За РС важно је што смо одбили Венс-Овенов план

"Први је стварање Скупштине српског народа. Затим, проглашење Републике Српске, те одбијање Венс-Овеновог плана. То су најважнији догађаји у нашој историји јер показују нашу спремност да живимо на своме", истакао је Субашић, један од посланика у првом сазиву НСРС који су донијели одлуке о стварање данашње Републике Српске.

Република Српска 09.01.2020 | 13:50
За РС важно је што смо одбили Венс-Овенов план

Предсједник брчанског СДС-а Младен Васић рекао је новинарима да Одбор његује сјећање на оснивање Републике Српске и да ту традицију неће прекидати, те да треба чувати Српску и борити се за бољу будућност.

Посланик у првом сазиву Народне скупштине Републике Српске из СДС-а Петар Субашић подсјетио је на три важна догађаја везана за Републику Српску.

"Први је стварање Скупштине српског народа. Затим, проглашење Републике Српске, те одбијање Венс-Овеновог плана. То су најважнији догађаји у нашој историји јер показују нашу спремност да живимо на своме", истакао је Субашић.

Он је напоменуо да су се Срби морали издвојити из тадашње Скупштине БиХ јер су представници ХДЗ-а и СДА заједнички, увијек, изгласавали одлуке које су њима одговарале и биле против српског народа.

Сјећајући се тог дана, Субашић је рекао да је међу српским посланицима владало велико усхићење, задовољство и спремност да све оно што су заговарали на заједничкој скупштини претворе у једну Републику.

- Чланови Општинског одбора СДС-а Брчко данас су, поводом 9. јануара - Дана Републике Српске, положили вијенце и присуствовали парастосу палим српским браниоцима код спомен-обиљежја у центру града.

Република Српска данас прославља 28. рођендан.

Република Српска обиљежава Дан Републике 9. јануара јер је тог датума 1992. године основана под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали констутитивни статус.

(Срна)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Мрачајски прото

09.01.2020 13:44

То је тачно. Ове три одлуке су историјске одлуке. Волио бих да данашње самозване патриоте знаду како је Миле Ронхил гласао тада када су ове одлуке донешене?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

09.01.2020 13:47

МИралем Дудук је био за Венс-Овенов план и по његовом уопсте и не би било Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма

09.01.2020 13:59

...ста год ти мислио,Република Српска је дрзава..Створили су је добри људи укљуцујуци и Карадзица,Младица,Додика,Кољевица..Пукните дусмани..

Name

Лела

10.01.2020 12:19

Стварно "знаду"

Name

лола

09.01.2020 14:24

Чуј 'прогласили'. Како се то република прогласује. Јел то негдје постоји доказ да је вјечно било Српско?! Ево ја прогласавам БЛ независну од РСа, што ћемо сад? Чега је то Српски народ био конститутиван? БиХ? Значи тројица створе фирму, једном се не свиђа и он узме пола. За коју годину ће још само сјећање остати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики

09.01.2020 15:21

Јеси ти уопсте нормалан цовјек??

Name

Миланка

09.01.2020 15:54

Сретан ти родјендан РЕПУБЛИКО СРПСКА ❤❤??????

Name

?!

09.01.2020 15:01

Изетбеговиц је одбио план.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

09.01.2020 16:36

се не промјени ово стање у РС боље да је није ни било!

ОДГОВОРИТЕ