Tramp: I zemlje Bliskog istoka uključiti u NATO

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da podržava širenje NATO-a i na zemlje Bliskog istoka, u trenutku kada, kako podsjeća Reuters, SAD traže načine da smanje prisustvo svojih trupa raspoređenih širom svijeta.

Vijesti 09.01.2020 | 21:30
Tramp: I zemlje Bliskog istoka uključiti u NATO

"Mislim da bi NATO trebalo da se proširi i da, apsolutno, uključi Bliski istok", rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući.

Tramp je juče predložio veće prisustvo NATO-a na Bliskom istoku, poslije napada iz Irana na američke vojnike u Iraku, u znak odmazde zbog ubistva iranskog generala Kasima Sulejmanija, koji je imao ključnu ulogu u borbi protiv ekstremističke Islamske države u regionu.

Tramp je rekao da Islamska država predstavlja međunarodni problem s kojim treba da se suoče i druge zemlje, pored SAD.

On je rekao da su SAD zaustavile Islamsku državu i učinile veliku uslugu Evropi i da bi NATO trebalo da se više angažuje.

Reuters prenosi da se Tramp našalio da bi Alijansa trebalo da se zove NATO-ME, odnosno NATO plus Srednji (Bliski) istok (Middle East), i dodao da je to ime juče predložio generalnom sekretaru saveza Jensu Stoltenbergu.

Bijela kuća je saopštila da je Tramp u razgovoru sa Stoltenbergom "naglasio značaj povećanja uloge NATO-a u sprečavanju sukoba i očuvanju mira na Bliskom istoku".

Američka ambasadorka Kej Bejli Hačison izjavila je danas da je borba protiv Islamske države važna i za SAD i za saveznike u NATO-u.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Miki

09.01.2020 23:35

Ovaj lupa gore nego Kolinda

ODGOVORITE
Name

Decko

10.01.2020 01:23

Ne lupa, vec sa svjetskom policijom mozes napraviti i svjetsku vladu! TJ jedna vlada koja je odgovorna za sve drzave svijeta! To ti se zove novi svjetski poredak, a jedina slicnost izmedju Trumpa i Kolinde je boja kose...nazalost!

Name

Bas lupa

10.01.2020 01:58

Treba ostaviti te arape. Izbice se oni sami. Ili u stampedu. Ne zna to ni u red stati. A ratovalo bi stalno. Eno oni iranski idioti kao prijete, a oborise putnicki avion. I taj general ubijen je da ne bi bio novi predsjednik Irana , a to valja ajatolasima i mulama, koji drze pare gle cuda u americkim bankama. Kakva Amerika.

Name

bijeljina

10.01.2020 06:19

iranski presednik je to;iko pametan presednik da nece pristat da bude rob neke alijanse negoce vodit bsvoj narod i drzavu da budu samostalni i da nisu niciji robovi i da izdrzavaju tudju vojskusvaka drzava koja nema svoju vojsku toje kolonija

ODGOVORITE
Name

Petrodolar

10.01.2020 11:30

I sta sad znaci ta sargarepa?

ODGOVORITE