Brčko: Obilježen Dan Republike Srpske

U prisustvu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, brojnih ministara i poslanika iz Republike Srpske, srpski predstavnici političkog, vjerskog i javnog života u Brčko distriktu danas su proslavili Deveti januar – Dan Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina 10.01.2020 | 16:06
Brčko: Obilježen Dan Republike Srpske

Nakon polaganja vijenaca na Spomenik srpskim braniocima Brčkog priređen je svečani prijem.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog rekao je da je današnja proslava u Brčkom manifestacija ljubavi prema Republici Srpskoj kao garanciji opstanka Srba u BiH.

– Pokazalo se da je tamo gdje nije bilo institucija Republike Srpske broj Srba sveden na statističku grešku. Nama je u interesu da potvrđujemo svoj identitet, ne da bismo drugima prkosili već da bi kao legitimni predstavnici jednog naroda ravnopravno živjeli sa drugima – rekao je Milić.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH rekao je da su institucije Republike Srpske odlučile da je Deveti januar – Dan Republike i da će tako i biti.

– Ne možemo prihvatiti ono što radi Ustavni sud, on nije legitiman i legalan i nije izraz suvereniteta BiH jer u njemu sjede tri stranca. Sve odluke uperene protiv Republike Srpske i srpskog naroda u posljednje vrijeme bile su motivisane većinom koju čine tri stranca i dva Bošnjaka koji su uvijek glasali na štetu Republike Srpske – rekao je Dodik naglašavjući da će načiniti sve političke korake koji su neophodni kako bi osporili taj legitimitet.

Poručio je da je Republika  Srpska u stanju da donosi suverene odluke i da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama neće oklijevati da upotrebe maksimalan kapacitet da bi odbranili minimalan interes Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je podsjetio da je Brčko distrikt vlasništvo dva entiteta i da građani RepublikeSrpske koji žive u Brčko distriktu imaju pravo da slave Dan Republike Srpske.

– Deveti januar nije usmjeren ni protiv koga i mi ovdje slavimo svoj rođendan, na svojoj teritoriji i sa svojim građanima i na to imamo pravo – rekao je Višković ističući da Republika Srpska nikome ne uskraćuje pravo da slavi svoje praznike ali da isto tako neće dozvoliti nikom da se miješa u to kojeg je datuma rođena.

– Mi odavde šaljemo poruke mira, ljubavi i mi samo volimo, gradimo i razvijamo Republiku Srpsku i to ne radimo na štetu bilo kome u BiH. Ko to bude razumio imaće priliku da skupa sa nama gradi BiH. Oni koji osporavaju Republiku Srpsku samim tim ruše i BiH – rekao je Višković. On je obećao da će institucije  Republike Srpske nastaviti da kao i do sada pomažu Brčko distrikt i podsjetio da će kroz Brčko prolaziti gasovod i autoput koji treba da poveže Banja Luku sa Beogradom što će omogućiti brži razvoj Brčko distrikta ali i BIH.

(BN/Srpskainfo)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Kako Da Ne

10.01.2020 16:47

Inace u Brckom sve cvjeta, prezivjeli Srpski borci su se tako lijepo snasli, neki rade kod tajkuna,lopova, prevaranata, neki po pijacama, buvljim pijacama, kud ces bolje.

ODGOVORITE
Name

bosanacbrcko

10.01.2020 20:39

jesil mile donio 20 mil km brcansko zdravstva sto onomad nestadose u bobar banci tvog stranackog pajtosa

ODGOVORITE
Name

rodjo

10.01.2020 21:34

Tek sad mi nista nije jasno! Dali je to Distrikt ili RS?? Merlin rece, lemi moras staviti potpis ako zelis vlast.No comentoooooo!!

ODGOVORITE