Како борци Војске РС дочекују Дан Републике?

Неправда, корупција, насиље, владавина осионих политичара и тајкуна, који краду будућност нашој дјеци. Не, то није земља коју смо сањали и за коју смо гинули, рекли су нам многи демобилисани борци Војске РС.

Република Српска 08.01.2020 | 21:46
Како борци Војске РС дочекују Дан Републике?

Али, прича утихне када их питате да те ријечи, изречене уз “другарску кафу”, понове “за новине”, уз фотографију, име и презиме. Неустрашиви специјалци, деминери, тенкисти, у таквој ситуацији, експресно окрећу плочу.

Драган Поповић (45) није од таквих. Напротив. Храбар у рату, искрен у миру.

– Није ово Република Српска за коју сам се борио! Нисам се ја борио за Републику Српску из које младост бјежи, за земљу незадовољних, ојађених и обесправљених људи. Имам право да то кажем! Кога да се бојим! Нисам се бојао ни 1992. године, кад сам, такорећи као дјечак, кренуо у рат, а ни 1995, када сам једва извукао живу главу. И сад да се неком склањам! Нема шансе! – каже Драган.

Овај стасити спортиста, отац троје дјеце, имао је само 21 годину када је, тек који мјесец прије потписивања мира, на Сави код градишког моста покошен рафалом. Остао је без ноге, а умало и без главе.

 

Мјесецима се борио за живот, неколико пута је оперисан, у посљедњи час се извукао од гангрене… А онда су услиједили мјесеци и године борбе са самим собом и са тешким инвалидитетом. Драган је волио фудбал и, наравно, дјевојчице.

Мислио је да никад више неће шутнути лопту и да га ниједна девојка неће погледати. Али, млади борац се изборио. Доживио је љубав свог живота, играо на својој свадби. Истина, фудбал више заиграо није, али је данас репрезентативац у сједећој одбојци.

– Приватно сам срећан човјек, али као борац и грађанин РС не могу бити срећан. Нема у овој земљи сигурности, нема будућности за моју дјецу и дјецу мојих сабораца. Привреда је пропала, законе нико не зарезује, судство корумпирано. Направили смо од Републике анархију најгоре врсте – сматра Драган.

Његов саборац из деведесетих, Стојко Панџић (46), специјалац који је 1993. остао без ноге и без ока, данас, каже, не може замијенити протезу, па се злопати са напуклом. Лошег је квалитета, вели Стојко, она протеза што су му је преко Фонда дали.

– Није још вријеме да преко Фонда добијем нову протезу, а да бих је купио сам ваља дати 2.000 КМ. Откуд ми? Није да нисмо материјално обезбијеђени, ми ратни војни инвалиди, не кажем то, али увијек од пречег има прече. Ето, мени је мајка болесна, морам бринути о њој – каже Стојко.

Ипак, не да на Републику Српску. Своје се, вели, бранити мора. Има корупције, није да нема, али тога је каже, било увијек и свуда.

– Било је тога и у Титино вријеме, увијек се давало и доктору и директору. Знам ја то добро, био сам гардиста у ЈНА, чувао сам Титин гроб – вели Стојко.

Ипак, боли га што се данас у Републици Српској не поштује српски борац. У банци му не дају да преко реда плати рачун, у скупштини, вели, има мјеста и за попове и за банкаре, али ратног војног инвалида задуго није видио у скупштинској сали.

 

– Није ни то од јуче. Никад Срби нису своје ратнике поштовали. Након Првог свјетског рата држава им је дала право – да просе. Ми данас не просимо, не могу то да кажем, материјално смо обезбијеђени, али из године у годину све је мање поштовања према нама – каже Стојко.

Душан Вујанић (46), звани Дуле, није ратовао дуго, али је настрадао – жестоко. Још у доба ЈНА, 1991. године, као возач војног камиона, код војног аеродрома Земуник, “нагазио” је предњим точком на мину, ваљда посљедњу у минском пољу.

Сам је на себи поцијепао маскирне панталоне, па подвезао ногу, да не искрвари. Преживио је, али је једну ногу изгубио, а друга му је тешко оштећена. И данас га боли. А боли га и то што се у Републици Серпској једно прича, а друго ради.

– Ето, сви се као заклињу у ратне војне инвалиде, а онда, кад дијеле борачке станове, дају инвалиду стан на четвртом спрату у згради без лифта. Тачно се види колико им је до нас стало – каже Дуле.

 

Боли га и што се сви, на сва уста, залажу за наталитет, а овамо дјеци ратних војних инвалида укинули дечји додатак.

– Ето, ја имам троје дјеце. Примали смо, све заједно, 105 марака дјечјег додатка. Смијешне су то паре, али ето, сад ни то не дају. Не узимају више у обзир ко је РВИ, дјецу пребацили на жену, обрачунали колико имамо прихода по члану и кажу, имамо превише, нама дјечји додатак не треба.  Ма, није запело за 105 КМ, али ружно је то – каже Дуле.

Ипак је, вели, задовољан што се данас зна докле је Република Српска, а докле Федерација БиХ. Нек’ се зна шта је чије! А драго му је и због веза Српске и Србије.

– Још увијек смо ми овдје као буре барута. Нека нам Србије и Русије, злу не требало – закључује стари ратник.

“Криви смо, нисмо се бунили!”

Политике су, каже Драган Поповић, прогутале људе, а насиље се шири као пошаст; освојило је чак и тргове и скупштину.

– Ако земљом влада политичка моћ, а не закон, који треба бити исти за све, онда нема ни истинског мира. Ми, који смо се борили за РС, нисмо смјели да дозволимо ово! Нисмо се бунили, нисмо се организовали. Али, није ни сад касно, док смо живи морамо се борити за правду. Па, дјеца нам одоше главом преко свијета, не толико због сиромаштва, колико због неправде. А гдје нема правде нема ни благостања – закључује Драган.

(Српскаинфо)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Оо

08.01.2020 21:08

Гласајте за бају ибисерку бицевам свебоље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxxx

08.01.2020 23:20

Ниста ви нисте рекли боље да сутите Не бојимо се никог нико нас не ферма слабо зивимо примања слаба,али опет нека нама насе, па ста се залис бре цути онда сад кудис сад фалис

Name

борац

09.01.2020 04:11

Кога препоруцујес и појасни разлику а измијењали су се сви.

Name

дзоо

09.01.2020 05:04

Нормално да це гласати све су то кркани полуписмени градјани!!

Name

бисера

08.01.2020 23:27

превисе и добивате док други немају ни за хлеб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

09.01.2020 07:29

Е главо луда, теби нико раван није.

Name

Борац

08.01.2020 23:52

живио нам репрезантивац у сједечиј одбојци ! Буди понасан на леж и превару. Али не лажи децу своју ! То је грех !

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

09.01.2020 04:06

Политика це реци да лазете тврде како је код нас најбоље.С правом тврдим да це зауставити и исељавање али ускрацивањем права на пасосе били зиви па видјели.Ко јос има времена нека иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цекај

09.01.2020 04:10

Сва понизења која смо дозивили крунисана су потписом пута у НАТО е то су ти наси политицари због себе уцинили борцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жалосно, али истинито

09.01.2020 06:37

Борци дочекују своју Славу РС понижени, погажени и обезвријеђени, од стране недостојних, дезертера, који им данас бацају мрвице срама, држе их на мизерној егзистенцији. Демобилисани борци, на жалост већински, понашају се као људи без имало достојанства, мазохисти који су сами себе највише обезвриједили, довели на дно, а погинуле саборце и РВИ, оваквим понашањем презрели. Ја не видим разлог за неко славље, ово је за плакање, како живимо и шта нам је данас резултат одбрањеног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

09.01.2020 10:18

Задњих 18 година, а мозда и дузе сам у ово вријеме док ово писем стајао испред споменика ''борцима за Републику Србску'', некад у делегацији, а некад медју присутним градјанима. Све те године сам у себи ломио болове у стомаку због присуства пар ратних дезертера који су се трудили да се бас данас појаве тамо гдје се брани РС. Таман кад сам постао имун на присуство дезертерстине и престао да на то обрацам пазњу у насе зивоте се појави лик из прослости поодавно умрли устаски сатник Пејо Мариц и упорно цутање одговорних да дају детаљно појасњење о сатнику, његовом лику и ''дјелу'' као и о његовим потомцима, то јест породицном стаблу. Због тога сам ове године изостао са свецаности испред споменика. У цркви док сам присуствовао Богослузењу су ми се смјењивале слике рањених и погинулих сабораца који дубоко сам увјерен највредније сто су имали свакако нису дали за ово и ''овакво'' које сад имамо?

Name

Милан

09.01.2020 06:47

Поздрав за господина великог блогера у Републици ли Српској. Има ли брате србине каквог поздрава, "сретна нова година" или "Христос се роди".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

09.01.2020 07:02

Постовани ратници, имам вазну вијест за вас: узалуд сте се борили! То исто казем и националистима са друге двије стране!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

09.01.2020 08:19

Свог ти посла.

Name

Није свеједно.

09.01.2020 07:16

ОВО ЈЕ ЊИМА НАСА БОРБА ДАЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац Р Српскен

09.01.2020 07:28

БОРИЛИ СМО СЕ ДА НАМ ВОДЈЕ БУДУ СВЕРЦЕР КРИМИНАЛАЦ И УСТАСКА УНУКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мерц

09.01.2020 07:47

Гинули смо за српску да би нам дјеца бјезала из ње...али ми смо бољи ентитет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огњен

09.01.2020 08:07

Ја сам исао у рат због слободе и опстанка Србског народа и огњиста а не због накнада , борацког додатка и некаквих остета и ко год трази то тај никакав борац није био и нек се стиди униформе коју је носио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.01.2020 10:53

Ти си посебан случај

Name

Ре

09.01.2020 10:56

Сад ће ти дјеца у нато униформе

Name

Рале

09.01.2020 12:15

Неција дјеца добију милионе да нису наркомани. Ста је твоје добило.

Name

Ацо

09.01.2020 13:07

Јебига ниси у праву Оги. Онда не цијенис себе и требао си наплатити сваки кап крви и проливени зној и мозда би догуро да будес неки од министара.Како је крампа све наплатио и јос тузио РС и опет на функцији и његова се пика а ти и даље цути и буди поносан на себе. Вјероватно це једног дана историју писат о теби како си био поносан и цастан.

Name

РВИ ПОЛИЦИЈЕ

09.01.2020 08:16

Све је то лијепо, али смо ми у мупу као ветерани баш обезвређени. Никад нас нико нигде не зове и на обележавају неких догађаја су већина оних који нити су ратовали нити су заслужни за РС а ми који још радимо у полицији смо третирани као ислужени коњи у шуми. Ови млади руководиоци се према нама опходе као према јадницима. Од министра Лукача смо сви више очекивали а он гори од свих који једва чекају да нас се ријеше...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

09.01.2020 08:25

Док дезертери и ратни профитери славе и даље краду Републику Српску, борци преживљавају као највећи биједници, али сами смо криви за све, гдје су протести, гдје је контрола крађе гласова од бораца итд многе ствари смо могли и морали спријечити? То убудуће морамо учинити или нас нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

09.01.2020 08:54

Прецедниче само ти нама чувај републику српаку, а за нас не брини. Ако треба и на други дан ћемо јести, лишће брстити, жир зобати, само ти нама чувај републику нашу. Ето тако се грађани широм РС-а обраћају Додик Милораду. Барем он тако вели. И још каже да му тада од узбуђења редовно груну сузе на очи, па он дадне тврду вјеру да ће наставити и даље како је већ забраздио, чувати РС-а овакву каква јесте, црну пљачку наставити, злоупотребе власти чинити, корупцији крила јачати, тајкунлук развијати, све што руке допане присвајати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новак 065566066

09.01.2020 09:24

Молим Стојка Панџића да се јави вољан сам му помоћи за протезу да се немучи и да си ми жив и здрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сјсјсј

09.01.2020 10:09

Само ви и даље гласајте за бају и бисерку,јбг бице вам боље.Ко вам је крив кад не зелите да промјените стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

09.01.2020 10:13

Ако су сви као вукотиц, бице им боље само клекни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.01.2020 10:19

Вукотиц предводи сацицу лазних ветерана, али све це то врло брзо доци на своје и видјеце се ко је ко.

Name

ВРС

09.01.2020 11:57

Живио вечити Мићо Мићић и његов шеф изборног штаба "генерал" Савчић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огромна вецина

09.01.2020 14:46

У највецим недацама....

ОДГОВОРИТЕ