Dizajniran prvi na svetu nosivi povrtnjak!

Dizajnerka Aroussiak Gabrielian docent arhitekture na Univerzitetu Južna Kalifornija, dala je frazi "uzgajati svoju hranu“ sasvim novo značenje tako što je stvorila prve na svetu nosive povrtnjake u koje se mogu smestiti desetine različitih poljoprivrednih useva koje podstiče sopstvena mokraća?!

Zanimljivosti 09.01.2020 | 19:12
Dizajniran prvi na svetu nosivi povrtnjak!

Pod nazivom "Post ljudsko stanište" (engl "Posthuman Habitats"), Gabrijelov projekat inspirisan je vertikalnim baštama francuskog botaničara Patricka Blanca, a sastoji se od "prsluka" prekrivenog slojem tkanine za zadržavanje vlage na koji su direktno postavljene semenke mikrozelenih vrsta iz kojih posle rastu plodovi tj.povrće!

Iz ovog nosivog povrtnjaka potrebno oko dve nedelje da bi proklijale semenke i narasle do trenutka kada se mogu ubrati A kako je biljkama potrebna hrana za rast, (pre)nosive bašte koriste mokraću njegovog korisnika kao navodnjavanje, nakon što se tretira postupkom nazvanim napredna osmoza.

Aroussiak Gabrielian, izjavila je tv medijima da je do sada eksperimentirala sa 22 različite biljne kulture u (pre) nosisvim povrtnjacima - bašti, uključujući kupus, rotkvicu, čak i jagode ili kikiriki. Svi oni zajedno stvaraju šareni mirisni "predmet" koji raste kako se nosi sa sobom.

Projekat je inspirisan pitanjima arhitekture u budućnosti .Gde se na primer budućnost vidi da su naše tlo ( planete Zemlje) i izvori vode iscrpljeni, a samim tim i naša sposobnost da održimo plodne useve.

Kako bismo mogli uzgajati hranljive biljke potrebne za održavanje sve veće populacije? Osmislila je koncept nosivog povrtnjaka i ideju da sopstvena tela i tekućine koristimo za đubrivo i vodu.

"Pretpostavljam da bi se mogao koristiti i ljudski otpad, ali pod uslovom da otpad dolazi od manjih insekata tj.bića i oprašivača itd.", navela je Gabrielian u razgovoru sa novinarom.

"Ideja je da se vaš urin ubaci pomoću katetera filtriranog procesom nazvanim napred osmoza - koji je razvijen NASA tehnologijom koja trenutno postoji i koja se koristi u svemiru."

Ideja navodnjavanja je malo previše radikalna da bi se mogla odmah realizovati, ali dizajner je nosio jedan od njenih nosivih povrtnjaka i kaže da je osećaj prilično jedinstven.

Poprilično su teški za nošenje kada biljke i njihovi plodovi počnu da rastu, ali vlažnost zaista oseti njeno prisustvo. Gabrielian je rekla da uprkos nošenju izolacionog sloja, još uvek može da oseti vlažnost, što je opisala kao neobično iskustvo

Iako "nosivi povrtnjak" nikada nije bio namijenjen stvaranju rešenja za naše rastuće probleme okoline i hrane, njihov dizajner se nada da će, dovesti ljude do toga da barem ozbiljnije razmišljaju o ekologiji.

Izvor: Zanimljivostidana.com

Komentari / 0

Ostavite komentar