"Власт у Српској узима, троши и не враћа новац"

Коментаришући вијест да Влада Републике Српске избјегава да врати 60 милиона марака на рачун посебних намјена односно ескроw рачун а који је узела крајем 2018. године за крпљење буџета, из опозиције питају гдје је толики новац уложен јер се ефекти не виде.

Вијести 10.01.2020 | 20:04
"Власт у Српској узима, троши и не враћа новац"

Влада Републике Српске избјегава да врати 60 милиона марака на рачун посебних намјена односно ескроw рачун а који је узела крајем 2018. године за крпљење буџета. Настављено је и са пролонгирањем рока отплате.

Пролонгира за крај ове године. Међутим, ни тај рок им није одговарао па су још брже донијели одлуку да нови рок буде крај 2021.године. Ово није први пут да Влада на овај начин пролонгира своје обавезе, на шта су пажњу узалуд скретали и ревизори у својим извјештајима. Економисти кажу да је одлагање рокова доказ да новца за враћање дуга - нема.

„Тај ескроw рачун би морао да служи сврси и за нове пројекте запошљавање и инвестиције али је очигледно то примарно резервна каса за потребе владе кад им треба новац да позајме а враћање, вратиће они себи то једног дана“, сматра Зоран Павловић, економиста.

Ескроw рачун је требало да буде рачун на који би се сливао новац по основу сукцесије и приватизације државног капитала и на којем је првобитно било око 1,5 милијарди марака, намијењених за развој привреде.

Међутим, Влада је добар дио новца годинама посуђивала како би сервисирала текуће обавезе, уз обећање да ће тај новац вратити, што се још увијек није десило.

Из опозиције питају гдје је толики новац уложен јер се ефекти развоја привреде не виде.

„Питање је шта је следеће да ће РС продати па ће слити на тај рачун јер ова власт не зна да ствара услове да се новац прави она зна само да новац узима и да троши и ово је само један симболичан примјер како функционише Влада РС а то је да узима троши не враћа и не ствара“, истиче Јелена Тривић, посланик ПДП-а у НС РС.

Додатни проблем је и тај што је Парламент Српске, на приједлог Владе Српске промијенио закон и омогућио Влади да тај новац користи по свом нахођењу, и да сама прописује и рокове и услове враћања.

„То говори да се она према ескроw рачууну понаша као према приватној касици прасици узима тај новац прописује рокове никоме не одговара за то што годинама троши новац за оно за шта није ни био намијењен ни замишљен да се може трошити. Ескроw рачун треба да се врати и намијени за оно за шта је првобитно и био намијењен и да се користи за развој привреде, инвестиције а не за јавну потрошњу“, каже Синиша Вукелић, новинар и уредник поратала Цапитал.ба.

Главна служба за ревизију утврдила је да је на крају 2017.године на ескроw рачунима било 62,1 милион марака и да је постојала обавеза поврата 81,6 милона.

Поједини дугови се преносе из године у годину, а неки вјероватно неће ни бити враћени ако се узме у обзир да је Робним резервама, које су већ дуже вријеме у стечају, позајмљено 14,5 милиона марака. Према посљедњим подацима, на ескроw рачуну се налази нешто више од 20 милиона марака.

БН ТВ

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Мрква

10.01.2020 19:32

Влада Српске узела неки новац и не враца????!!! Ма ајте молим вас!!!! То не мозе да биде !!! То су спинови непријатеља српства који раде против насег тате Додика Баје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2020 00:17

Сељаци узели новац, па не врацају... сваста?!

Name

Миромо

10.01.2020 19:58

Како че да врате кад су својој дјеци подијелили.Они су брижни родитељи не као ми обични народ па забога они су се борили за тако нешто и дан данас се боре да својој дјеци обезбеде брижну будучност не само реци него унуцима и праунуцима видите нашег Додика Бакира Човића и остали код њих нема везе ни ко је ко и које вере је него они су фамилија лопова и превараната који ни у Бога вјерују него пљен како да поделе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васкос

10.01.2020 20:34

Они контају да це дуг врацати Босна и Херцеговина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Васкос

10.01.2020 21:14

Па и хоце, кад ми банкротирамо неко це морати плацати. Ја да сам на Додиковом мхесту и пензије бих укинуо.

Name

тацно

10.01.2020 21:59

РС це банкротират и укинути сама себе а онда оста само БИХ

Name

ботицели

10.01.2020 20:37

Паре иду ономе ко зна са њима располагати није то за сиротињу она не зна са парама

ОДГОВОРИТЕ
Name

шепртља

10.01.2020 21:25

како да врати кад нема, да има неби дизали кредите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Денис

10.01.2020 23:04

РС је одавно банкротирала и опстаје само захваљујуци кредитима.Одавно је ова власт све потросила и спицкала.

Name

дрина

11.01.2020 00:15

ја бих рекао да нема ни тих 20ак милиона висе.. сад се треба пратит стање тзв 'елите'.. кад они поцну затварат и продават фирме онда је досао крај..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има се мозе се

11.01.2020 02:18

Зар сте стварно вјеровали да це врацати новац? Тросе капом и саком! Браво, свака цаст и опет гласајте за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бих

11.01.2020 07:25

РС ће откупити ФБИХ и онда ће бити само БИХ. Зато се оволико пљачка уз подршку страних ментора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

11.01.2020 08:02

Сто неце па мозе им се народ гледа и цути неце да подрзи протесте свугдје у свјету се исказује незадовољство а код нас довољно је видјети бахату власт и да се следис нека тросе кад им ми то дозволимо а нас оптетецују повецањима у свим областима а највисе по дјепу

ОДГОВОРИТЕ