''Привреда је већ одавно у колапсу, битно је само сачувати фотеље"

Перспектве за бх. економију су оптимистичне у извјештајима владајућих структура. Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, приликом преузимања функције у децембру 2019. године, навео је у свом експозеу цитирајући податке Свјетске банке да се за 2020. годину очекује економски раст од 3,4 посто.

Босна и Херцеговина 09.01.2020 | 20:40
''Привреда је већ одавно у колапсу, битно је само сачувати фотеље"

Према подацима Централне банке БиХ, које је објавила у Годишњем извјештају за 2019. годину, индустријска производња, као један од најзначајнијих индикатора економске активности, биљежи пад од 4,6 посто за првих пола прошле године у Босни и Херцеговини.

Стопа индустријске производње у еврозони је такође негативна, те се према индикаторима пословног циклуса може очекивати и негативна стопа раста БДП у еврозони, а што ће се прелити и у Босну и Херцеговину која је зависна о својим економским партнерима, каже предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић за Радио Слободна Европа (РСЕ).

Слабија економска активност у еврозони, се одражава и на извоз, који већ три мјесеца узастопно има негативне стопе раста, каже Вуковић наводећи још неколико разлога који су допринијели негативном резултату на крају 2019. године.

''Прије свега општа клима у Европи и свијету је била у протеклој години врло неповољна за бх. господарство, од Брегзита, промјене фискалне политике у Француској у Италији, те пад металног сектора у Њемачкој.

Све се то рефлектирало на Босну и Херцеговину јер су наши најзначајнији економски партнери, више од 75 посто, земље Европске уније", каже Вуковић и додаје да је Спољнотрговинска комора настојала отворити друга тржишта и у блискоисточној регији и Азији како би ублажила негативне ефекте.

Посљедице косовских такси 

Вуковић подсјећа да је велики изазов за бх. привреду у протеклих годину дана био и увођење такси за бх. производе косовске владе, што је БиХ коштало више десетина милиона евра.

''Изгубили смо увођењем тих такси и знатним смањењем извоза на Косово око 80 милиона евра, што је за бх. привреду значајан губитак. Такође, изгубљен је и значајан број радних мјеста, због прекида извоза јер су успостављене посебне производне линије које су угашене како је извоз блокиран, а људи су остали без посла. То је и типичан примјер како се политичке прилике негативно одражавају на економске активности'', оцјењује Вуковић.

Подсјетимо, Влада Косова <а цласс="wсw__а" хреф="хттпс://www.слободнаевропа.орг/а/косово-увело-царине-од-100-одсто-србији-и-бих/29613265.хтмл" таргет="_бланк" рел="ноопенер">увела је новембра 2018. године таксе од 100 одсто на производе које се у ту државу увозе из БиХ и Србије, са циљем "јачања домаће производње, економије и косовске државности".

Зашто се очекује економски раст?

Без обзира на многе негативне трендове, у документу Дирекције за економско планирање БиХ, Информације о перспективама од 2020.-2022. године, очекује се економски раст са просјечним стопама од преко три посто годишње.

Економски раст ни према прогнозама међународних финансијских институција неће бити импресиван у БиХ у овој години. Прогноза ММФ-а од једва три одсто не улијева сигурност, с обзиром да је тај раст био већи у прошлој години. Нешто више оптимизма долази од Свјетске банке која предвиђа раст од 3,4 одсто.

Према подацима Уније за одрживи повратак, више од 203.000 људи напустило је Босну и Херцеговину. Бх. фирме осим са губитком радне снаге свакодневно се суочавају и са мањом потражњом јер је платежна моћ бх. грађана све скромнија.

У Јединственом регистру рачуна Централне банке БиХ наведено је да је крајем децембра 2019. године у БиХ било блокирано 95.256 рачуна пословних субјеката или 184 више него претходног мјесеца.

Економиста Светлана Ценић подсјећа да се сваке године власти озбиљно баве само тиме како доћи до кредитних средстава за финансирање прегломазног административног апарата што даље погоршава стање и агонију у сваком сегменту живота, јер озбиљне економске стратегије нити економских планова који би земљу извукли из кризе нема.

''Привреда је одавно у колапсу и нећемо се очигледно и даље тиме бавити. Битно је само да се намакну средства да ова администрација и огромна бирократија функционише и да се сачувају фотеље", закључује Ценић.

Она подсјећа да још није направљен план како задржати школовани млади кадар у Босни и Херцеговини, а већ пред крај претходне године почела је прича о могућем повећању стопе ПДВ-а у Босни и Херцеговини, како би се на тај начин, каже Ценић, намакла додатна средства с леђа грађана.

<х2 цласс="wсw__х2">Препреке на путу напретка

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да БиХ не очекује никакав посебан напредак, а за то види два разлога. Први је тај што је ова година "потрошена" у формирању власти на нивоу БиХ и ФБиХ, што је довело до тога да неке активности, које су могле дати свој резултат у 2020. години, нису реализоване.​

Према Индексу глобалне конкурентности (Глобал Цомпетитивенесс Индеx – ГЦИ или Глобал Цомпетитивенесс Репорт) Свјетског економског форума (WЕФ) за 2019. годину БиХ сада заузима 103. мјесто (од 141 земље свијета), што је знатно лошије у односу на 2013-2014 када је била на 87. мјесту (од 148 земаља). БиХ је значајно назадовала у све три области индекса, а највише у иновативности и софистицираности бизниса.

БиХ је у посљедње три године најлошије рангирана у региону. Србија је међу 141 земљом свијета заузела 72. мјесто, а Хрватска 68. на ранг листи Глобалне конкурентности.

<х2 цласс="wсw__х2">Како ММФ и Свјетска банка виде БиХ?

ММФ и Свјетска банка БиХ виде као земљу коју, између осталог, одликују лоша кредитна способност и веома висок кредитни ризик, мала заштита страних инвеститора и њихових права. Ионако лошу позицију додатно кваре повремена заоштравања односа на домаћој политичкој сцени.

Економиста Зоран Павловић реферирајући се на извјештаје међународних институција, али и Стате Департмент-а, каже да је очигледно како свијет јако добро познаје прилике у БиХ и слабости бх. економије као и узроке лоше пословне климе. Павловић подсјећа да је основни проблем у БиХ недостатак одговорности и санкција за пропусте.

''У свакој нормалној земљи власти би након таквих извјештаја настојале да поправе стање. Код нас нико нема потребу од људи који примају плату за то што воде земљу, да ситуацију поправља и да ствара добре прилике за инвестиције. С друге стране немамо ни санкција ни за неодговорност, ни злоупотребу положаја, ни за нерад и то је наш највећи проблем.''

Павловић вјерује да док год власт не схвати да је економија приоритет, до тада ће она да трпи, инвеститори ће заобилазити БиХ, земље неће бити ни на мапи интересовања, без обзира на огромне потенцијале које БиХ има.

(РСЕ)

 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Адвокат

09.01.2020 21:41

Запјевајте ви Пукни зоро, привреда је неважна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предо

10.01.2020 00:20

Нек су се они изсрбовали ових дана.

Name

Ре

10.01.2020 07:49

Сад ће Миле и Теги да осуше све буџете на нивоу БиХ, џаба сте кречили комшије.

Name

Милан Т

09.01.2020 22:46

Све је унистено ,мало несто по Федерацији ради и то у вецини гдје зиве Босњаци остало је јад и туга ,никад веца бједа

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ МИЛАН

10.01.2020 04:40

ПА КАКО ТО МИЋКО КАД КЛЕПТОМАН КАЖЕ ДА ЈЕ ДИВНО, СЈАЈНО, НЕВИДЈЕНО ДОБРО, Д АОВАКВЕ СТАБИЛНОСТИ НЕМА НИ ЈАПАН, ДА .........................................

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦХ

10.01.2020 05:56

Е ЈЕСТЕ ВАМ ДОШАО ЛИК КОЈИ ЋЕ ПОДИЋИ ПРИВРЕДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

10.01.2020 05:59

привреда је на умору али јос није умрла заковрне рекаоби саце алисе поврне умреце самосе незна каце требасе припремат за даце и паљење свеце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ плаца

10.01.2020 06:25

Ма нема везе привреда битно је да се слави.Да ли нетко зна колико костају ове прославе које они користе за властито промовисање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мин.Финансија-запослени

10.01.2020 06:54

Да ли знате да се узети кредити узикају у рацуницу као финасијиски фактор привредниг раста , тј. Износ којим се задузе , рацунају као да је зарадјен /оатварен приход ...слободно се распитајте за ово .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њена екселенција...

11.01.2020 13:26

... министар финансија Зора Видовић, 9. децембра 2019.: „То што неко мисли да је добро у ФБиХ, а да код нас ништа не ваља, уопште није тачно. Ако је тако, молим нека се пресели у Федерацију. Нама је Република Српска добра и сигурно је боља од Федерације по свим могућим параметрима“.

Name

Разводник

10.01.2020 07:51

Мени је лично задовољство Вулиново одликовање од стране предсједнице Жељке јер је он докторирао војне науке за 15 дана и бацио у запећак Живојина Мишића. Министар одбране таквог калибра ће Србију представити као водећу војну силу у свијету ако не и шире. Заслужио га је и примиће он таквих и од таквих пун сепет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

роккy

10.01.2020 08:33

Привреда је у колапсу још је само Дневник РТРС одржава на животу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

10.01.2020 08:47

У великим авропским градовима и Дубаиу стално расту цијене станова и до 10 посто годисње,те наса политицка мафија убрзано повецава своје богаство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

11.01.2020 06:14

Истину си рекао...

Name

Мерц

10.01.2020 08:56

ПА МИ СМО И ЗАБОРАВИЛИ СТА ЈЕ ПРИВРЕДА. САМО РАДЕ ФИРМЕ ЗА ПРОИЗВОДЊУ ФОТЕЉА АЛИ ТО НИЈЕ БИТНО, БИТНО ЈЕ ДА ЈЕ РС БОЉИ ЕМТИТЕТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

10.01.2020 11:03

Ста оцекивати од папака и ратни профитера.

ОДГОВОРИТЕ