U hramu obavljen čin lomljenja slavkog kolača

- U Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci danas je, nakon Svete arhijerejske liturgije, koju je služio Njagova svetost patrijarh srpski Irinej, obavljeno lomljenje slavskog kolača povodom trećeg dana Božića posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu.

Republika Srpska 09.01.2020 | 13:28
U hramu obavljen čin lomljenja slavkog kolača

Slavski kolač su prelomili patrijarh Irinej i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Njagova svetost patrijarh srpski Irinej je, obraćajući se mnogobrojnim vjernicima nakon Svete arhijerejske liturgije, pozvao srpski narod na jedinstvo i da svoju vjeru veže za istinu i vjeru u Boga.

Patrijarh je rekao da udari na srpstvo dolaze sa mnogih strana, ali da za sva vremena ostaje istina svete vjere pravoslavne na kojoj su preci gradili svoju državu, život, kulturu i istoriju.

"Mi nosimo Gospoda našeg u srcima i dušama, a Bog nikoga nije izneverio i ostavio ko mu se obraća", istakao je patrijarh Irinej.

Njagova svetost je naglasio da mnogi ustaju i protiv Republike Srpske i njene slave - Svetog arhiđakona Stefana, ali da niko nije dobio bitku protiv Boga i Crkve.

Patrijarh je naveo da će Republika Srpska, koja je utemeljena na Svetom arhiđakonu Stefanu i vjeri u Isusa Hrista, odoljeti svim neprijateljstvima.

"Jer, Bog je sa nama. Svaka sila nečastiva danas se digla protiv pravoslavlja i Crkve Hristove. Blago onome ko pretrpi do kraja - biće spasen. Srpski narod je mnogo postradao. Samo Bog zna koliko smo izgubili života u poslednjem ratu, ali svaki taj život koji je žrtvovan svetli pred licem Božijim i našom istorijom", istakao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je rekao da je srpski narod u Srbiji i Republici Srpskoj u prepunim hramovima dočekao najradosniji dan Božić, dan Hristovog rođenja.

"Molimo se Bogu da blagoslovi Republiku Srpsku. Ostanimo verni u Gospodu Bogu", poručio je patrijarh Irinej.

Njagovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem istakao je da istinu treba braniti po uzoru na Svetog Stefana, koji je to posvjedočio kao prvi mučenik za Hrista svojom krvlju.

"Pokušavaju da nam ospore Republiku Srpsku i slavu. Očigledno nas ne poznaju. Srbi posljednje što bi dali i što bi im neko mogao oduzeti je njihova krsna slava. Sveti arhiđakon Stefan je slava svakog građanina Republike Srpske", rekao je vladika Jefrem.

Episkop Jefrem je naglasio da svaki dolazak u Republiku Srpsku Njagove svetosti patrijarha srpskog Irineja predstavlja ohrabrenje, radost i saznanje da Srbi u Srpskoj nisu sami.

Vladika banjalučki je zahvalio patrijarhu Irineju za podršku da se odoli napadima onih koji osporavaju Srpsku i ne misle joj dobro.

"Vi iz naše matice Srbije, sa trona Svetog Save kažete istinu - mi smo jedan narod, jedna vjera i vjerujemo u istog Boga. Nikakve formalne granice koje bi postojale ne mogu da razdijele jedan narod koji čvrsto vjeruje u Boga, poštuje svoju vjeru i voli svoju zemlju", istakao je vladika Jefrem.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci prisustvovali su i generalni sekretar peredsjednika Srbije Nikola Selaković, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, te predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Liturgiji su prisustvovali i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija. 

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar