"Nema razgovara o povlačenju vojske iz Iraka"

Bilo koja delegacija koju SAD pošalju u Irak neće razgovarati o povlačenju američkih vojnika, saopšteno je danas iz Stejt departmenta.

Svijet 10.01.2020 | 16:55
"Nema razgovara o povlačenju vojske iz Iraka"

– Međutim, postoji potreba za razgovorom između administracija SAD i Iraka ne samo o bezbjednosti, već i o našem finansijskom, ekonomskom i diplomatskom partnerstvu – naglasila je portparol Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Nešto ranije je iz kancelarije iračkog premijera Adela Abdula-Mahdija saopšteno da je on od američkog državnog sekretara Majkla Pompea zatražio da počne da radi na mapi puta za povlačenje vojske SAD iz Iraka.

Irački lider je od Pompea zatražio da pošalje delegate u Irak radi pripreme mehanizma za izvršenje rezolucije parlamenta o povlačenju stranih snaga.

On je, takođe, Pompeu rekao da su nedavni američki udari u Iraku neprihvatljivo kršenje iračkog suvereniteta i bezbjednosnih sporazuma između dvije zemlje.

Poslanici iračkog parlamenta prošlog vikenda su usvojili rezoluciju u kojoj traže povlačenje američkih snaga nakon što je u napadu dronom na aerodrom u Bagdadu ubijen iranski general Kasem Solejmani i višerangirani pripadnik milicije Abu Mahdi el Muhandis.

U Iraku ima oko 5.200 američkih vojnika koji pomažu i obučavaju bezbjednosne snage u borbi protiv Islamske države.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Oticice

10.01.2020 18:37

Kada presuse naftna polja. Budite strpljivi. Ni sjecati vas se posle toga nece.....

ODGOVORITE