"Нема разговара о повлачењу војске из Ирака"

Било која делегација коју САД пошаљу у Ирак неће разговарати о повлачењу америчких војника, саопштено је данас из Стејт департмента.

Свијет 10.01.2020 | 16:55
"Нема разговара о повлачењу војске из Ирака"

– Међутим, постоји потреба за разговором између администрација САД и Ирака не само о безбједности, већ и о нашем финансијском, економском и дипломатском партнерству – нагласила је портпарол Стејт департмента Морган Ортагус.

Нешто раније је из канцеларије ирачког премијера Адела Абдула-Махдија саопштено да је он од америчког државног секретара Мајкла Помпеа затражио да почне да ради на мапи пута за повлачење војске САД из Ирака.

Ирачки лидер је од Помпеа затражио да пошаље делегате у Ирак ради припреме механизма за извршење резолуције парламента о повлачењу страних снага.

Он је, такође, Помпеу рекао да су недавни амерички удари у Ираку неприхватљиво кршење ирачког суверенитета и безбједносних споразума између двије земље.

Посланици ирачког парламента прошлог викенда су усвојили резолуцију у којој траже повлачење америчких снага након што је у нападу дроном на аеродром у Багдаду убијен ирански генерал Касем Солејмани и вишерангирани припадник милиције Абу Махди ел Мухандис.

У Ираку има око 5.200 америчких војника који помажу и обучавају безбједносне снаге у борби против Исламске државе.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Отицице

10.01.2020 18:37

Када пресусе нафтна поља. Будите стрпљиви. Ни сјецати вас се после тога неце.....

ОДГОВОРИТЕ