Путин и Ердоган осудили акције САД у Ираку

Председници Турске и Русије, упозорили су да бдодатно коришћење силе на Блиском истоку води новом кругу нестабилности и да би нашкодило свачијим интересима.

Свијет 08.01.2020 | 18:00
Путин и Ердоган осудили акције САД у Ираку

После састанка иза затворених врата у Истанбулу, два лидера су у заједничком саопштењу изразила дубоку забринутост због ескалације тензија између САД и Ирана, пошто је Техеран ноћас испалио балистичке ракете на базе у Ираку које користе америчке снаге.

Напад је изведен у знак одмазде за убиство иранског генерала Касема Соулејманија у петак, по наређењу председника САД Доналда Трампа, што су Ердоган и Путин назвали "чином подривања безбедности и стабилности у регону".

Лидери Турске и Русије навели су да су "увек били против страних интервенција, једностраних војних акција и секташких сукоба" и заложили се за деескалацију и дипломатију.

На данашњој церемонији отварања гасовода Турски ток у Истанбулу, Ердоган је рекао да ће се Турска дипломатски ангажовати на смиривању тензија између Вашингтона и Техерана.

"Нико нема право да баци регион, нарочито Ирак, у нову ватру због своје личне користи. Имаћемо константан дијалог и консултације с Русијом и мојим драгим пријетељем Путином. Ако бог да, верујем да ћемо уз помоћ наших руских пријатеља превазићи ову фазу невоља", навео је Ердоган.

Ердоган и Путин су позвали и на прекид ватре у ратом разореној Либији, док су званичници ЕУ интензивирали дипломатске активности на смањивању тензија у тој земљи, разговором с либијским премијером.

После састанка у Истанбулу, Ердоган и Путин су се заложили да прекид ватре у Либији почне 12. јануара у поноћ.

"Војно решење за конфликт у Либији изазива једино додатне патње и продубљује поделе међу Либијцима. Обезбеђивање моменталног прекида ватре главни је приоритет како би могао да почне инклузивни унутарлибијски политички процес под надзором УН", навели су Путин и Ердоган у заједничком саопштењу.

Турска подржава међународно признату владу у Триполију и почела је да јој шаље војнике за тренинг и обуку, док је Русија уз генерала Халифу Хифтера, који ратује против владе у Триполију и контролише исток земље.

Лидери ЕУ упозорили су у Бриселу премијера Либије Фајеза Ал-Сераја да не допусти турским војницима долазак на либијско тло и да не пристане на споразум с Турском о природном гасу, како би била избегнута нова превирања у земљи.

(Бета)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

МИРО

08.01.2020 17:13

Два Краља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сссс

08.01.2020 17:55

Јос кад им се придрузи и треци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Че

09.01.2020 21:00

Битно је да је Црна Гора осудила Иран због напада на Америцке базе!

ОДГОВОРИТЕ