Трамп: И земље Блиског истока укључити у НАТО

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је данас да подржава ширење НАТО-а и на земље Блиског истока, у тренутку када, како подсјећа Реутерс, САД траже начине да смање присуство својих трупа распоређених широм свијета.

Вијести 09.01.2020 | 21:30
Трамп: И земље Блиског истока укључити у НАТО

"Мислим да би НАТО требало да се прошири и да, апсолутно, укључи Блиски исток", рекао је Трамп новинарима у Бијелој кући.

Трамп је јуче предложио веће присуство НАТО-а на Блиском истоку, послије напада из Ирана на америчке војнике у Ираку, у знак одмазде због убиства иранског генерала Касима Сулејманија, који је имао кључну улогу у борби против екстремистичке Исламске државе у региону.

Трамп је рекао да Исламска држава представља међународни проблем с којим треба да се суоче и друге земље, поред САД.

Он је рекао да су САД зауставиле Исламску државу и учиниле велику услугу Европи и да би НАТО требало да се више ангажује.

Реутерс преноси да се Трамп нашалио да би Алијанса требало да се зове НАТО-МЕ, односно НАТО плус Средњи (Блиски) исток (Миддле Еаст), и додао да је то име јуче предложио генералном секретару савеза Јенсу Столтенбергу.

Бијела кућа је саопштила да је Трамп у разговору са Столтенбергом "нагласио значај повећања улоге НАТО-а у спречавању сукоба и очувању мира на Блиском истоку".

Америчка амбасадорка Кеј Бејли Хачисон изјавила је данас да је борба против Исламске државе важна и за САД и за савезнике у НАТО-у.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мики

09.01.2020 22:35

Овај лупа горе него Колинда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

10.01.2020 00:23

Не лупа, вец са свјетском полицијом мозес направити и свјетску владу! ТЈ једна влада која је одговорна за све дрзаве свијета! То ти се зове нови свјетски поредак, а једина слицност измедју Трумпа и Колинде је боја косе...назалост!

Name

Бас лупа

10.01.2020 00:58

Треба оставити те арапе. Избице се они сами. Или у стампеду. Не зна то ни у ред стати. А ратовало би стално. Ено они ирански идиоти као пријете, а оборисе путницки авион. И тај генерал убијен је да не би био нови предсједник Ирана , а то ваља ајатоласима и мулама, који дрзе паре гле цуда у америцким банкама. Каква Америка.

Name

бијељина

10.01.2020 05:19

ирански преседник је то;ико паметан преседник да неце пристат да буде роб неке алијансе негоце водит бсвој народ и дрзаву да буду самостални и да нису ницији робови и да издрзавају тудју војскусвака дрзава која нема своју војску тоје колонија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петродолар

10.01.2020 10:30

И ста сад знаци та саргарепа?

ОДГОВОРИТЕ