"Vlast u Srpskoj uzima, troši i ne vraća novac"

Komentarišući vijest da Vlada Republike Srpske izbjegava da vrati 60 miliona maraka na račun posebnih namjena odnosno eskrow račun a koji je uzela krajem 2018. godine za krpljenje budžeta, iz opozicije pitaju gdje je toliki novac uložen jer se efekti ne vide.

Vijesti 10.01.2020 | 20:04
"Vlast u Srpskoj uzima, troši i ne vraća novac"

Vlada Republike Srpske izbjegava da vrati 60 miliona maraka na račun posebnih namjena odnosno eskrow račun a koji je uzela krajem 2018. godine za krpljenje budžeta. Nastavljeno je i sa prolongiranjem roka otplate.

Prolongira za kraj ove godine. Međutim, ni taj rok im nije odgovarao pa su još brže donijeli odluku da novi rok bude kraj 2021.godine. Ovo nije prvi put da Vlada na ovaj način prolongira svoje obaveze, na šta su pažnju uzalud skretali i revizori u svojim izvještajima. Ekonomisti kažu da je odlaganje rokova dokaz da novca za vraćanje duga - nema.

„Taj eskrow račun bi morao da služi svrsi i za nove projekte zapošljavanje i investicije ali je očigledno to primarno rezervna kasa za potrebe vlade kad im treba novac da pozajme a vraćanje, vratiće oni sebi to jednog dana“, smatra Zoran Pavlović, ekonomista.

Eskrow račun je trebalo da bude račun na koji bi se slivao novac po osnovu sukcesije i privatizacije državnog kapitala i na kojem je prvobitno bilo oko 1,5 milijardi maraka, namijenjenih za razvoj privrede.

Međutim, Vlada je dobar dio novca godinama posuđivala kako bi servisirala tekuće obaveze, uz obećanje da će taj novac vratiti, što se još uvijek nije desilo.

Iz opozicije pitaju gdje je toliki novac uložen jer se efekti razvoja privrede ne vide.

„Pitanje je šta je sledeće da će RS prodati pa će sliti na taj račun jer ova vlast ne zna da stvara uslove da se novac pravi ona zna samo da novac uzima i da troši i ovo je samo jedan simboličan primjer kako funkcioniše Vlada RS a to je da uzima troši ne vraća i ne stvara“, ističe Jelena Trivić, poslanik PDP-a u NS RS.

Dodatni problem je i taj što je Parlament Srpske, na prijedlog Vlade Srpske promijenio zakon i omogućio Vladi da taj novac koristi po svom nahođenju, i da sama propisuje i rokove i uslove vraćanja.

„To govori da se ona prema eskrow račuunu ponaša kao prema privatnoj kasici prasici uzima taj novac propisuje rokove nikome ne odgovara za to što godinama troši novac za ono za šta nije ni bio namijenjen ni zamišljen da se može trošiti. Eskrow račun treba da se vrati i namijeni za ono za šta je prvobitno i bio namijenjen i da se koristi za razvoj privrede, investicije a ne za javnu potrošnju“, kaže Siniša Vukelić, novinar i urednik poratala Capital.ba.

Glavna služba za reviziju utvrdila je da je na kraju 2017.godine na eskrow računima bilo 62,1 milion maraka i da je postojala obaveza povrata 81,6 milona.

Pojedini dugovi se prenose iz godine u godinu, a neki vjerovatno neće ni biti vraćeni ako se uzme u obzir da je Robnim rezervama, koje su već duže vrijeme u stečaju, pozajmljeno 14,5 miliona maraka. Prema posljednjim podacima, na eskrow računu se nalazi nešto više od 20 miliona maraka.

BN TV

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Mrkva

10.01.2020 19:32

Vlada Srpske uzela neki novac i ne vraca????!!! Ma ajte molim vas!!!! To ne moze da bide !!! To su spinovi neprijatelja srpstva koji rade protiv naseg tate Dodika Baje

ODGOVORITE
Name

Re

11.01.2020 00:17

Seljaci uzeli novac, pa ne vracaju... svasta?!

Name

Miromo

10.01.2020 19:58

Kako če da vrate kad su svojoj djeci podijelili.Oni su brižni roditelji ne kao mi obični narod pa zaboga oni su se borili za tako nešto i dan danas se bore da svojoj djeci obezbede brižnu budučnost ne samo reci nego unucima i praunucima vidite našeg Dodika Bakira Čovića i ostali kod njih nema veze ni ko je ko i koje vere je nego oni su familija lopova i prevaranata koji ni u Boga vjeruju nego pljen kako da podele

ODGOVORITE
Name

Vaskos

10.01.2020 20:34

Oni kontaju da ce dug vracati Bosna i Hercegovina.

ODGOVORITE
Name

Re Vaskos

10.01.2020 21:14

Pa i hoce, kad mi bankrotiramo neko ce morati placati. Ja da sam na Dodikovom mhestu i penzije bih ukinuo.

Name

tacno

10.01.2020 21:59

RS ce bankrotirat i ukinuti sama sebe a onda osta samo BIH

Name

boticeli

10.01.2020 20:37

Pare idu onome ko zna sa njima raspolagati nije to za sirotinju ona ne zna sa parama

ODGOVORITE
Name

šeprtlja

10.01.2020 21:25

kako da vrati kad nema, da ima nebi dizali kredite

ODGOVORITE
Name

Denis

10.01.2020 23:04

RS je odavno bankrotirala i opstaje samo zahvaljujuci kreditima.Odavno je ova vlast sve potrosila i spickala.

Name

drina

11.01.2020 00:15

ja bih rekao da nema ni tih 20ak miliona vise.. sad se treba pratit stanje tzv 'elite'.. kad oni pocnu zatvarat i prodavat firme onda je dosao kraj..

ODGOVORITE
Name

Ima se moze se

11.01.2020 02:18

Zar ste stvarno vjerovali da ce vracati novac? Trose kapom i sakom! Bravo, svaka cast i opet glasajte za njih.

ODGOVORITE
Name

bih

11.01.2020 07:25

RS će otkupiti FBIH i onda će biti samo BIH. Zato se ovoliko pljačka uz podršku stranih mentora.

ODGOVORITE
Name

Bl

11.01.2020 08:02

Sto nece pa moze im se narod gleda i cuti nece da podrzi proteste svugdje u svjetu se iskazuje nezadovoljstvo a kod nas dovoljno je vidjeti bahatu vlast i da se sledis neka trose kad im mi to dozvolimo a nas optetecuju povecanjima u svim oblastima a najvise po djepu

ODGOVORITE