и они иранског поријекла? Нешто не знам да дотичне земље тако лако дају држављанство Иранцима. Пун авион мушкараца, ни једна жена, ни једно дијете. Осим тога, то није била редовна линија, него посебан лет. У сваком случају, тијела ће бити испоручена, након што се утврди идентитет и прави разлози боравка страних држављана, баш тад и баш ту. Онда ће "Ројтерс" да прећути то саопштење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало Дреки

11.01.2020 10:23

Ало Дреки не рукс се авион. Ако има неко ко је лос заустави се на аеродрому и казе му се Господине ви не мозете изаци из земље. Узмите кафу и сацекајте. Ста сад опет као спијуни. Дај не пребацуј се....Оде ти у стрмоглав.