Трамп: Није било жртава у Ираку, остајемо будни!

"Нити један Американац није страдао у нападу", изјавио је амерички председник Доналд Трамп на почетку свог обраћања у Бијелој кући након ракетног напада који је Иран извео на зрачне базе у којој се налазе америчке снаге у Ираку, 8. јануара.

Свијет 08.01.2020 | 17:32
Трамп: Није било жртава у Ираку, остајемо будни!

Трамп је додао да у нападу није било ни ирачких жртава.

"Наше велике америчке снаге су спремне на све. Све док сам ја предсједник Сједињених Држава, Ирану никад неће бити дозвољено да има нуклеарно оружје" рекао је Трамп и подвукао да су "предуго друге нације толерисале понашање Ирана"

"Ти дани су завршени", казао је Трамп.

Он је рекао да НАТО снаге на том подручју требају да буду више присутне, Позвао је ирачко руководство да гледа у будућност и изразио спремност за сарадњу.

Током Трамповог обраћања уз њега су се налазили потпредсједник Мике Пенце, државни секретар Мике Помпео.

Више од пет хиљада америчких војника је размештено у Ираку са припадницима оружаних снага других држава који обучавају домаћу армију и подржавале су је у борби против екстремистичке "Исламске државе".

Државна телевизија у Техерану је објавила да су иранске снаге гађале америчку ваздушну базу ел-Асад удаљену 200 километара од Багдада и један војни објекат у Ибрилу.

Подсјетимо, најмање 13 ракета погодило је зрачну базу ал-Асад у Ираку у којој су смјештене америчке војне снаге.

Исламска револуционарна гарда преузела је одговорност за ракетирање и тако, каже, покренула операцију "Мученик Солеимани" у знак освете након што је врховни командант елитне јединице Револуционарне гарде Ирана Qасем Солеимани убијен у петак у Багдаду, у нападу дроном, по налогу америчког предсједника Доналда Трампа.

(БН/РСЕ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Илија

08.01.2020 18:03

Лази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мб

09.01.2020 06:42

Удри Доналде ,бомбардуј кад си тако сигуран и јак.Али изгледа да то није РС,Србија,Ирак.Афганистан,Либија,Сирија итд.

ОДГОВОРИТЕ