Putin i Erdogan osudili akcije SAD u Iraku

Predsednici Turske i Rusije, upozorili su da bdodatno korišćenje sile na Bliskom istoku vodi novom krugu nestabilnosti i da bi naškodilo svačijim interesima.

Svijet 08.01.2020 | 18:00
Putin i Erdogan osudili akcije SAD u Iraku

Posle sastanka iza zatvorenih vrata u Istanbulu, dva lidera su u zajedničkom saopštenju izrazila duboku zabrinutost zbog eskalacije tenzija između SAD i Irana, pošto je Teheran noćas ispalio balističke rakete na baze u Iraku koje koriste američke snage.

Napad je izveden u znak odmazde za ubistvo iranskog generala Kasema Soulejmanija u petak, po naređenju predsednika SAD Donalda Trampa, što su Erdogan i Putin nazvali "činom podrivanja bezbednosti i stabilnosti u regonu".

Lideri Turske i Rusije naveli su da su "uvek bili protiv stranih intervencija, jednostranih vojnih akcija i sektaških sukoba" i založili se za deeskalaciju i diplomatiju.

Na današnjoj ceremoniji otvaranja gasovoda Turski tok u Istanbulu, Erdogan je rekao da će se Turska diplomatski angažovati na smirivanju tenzija između Vašingtona i Teherana.

"Niko nema pravo da baci region, naročito Irak, u novu vatru zbog svoje lične koristi. Imaćemo konstantan dijalog i konsultacije s Rusijom i mojim dragim prijeteljem Putinom. Ako bog da, verujem da ćemo uz pomoć naših ruskih prijatelja prevazići ovu fazu nevolja", naveo je Erdogan.

Erdogan i Putin su pozvali i na prekid vatre u ratom razorenoj Libiji, dok su zvaničnici EU intenzivirali diplomatske aktivnosti na smanjivanju tenzija u toj zemlji, razgovorom s libijskim premijerom.

Posle sastanka u Istanbulu, Erdogan i Putin su se založili da prekid vatre u Libiji počne 12. januara u ponoć.

"Vojno rešenje za konflikt u Libiji izaziva jedino dodatne patnje i produbljuje podele među Libijcima. Obezbeđivanje momentalnog prekida vatre glavni je prioritet kako bi mogao da počne inkluzivni unutarlibijski politički proces pod nadzorom UN", naveli su Putin i Erdogan u zajedničkom saopštenju.

Turska podržava međunarodno priznatu vladu u Tripoliju i počela je da joj šalje vojnike za trening i obuku, dok je Rusija uz generala Halifu Hiftera, koji ratuje protiv vlade u Tripoliju i kontroliše istok zemlje.

Lideri EU upozorili su u Briselu premijera Libije Fajeza Al-Seraja da ne dopusti turskim vojnicima dolazak na libijsko tlo i da ne pristane na sporazum s Turskom o prirodnom gasu, kako bi bila izbegnuta nova previranja u zemlji.

(Beta)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

MIRO

08.01.2020 17:13

Dva Kralja

ODGOVORITE
Name

Ssss

08.01.2020 17:55

Jos kad im se pridruzi i treci

ODGOVORITE
Name

Če

09.01.2020 21:00

Bitno je da je Crna Gora osudila Iran zbog napada na Americke baze!

ODGOVORITE