Ukrajina očekuju punu istragu i kompenzaciju

Ukrajina očekuje punu istragu i priznanje krivice, kao i kompenzaciju od Irana zbog obaranja ukrajinskog putničkog aviona, poručio je predsednik Zelenski.

Svijet 11.01.2020 | 09:59
Ukrajina očekuju punu istragu i kompenzaciju

"Iran se izjasnio krivim za obaranje ukrajinskog aviona, ali mi insistiramo na punom priznanju krivice", naveo je Zelenski u saopštenju, nakon što je iranska vojska objavila da je nenerno oborila letelicu.

Zelenski je naveo da Ukrajina očekuje da se Iran obaveže da je spreman da sprovede potpunu i otvorenu istragu i privede odgovorne pravde, vrati tela poginulih, isplati kompenzaciju i zvanično se izvini putem diplomatskih kanala, prenosi Rojters.

Iran je prethodno objavio da je vojska te zemlje "nenamerno oborila" ukrajinski putnički avion, navodeći da je u pitanju bila ljudska greška.

U saopštenju iranske vojske se navodi da je greškom procenjeno da je avion "neprijateljska meta" pošto se letelica okrenula ka "osetljivom vojnom centru" Revolucionarne garde.

"U tim uslovima, zbog ljudske greške, avion je nenamerno pogođen", navodi se u saopštenju i ističe da će odgovorni biti procesuirani, prenosi AP.

Iranska vojska je uputila izvinjenje, navodeći da će usavršiti svoje sisteme da bi se sprečilo da se ovakve tragedije više ne ponove.

Priznanje je usledilo nakon što su američki i kanadski zvaničnici naveli da je "vrlo verovatno" da je iranska protivavionska raketa oborila avion, što je Teheran u početku negirao, nazivajući te navode "velikim lažima".

Avion je oboren u sredu, nekoliko sati nakon iranskog raketiranja dve vojne baze u Iraku koje koriste američke snage, što je bila odmazda za ubistvo najmoćnijeg iranskog generala Kasema Sulejmanija.

U nesreći je poginulo 176 putnika i članova posade, većinom državljana Irana ili Kanađana iranskog porekla, koji su se preko Ukrajine vraćali u Kanadu nakon praznika provedenih u Iranu.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ista prica

11.01.2020 09:23

Nije li pre par godina oboren jedan ukrainski avion?Tada se odmah znalo da su ga Rusi oborili. Sad se nekako prica ponavlja. Kome li je ovog puta, glavna uloga namenjena?

ODGOVORITE
Name

A general

11.01.2020 11:59

A i general je ubijen po nalogu ajatolaha da ne bi bio iduci predsjednim Iraka. Smetao im. Popularan. Cuj. Odradila CIA za ajatolahe posao. Samo budaletine to ne vide jasno.

Name

Kakva istraga

11.01.2020 10:13

Kakva istraga. Glupi azijati su zdrmali raketu u taj avion. Pa valjda imamo jos i oci i usi. Samo oni to mogu.

ODGOVORITE
Name

Дрекавац

11.01.2020 10:15

А Швеђани, Британци и Нијемци? Јесу ли и они иранског поријекла? Нешто не знам да дотичне земље тако лако дају држављанство Иранцима. Пун авион мушкараца, ни једна жена, ни једно дијете. Осим тога, то није била редовна линија, него посебан лет. У сваком случају, тијела ће бити испоручена, након што се утврди идентитет и прави разлози боравка страних држављана, баш тад и баш ту. Онда ће "Ројтерс" да прећути то саопштење.

ODGOVORITE
Name

Alo Dreki

11.01.2020 10:23

Alo Dreki ne ruks se avion. Ako ima neko ko je los zaustavi se na aerodromu i kaze mu se Gospodine vi ne mozete izaci iz zemlje. Uzmite kafu i sacekajte. Sta sad opet kao spijuni. Daj ne prebacuj se....Ode ti u strmoglav.