У храму обављен чин ломљења славког колача

- У Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци данас је, након Свете архијерејске литургије, коју је служио Њагова светост патријарх српски Иринеј, обављено ломљење славског колача поводом трећег дана Божића посвећеног Светом првомученику и архиђакону Стефану.

Република Српска 09.01.2020 | 13:28
У храму обављен чин ломљења славког колача

Славски колач су преломили патријарх Иринеј и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

Њагова светост патријарх српски Иринеј је, обраћајући се многобројним вјерницима након Свете архијерејске литургије, позвао српски народ на јединство и да своју вјеру веже за истину и вјеру у Бога.

Патријарх је рекао да удари на српство долазе са многих страна, али да за сва времена остаје истина свете вјере православне на којој су преци градили своју државу, живот, културу и историју.

"Ми носимо Господа нашег у срцима и душама, а Бог никога није изневерио и оставио ко му се обраћа", истакао је патријарх Иринеј.

Њагова светост је нагласио да многи устају и против Републике Српске и њене славе - Светог архиђакона Стефана, али да нико није добио битку против Бога и Цркве.

Патријарх је навео да ће Република Српска, која је утемељена на Светом архиђакону Стефану и вјери у Исуса Христа, одољети свим непријатељствима.

"Јер, Бог је са нама. Свака сила нечастива данас се дигла против православља и Цркве Христове. Благо ономе ко претрпи до краја - биће спасен. Српски народ је много пострадао. Само Бог зна колико смо изгубили живота у последњем рату, али сваки тај живот који је жртвован светли пред лицем Божијим и нашом историјом", истакао је патријарх Иринеј.

Патријарх је рекао да је српски народ у Србији и Републици Српској у препуним храмовима дочекао најрадоснији дан Божић, дан Христовог рођења.

"Молимо се Богу да благослови Републику Српску. Останимо верни у Господу Богу", поручио је патријарх Иринеј.

Њагово преосвештенство владика бањалучки Јефрем истакао је да истину треба бранити по узору на Светог Стефана, који је то посвједочио као први мученик за Христа својом крвљу.

"Покушавају да нам оспоре Републику Српску и славу. Очигледно нас не познају. Срби посљедње што би дали и што би им неко могао одузети је њихова крсна слава. Свети архиђакон Стефан је слава сваког грађанина Републике Српске", рекао је владика Јефрем.

Епископ Јефрем је нагласио да сваки долазак у Републику Српску Њагове светости патријарха српског Иринеја представља охрабрење, радост и сазнање да Срби у Српској нису сами.

Владика бањалучки је захвалио патријарху Иринеју за подршку да се одоли нападима оних који оспоравају Српску и не мисле јој добро.

"Ви из наше матице Србије, са трона Светог Саве кажете истину - ми смо један народ, једна вјера и вјерујемо у истог Бога. Никакве формалне границе које би постојале не могу да раздијеле један народ који чврсто вјерује у Бога, поштује своју вјеру и воли своју земљу", истакао је владика Јефрем.

Светој архијерејској литургији у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци присуствовали су и генерални секретар передсједника Србије Никола Селаковић, министар одбране Србије Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, те представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Литургији су присуствовали и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија. 

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар