Дизајниран први на свету носиви повртњак!

Дизајнерка Ароуссиак Габриелиан доцент архитектуре на Универзитету Јужна Калифорнија, дала је фрази "узгајати своју храну“ сасвим ново значење тако што је створила прве на свету носиве повртњаке у које се могу сместити десетине различитих пољопривредних усева које подстиче сопствена мокрац́а?!

Занимљивости 09.01.2020 | 19:12
Дизајниран први на свету носиви повртњак!

Под називом "Пост људско станиште" (енгл "Постхуман Хабитатс"), Габријелов пројекат инспирисан је вертикалним баштама француског ботаничара Патрицка Бланца, а састоји се од "прслука" прекривеног слојем тканине за задржавање влаге на који су директно постављене семенке микрозелених врста из којих после расту плодови тј.поврће!

Из овог носивог повртњака потребно око две недеље да би проклијале семенке и нарасле до тренутка када се могу убрати А како је биљкама потребна храна за раст, (пре)носиве баште користе мокрац́у његовог корисника као наводњавање, након што се третира поступком названим напредна осмоза.

Ароуссиак Габриелиан, изјавила је тв медијима да је до сада експериментирала са 22 различите биљне културе у (пре) носисвим повртњацима - башти, укључујуц́и купус, ротквицу, чак и јагоде или кикирики. Сви они заједно стварају шарени мирисни "предмет" који расте како се носи са собом.

Пројекат је инспирисан питањима архитектуре у будуц́ности .Где се на пример будућност види да су наше тло ( планете Земље) и извори воде исцрпљени, а самим тим и наша способност да одржимо плодне усеве.

Како бисмо могли узгајати хранљиве биљке потребне за одржавање све вец́е популације? Осмислила је концепт носивог повртњака и идеју да сопствена тела и текућине користимо за ђубриво и воду.

"Претпостављам да би се могао користити и људски отпад, али под условом да отпад долази од мањих инсеката тј.бића и опрашивача итд.", навела је Габриелиан у разговору са новинаром.

"Идеја је да се ваш урин убаци помоц́у катетера филтрираног процесом названим напред осмоза - који је развијен НАСА технологијом која тренутно постоји и која се користи у свемиру."

Идеја наводњавања је мало превише радикална да би се могла одмах реализовати, али дизајнер је носио један од њених носивих повртњака и каже да је осец́ај прилично јединствен.

Поприлично су тешки за ношење када биљке и њихови плодови почну да расту, али влажност заиста осети њено присуство. Габриелиан је рекла да упркос ношењу изолационог слоја, још увек може да осети влажност, што је описала као необично искуство

Иако "носиви повртњак" никада није био намијењен стварању решења за наше растуц́е проблеме околине и хране, њихов дизајнер се нада да ц́е, довести људе до тога да барем озбиљније размишљају о екологији.

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар