Za RS važno je što smo odbili Vens-Ovenov plan

"Prvi je stvaranje Skupštine srpskog naroda. Zatim, proglašenje Republike Srpske, te odbijanje Vens-Ovenovog plana. To su najvažniji događaji u našoj istoriji jer pokazuju našu spremnost da živimo na svome", istakao je Subašić, jedan od poslanika u prvom sazivu NSRS koji su donijeli odluke o stvaranje današnje Republike Srpske.

Republika Srpska 09.01.2020 | 13:50
Za RS važno je što smo odbili Vens-Ovenov plan

Predsjednik brčanskog SDS-a Mladen Vasić rekao je novinarima da Odbor njeguje sjećanje na osnivanje Republike Srpske i da tu tradiciju neće prekidati, te da treba čuvati Srpsku i boriti se za bolju budućnost.

Poslanik u prvom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske iz SDS-a Petar Subašić podsjetio je na tri važna događaja vezana za Republiku Srpsku.

"Prvi je stvaranje Skupštine srpskog naroda. Zatim, proglašenje Republike Srpske, te odbijanje Vens-Ovenovog plana. To su najvažniji događaji u našoj istoriji jer pokazuju našu spremnost da živimo na svome", istakao je Subašić.

On je napomenuo da su se Srbi morali izdvojiti iz tadašnje Skupštine BiH jer su predstavnici HDZ-a i SDA zajednički, uvijek, izglasavali odluke koje su njima odgovarale i bile protiv srpskog naroda.

Sjećajući se tog dana, Subašić je rekao da je među srpskim poslanicima vladalo veliko ushićenje, zadovoljstvo i spremnost da sve ono što su zagovarali na zajedničkoj skupštini pretvore u jednu Republiku.

- Članovi Opštinskog odbora SDS-a Brčko danas su, povodom 9. januara - Dana Republike Srpske, položili vijence i prisustvovali parastosu palim srpskim braniocima kod spomen-obilježja u centru grada.

Republika Srpska danas proslavlja 28. rođendan.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni status.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Мрачајски прото

09.01.2020 13:44

То је тачно. Ове три одлуке су историјске одлуке. Волио бих да данашње самозване патриоте знаду како је Миле Ронхил гласао тада када су ове одлуке донешене?

ODGOVORITE
Name

Ma

09.01.2020 13:47

MIralem Duduk je bio za Vens-Ovenov plan i po njegovom uopste i ne bi bilo Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

ma

09.01.2020 13:59

...sta god ti mislio,Republika Srpska je drzava..Stvorili su je dobri ljudi ukljucujuci i Karadzica,Mladica,Dodika,Koljevica..Puknite dusmani..

Name

Lela

10.01.2020 12:19

Stvarno "znadu"

Name

lola

09.01.2020 14:24

Čuj 'proglasili'. Kako se to republika proglasuje. Jel to negdje postoji dokaz da je vječno bilo Srpsko?! Evo ja proglasavam BL nezavisnu od RSa, što ćemo sad? Čega je to Srpski narod bio konstitutivan? BiH? Znači trojica stvore firmu, jednom se ne sviđa i on uzme pola. Za koju godinu će još samo sjećanje ostati.

ODGOVORITE
Name

Veliki

09.01.2020 15:21

Jesi ti uopste normalan covjek??

Name

Milanka

09.01.2020 15:54

Sretan ti rodjendan REPUBLIKO SRPSKA ❤❤??????

Name

?!

09.01.2020 15:01

Izetbegovic je odbio plan.

ODGOVORITE
Name

Ako

09.01.2020 16:36

se ne promjeni ovo stanje u RS bolje da je nije ni bilo!

ODGOVORITE