Брчко: Обиљежен Дан Републике Српске

У присуству члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића, бројних министара и посланика из Републике Српске, српски представници политичког, вјерског и јавног живота у Брчко дистрикту данас су прославили Девети јануар – Дан Републике Српске.

Босна и Херцеговина 10.01.2020 | 16:06
Брчко: Обиљежен Дан Републике Српске

Након полагања вијенаца на Споменик српским браниоцима Брчког приређен је свечани пријем.

Синиша Милић, градоначелник Брчког рекао је да је данашња прослава у Брчком манифестација љубави према Републици Српској као гаранцији опстанка Срба у БиХ.

– Показало се да је тамо гдје није било институција Републике Српске број Срба сведен на статистичку грешку. Нама је у интересу да потврђујемо свој идентитет, не да бисмо другима пркосили већ да би као легитимни представници једног народа равноправно живјели са другима – рекао је Милић.

Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ рекао је да су институције Републике Српске одлучиле да је Девети јануар – Дан Републике и да ће тако и бити.

– Не можемо прихватити оно што ради Уставни суд, он није легитиман и легалан и није израз суверенитета БиХ јер у њему сједе три странца. Све одлуке уперене против Републике Српске и српског народа у посљедње вријеме биле су мотивисане већином коју чине три странца и два Бошњака који су увијек гласали на штету Републике Српске – рекао је Додик наглашавјући да ће начинити све политичке кораке који су неопходни како би оспорили тај легитимитет.

Поручио је да је Република  Српска у стању да доноси суверене одлуке и да представници Републике Српске у заједничким институцијама неће оклијевати да употребе максималан капацитет да би одбранили минималан интерес Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је подсјетио да је Брчко дистрикт власништво два ентитета и да грађани РепубликеСрпске који живе у Брчко дистрикту имају право да славе Дан Републике Српске.

– Девети јануар није усмјерен ни против кога и ми овдје славимо свој рођендан, на својој територији и са својим грађанима и на то имамо право – рекао је Вишковић истичући да Република Српска никоме не ускраћује право да слави своје празнике али да исто тако неће дозволити ником да се мијеша у то којег је датума рођена.

– Ми одавде шаљемо поруке мира, љубави и ми само волимо, градимо и развијамо Републику Српску и то не радимо на штету било коме у БиХ. Ко то буде разумио имаће прилику да скупа са нама гради БиХ. Они који оспоравају Републику Српску самим тим руше и БиХ – рекао је Вишковић. Он је обећао да ће институције  Републике Српске наставити да као и до сада помажу Брчко дистрикт и подсјетио да ће кроз Брчко пролазити гасовод и аутопут који треба да повеже Бања Луку са Београдом што ће омогућити бржи развој Брчко дистрикта али и БИХ.

(БН/Српскаинфо)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Како Да Не

10.01.2020 16:47

Инаце у Брцком све цвјета, презивјели Српски борци су се тако лијепо снасли, неки раде код тајкуна,лопова, превараната, неки по пијацама, бувљим пијацама, куд цес боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанацбрцко

10.01.2020 20:39

јесил миле донио 20 мил км брцанско здравства сто ономад нестадосе у бобар банци твог странацког пајтоса

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

10.01.2020 21:34

Тек сад ми ниста није јасно! Дали је то Дистрикт или РС?? Мерлин реце, леми морас ставити потпис ако зелис власт.Но цоментоооооо!!

ОДГОВОРИТЕ