Tramp: Nije bilo žrtava u Iraku, ostajemo budni!

"Niti jedan Amerikanac nije stradao u napadu", izjavio je američki predsednik Donald Tramp na početku svog obraćanja u Bijeloj kući nakon raketnog napada koji je Iran izveo na zračne baze u kojoj se nalaze američke snage u Iraku, 8. januara.

Svijet 08.01.2020 | 17:32
Tramp: Nije bilo žrtava u Iraku, ostajemo budni!

Tramp je dodao da u napadu nije bilo ni iračkih žrtava.

"Naše velike američke snage su spremne na sve. Sve dok sam ja predsjednik Sjedinjenih Država, Iranu nikad neće biti dozvoljeno da ima nuklearno oružje" rekao je Tramp i podvukao da su "predugo druge nacije tolerisale ponašanje Irana"

"Ti dani su završeni", kazao je Tramp.

On je rekao da NATO snage na tom području trebaju da budu više prisutne, Pozvao je iračko rukovodstvo da gleda u budućnost i izrazio spremnost za saradnju.

Tokom Trampovog obraćanja uz njega su se nalazili potpredsjednik Mike Pence, državni sekretar Mike Pompeo.

Više od pet hiljada američkih vojnika je razmešteno u Iraku sa pripadnicima oružanih snaga drugih država koji obučavaju domaću armiju i podržavale su je u borbi protiv ekstremističke "Islamske države".

Državna televizija u Teheranu je objavila da su iranske snage gađale američku vazdušnu bazu el-Asad udaljenu 200 kilometara od Bagdada i jedan vojni objekat u Ibrilu.

Podsjetimo, najmanje 13 raketa pogodilo je zračnu bazu al-Asad u Iraku u kojoj su smještene američke vojne snage.

Islamska revolucionarna garda preuzela je odgovornost za raketiranje i tako, kaže, pokrenula operaciju "Mučenik Soleimani" u znak osvete nakon što je vrhovni komandant elitne jedinice Revolucionarne garde Irana Qasem Soleimani ubijen u petak u Bagdadu, u napadu dronom, po nalogu američkog predsjednika Donalda Trampa.

(BN/RSE)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ilija

08.01.2020 18:03

Lazi.

ODGOVORITE
Name

Mb

09.01.2020 06:42

Udri Donalde ,bombarduj kad si tako siguran i jak.Ali izgleda da to nije RS,Srbija,Irak.Afganistan,Libija,Sirija itd.

ODGOVORITE